Με εξαίρεση τη ΔΕΥΑ Θάσου, η οικονομική κατάσταση της οποίας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόβλημα, όλες οι άλλες ΔΕΥΑ της ΑΜΘ και της περιοχής βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Άλλες δεν πληρώνουν καθόλου λογαριασμούς ρεύματος κι άλλες πληρώνουν όπως πλήρωναν πριν τη μεγάλη αύξηση (μέσω της ρήτρας προσαρμογής). Αυτό είναι το συμπέρασμα της περιφερειακής συνάντησης εκπροσώπων ΔΕΥΑ που έγινε χθες στην Καβάλα. Στην Μεγάλη Λέσχη. Παρέστη και μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδας κ. Μαρινάκης (δήμαρχος Ρεθύμνου από το 2007).
Η γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑ Θάσου κ. Μαύρου εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν χρωστούσε χρήματα στη ΔΕΗ και δεν χρωστά ενώ η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι σχετικά μικρή. Εξ αιτίας του ότι το νησί υδρεύεται κυρίως από φυσικές πηγές και λιγότερο μέσω γεωτρήσεων.
Αντίθετα η γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑ Δράμας περιέγραψε την κατάσταση δραματική. Είπε μεταξύ άλλων «Περάσαμε πολλά σαν ΔΕΥΑ. Αλλά αυτό που έρχεται είναι τσουνάμι! Σε λίγο δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε». Σύμφωνα με την ίδια, η ΔΕΥΑ Δράμας πλήρωνε λογαριασμούς ρεύματος 1,2 εκ ευρώ και λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής το ποσό αυξήθηκε στα 4,5 εκ ευρώ. «Σβήνουμε, αυτό το ποσό είναι όλος ο προϋπολογισμός μας» είπε επίσης.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Αβδήρων Ξάνθης είπε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος πλέον δεν πληρώνονται από την επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης (Ν. Θεσσαλονίκης) πρότεινε στους συναδέλφους του να ενοχλούν αυτούς που χρωστούν στις ΔΕΥΑ: «Εμείς χτυπάμε και τα κουδούνια των σπιτιών τους. Τους προειδοποιούμε ότι θα κόψουμε το νερό και τους δίνουμε την ευκαιρία της ρύθμισης. Κι ενώ ο Δήμαρχος ανησυχούσε για το πολιτικό κόστος της ενέργειας, αποδείχθηκε ότι υπήρξε μεγάλο πολιτικό όφελος».
Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών και παραπόνων ο πρόεδρος των ΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης είπε ότι «… είναι πολλά τα συμφέροντα πίσω από αυτήν την ιστορία. Πάντως πρέπει οι ΔΕΥΑ να πληρώνουν έστω κάτι στους λογαριασμούς ρεύματος».
Στη συνέντευξη τύπου που επακολούθησε συμπλήρωσε: « Ενημερώσαμε έγκαιρα την Κυβέρνηση. Από τον Σεπτέμβρη. Ζητούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθεί στις ΔΕΥΑ η δυνατότητα αντικατάστασης του ενεργοβόρου μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13 στο 6%. Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη αν δεν αναληφθεί έγκαιρα πολιτική πρωτοβουλία».