Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στη Χειρουργική εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και συνεχώς νέος και πρωτοποριακός τεχνικός εξοπλισμός είναι στη διάθεση του Χειρουργού, ο οποίος συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας της χειρουργικής επέμβασης.
Ως εκ τούτου, τα οφέλη προς τον ασθενή πολλαπλασιάζονται, καθώς τα χειρουργικά αποτελέσματα είναι καλύτερα, ιδίως σε ογκολογικές επεμβάσεις, ενώ επίσης βελτιώνεται σημαντικά η μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενούς, που πλέον χαρακτηρίζεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, γρήγορη κινητοποίηση και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η χειρουργική προσέγγιση του ασθενούς μπορεί να γίνει ποικιλοτρόπως. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης παραμένει σε κάθε περίπτωση το ίδιο, είτε αυτή πραγματοποιηθεί με τον “κλασικό” ανοιχτό τρόπο, όπου η πρόσβαση στο εγχειρητικό πεδίο γίνεται με τη βοήθεια μίας χειρουργικής τομής, αρκετών εκατοστών τις περισσότερες φορές, είτε με τεχνικές της λεγόμενης «ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής», όπου η προσέγγιση στο εγχειρητικό πεδίο γίνεται με τη βοήθεια μικρότερων σε έκταση τομών και κατάλληλου χειρουργικού εξοπλισμού.
Στην κατηγορία της ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής ανήκει τα τελευταία χρόνια η ρομποτική χειρουργική. Με το όρο ρομποτική χειρουργική εννοούμε τη χρήση της συσκευής ρομπότ για την διεκπεραίωση της χειρουργικής επέμβασης.
Το ρομπότ αποτελεί απλά ένα “εργαλείο”, το οποίο συμβάλλει στην εγχειρητική διαδικασία, δίνοντας διευρυμένες δυνατότητες στο Χειρουργό, σε σχέση με τη λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο χειρισμός του ρομπότ είναι στον απόλυτο έλεγχο του Χειρουργού και αποτελεί στην ουσία την προέκταση των χεριών του.
Ο Χειρουργός, προκειμένου να μπορεί να είναι σε θέση να χειρίζεται το ρομπότ, οφείλει να λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση και να πραγματοποιεί ετησίως έναν συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, με σκοπό να θωρείται επαρκής στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η δυνατότητα για εκπαίδευση, στην παρούσα φάση, παρέχεται μόνο στο εξωτερικό, σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά κέντρα.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η καλύτερη διεγχειρητική αναγνώριση των ανατομικών δομών και χειρουργικών πλάνων, η ελάχιστη ιστική βλάβη, που συνεπάγεται πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση.
Συνεπώς, το ρομπότ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και δείχνει το μέλλον της χειρουργικής, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευοίωνο για τον ασθενή και γενικότερα για το υγειονομικό γίγνεσθαι της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, στην βόρεια Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη στη διάθεση τους συσκευή ρομπότ. Εντούτοις, αυτός ο σκόπελος εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί τα επόμενα χρόνια.
Γεώργιος Γ. Τζίκος MD, MSc, PhD (φωτογραφία)
Ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής*
*Ο Γεώργιος Γ. Τζίκος, είναι στρατιωτικός Ιατρός, ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και την περίοδο αυτή εκπαιδεύεται πάνω στη ρομποτική Χειρουργική στο Queen Alexnadra Hospital στο Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας.