Dark Mode Light Mode
Οι αθλητικοί σύλλογοι της Καβάλας στη Λευκή Νύχτα (φωτογραφίες)
Ροδίτης εφευρέτης που σπούδασε στο ΤΕΙ της Καβάλας κατασκεύασε ρομπότ το οποίο εντοπίζει επιζώντες από φυσικές καταστροφές
Δεν χάνει η Σίτι

Ροδίτης εφευρέτης που σπούδασε στο ΤΕΙ της Καβάλας κατασκεύασε ρομπότ το οποίο εντοπίζει επιζώντες από φυσικές καταστροφές

Ο Ροδίτης εφευρέτης κ. Γαβριήλ Καρπάθιος, ο οποίος έφτιαξε ρομπότ για τον εντοπισμό επιζώντων ακόμη κι αν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους σε έκτακτες ανάγκες, βραβεύθηκε χτες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου για την Πολιτική Προστασία. Την βράβευση, που έγινε σε μια λιτή τελετή, έκανε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος παρουσία των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι μέλη του ΣΝΟ.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίτευγμα του κ. Καρπάθιου, συγχαίροντάς τον που κάνει περήφανη την Ρόδο. «Θα τον βραβεύσω επειδή συμβάλλει στο έργο της πρόληψης και καταστολής των φυσικών φαινομένων και με αυτή την εφεύρεσή του, μπορεί να σώσει ζωές».
Ο Ροδίτης φοιτητής Γαβριήλ Καρπάθιος του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας, μαζί με έναν άλλο συμφοιτητή του, τον κ. Κωνσταντίνο Παντελή κατασκεύασαν ρομπότ, το οποίο εντοπίζει επιζώντες από φυσικές καταστροφές ενώ δίπλα τους, σε κάθε προσπάθεια από το 2009 ήταν ο καθηγητής τους Δρ. Δημήτρης Πογαρίδης. Η εφεύρεση φέρει το όνομα R.OX.AN.E. (Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων).
Ο Γαβριήλ Καρπάθιος, γεννήθηκε στην Ρόδο το 1984. Σπούδασε στο ΤΕΙ Καβάλας στον κλάδο της Βιομηχανικής Πληροφορικής, όπου ασχολήθηκε με τον ρομποτική. Η διπλωματική του εργασία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών Μακεδονίας και Θράκης και απασχολείται στις νέες τεχνολογίες. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις όπως: το 2008, η καλύτερη κατασκευή ενσωματωμένου αυτοματοποιημένου συστήματος στάθμευσης αεροσκαφών, διπλωματική εργασία σε επίπεδο software και ρομποτικής, ψηφιακή καινοτομία, τιμητική πλακέτα για το ρομποτικό όχημα ανεύρεσης επιζώντων «Ρωξάνη» κ.ά. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση βίντεο σε προτζέκτορα της εφεύρεσης από τον ίδιο τον κ. Καρπάθιο.
Το ρομπότ… «Ρωξάνη»
Κινείται ηλεκτρονικά, με πλήρη εξοπλισμό, για τον εντοπισμό επιζώντων από φυσικές καταστροφές. Η «Ρωξάνη» είναι ένα ρομπότ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό επιζώντων έπειτα από μία φυσική καταστροφή. Αποτελείται από ένα ρομποτικό όχημα και από ένα κέντρο ελέγχου. Διαθέτει κάμερα νυχτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής ώστε ο χρήστης να μπορεί να κατευθύνει το όχημα έχοντας οπτική επαφή με τον επιζώντα και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται.
Μέσω ασύρματου πομποδέκτη, ο χειριστής μπορεί να επικοινωνεί με τον εγκλωβισμένο, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι το όχημα διαθέτει ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για να μπορεί να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή και να ενημερώνει το κέντρο ελέγχου.
Μέσω ενός ανιχνευτή καπνού και ενός συστήματος πυρόσβεσης μπορεί να εντοπίσει και να σβήσει φωτιά μικρών διαστάσεων που θα εκδηλωθεί κοντά στον εγκλωβισμένο. Επίσης, διαθέτει αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης και πομπό GSM που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου. Το όχημα κινείται σε ένα ζευγάρι ερπυστριών μεγάλου ανοίγματος, που επιτρέπουν την κίνηση σε χαλάσματα και μεγάλες πλάγιες κλίσεις χωρίς να ανατρέπεται. Ένα δεύτερο ζευγάρι πίσω ερπυστριών ενεργοποιείται μέσω ενός κλισιμέτρου υδραργύρου όταν το όχημα κινείται σε κλίσεις μεγαλύτερες των 45ο.
Η «Ρωξάνη» είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός λειτουργικού, άμεσα αξιοποιήσιμου συστήματος Έρευνας και Διάσωσης.
Σημειώνεται ότι το Ρομπότ «Ρωξάνη» είχε παρουσιασθεί στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο ΤΕΙ Καβάλας. Η «Ρωξάνη» αποτελεί το όχημα που μπορεί να εξοπλίσει τις ειδικές ομάδες δημοσίου και ιδιωτικού φορέα (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, ΕΜΑΚ) και να προσφέρει δεδομένα βοηθώντας στην έγκαιρη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
«Στο “μυαλό” της “Ρωξάνης” τοποθετήσαμε έναν ανιχνευτή καπνού και ένα σύστημα πυρόσβεσης ώστε να μπορεί να σβήσει ακόμη και φωτιά που θα εκδηλωθεί κοντά στον εγκλωβισμένο. Επίσης βάλαμε ένα αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης, έναν πομπό GSΜ που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου, ένα καταγραφικό φωνής για την ανάκτηση των δεδομένων πληροφορίας φωνής, έναν βοηθητικό ερπυστριοφόρο κινητήρα που ενεργοποιείται όταν το κλησιόμετρο που διαθέτει υπερβεί τις 45 μοίρες, δυνατότητα αυτοελέγχου των αισθητηρίων και των ενεργοποιητών μέσω Διαδικτύου», περιγράφει ο κ. Γαβριήλ Καρπάθιος.
Πάντως, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν οι δυνατότητες να τροποποιηθεί το ρομπότ ώστε να λειτουργεί σε πιο δύσκολες συνθήκες, αναλόγως των απαιτήσεων και να εντοπίζει ακόμη και ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους σε έκτακτες ανάγκες.
Η «Ρωξάνη», εκτός από το όχημα, έχει κέντρο ελέγχου με έναν μικροελεγκτή που είναι προγραμματισμένος να δέχεται δεδομένα σε επίπεδο σημάτων και να παρέχει στον χειριστή τις οπτικοακουστικές πληροφορίες.
Ο χειρισμός του οχήματος πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο χρήστη ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει τα μηνύματα στις οθόνες αλλά και να κατευθύνει σωστά το όχημα και πάνω σε αυτό κάναμε μεγάλη προσπάθεια το όχημα να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερο στην οδήγησή του, έτσι ώστε να μην κουράζει τον χρήστη και να μπορεί ο ίδιος χρήστης να εργάζεται για αρκετή ώρα.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προηγούμενο άρθρο

Οι αθλητικοί σύλλογοι της Καβάλας στη Λευκή Νύχτα (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Δεν χάνει η Σίτι