Βασικά σημεία ομιλίας του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, από την Καβάλα
Παρότι η κοινωνία έχει πάρα πολλές ανάγκες, δυστυχώς το κόμμα μας έχει και δημοσκοπική συρρίκνωση, αλλά και απαξίωση. Πολλοί Αριστεροί και Αριστερές μας λένε κάντε κάτι να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, γιατί “δεν μπορούμε να ντρεπόμαστε για το κόμμα μας”.
Το βασικό σύνθημα της δικής μου υποψηφιότητας είναι να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ρωτάτε “γιατί Σωκράτη αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;” Και η απάντηση είναι το ίδιο αυθόρμητη. Ξέρετε ότι έχω μία ταυτοτική σχέση με την Αριστερά. Είναι τα πολλά χρόνια συμμετοχής, αλλά όχι μόνο στην Αριστερά, σε όλες τις λειτουργίες της κοινωνίας.
Στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στην Αυτοδιοίκηση, οπουδήποτε χρειάστηκε. Όταν λοιπόν ένας ενεργός πολίτης έχει μία τέτοια σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει να γκρεμίζεται το σπίτι του, δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο.
Είναι μονόδρομος να κάνω και εγώ ό,τι μπορώ, να αναλάβω την ευθύνη για να σταματήσουμε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Γιατί αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Μέσα στην εσωκομματική αντιδικία που έχει ανοίξει, εισάγονται επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Για το δημοψήφισμα, για την τάχα κωλοτούμπα, για τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή θέματα σημαντικά στην πολιτική μας ζωή, πολύτιμα, γιατί τα κάναμε μαζί και με βάση την προοδευτική ανάλυση της πολιτικής μόνο. Τώρα, μέσα σε ένα μίξερ πολιτικής έντασης και τοξικότητας κινδυνεύουν και αυτά να σκοτεινιάσουν.
Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όσους απογοητεύσαμε και τους ζητάμε να ξαναγυρίσουν. Να γυρίσουν όσοι και όσες αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους. Γιατί εδώ περιλαμβάνουμε και δημιουργικούς πολίτες, που είναι εκτός της πολιτικής, που έχουν αποστρατευτεί γενικά…
Το 40% αποχή, η αντιπολιτική στάση, αυτά είναι σημαντικά προβλήματα. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και στους δημιουργικούς πολίτες. Και να τους καλέσουμε σε αυτή τη συζήτηση. Να τους καλέσουμε στη διαδικασία να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
300.000 πολίτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό. Ενώ έχουμε “αριστεία”, “επιτελικό κράτος”, απόθεμα, δημοσιονομικά περιθώρια, καθαρό διάδρομο δανεισμού, έφυγαν 300.000 πολίτες. Γιατί έφυγαν τα καλύτερα μυαλά στο εξωτερικό;
Γιατί η πολιτεία δεν έχει καμία πρόνοια για τη στέγη, δεν έχει καμία πρόνοια για τους νέους επιστήμονες και δεν υπάρχουν και καλές δουλειές με καλούς μισθούς, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Και φεύγουν πρώτα απ’ όλα την περιφέρεια. Γι’ αυτό έχουμε αρνητικά δημογραφικά ποσοστά.
Άρα, μια ισχυρή πολιτεία πρέπει να έχει δημόσια πολιτική για τη στέγη και πολιτική για την περιφέρεια. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης να μην έχει προτεραιότητα τη Θράκη; Γιατί να μην ξεκινήσουμε από εκεί που η Ελλάδα κρίνεται και εξαρτάται; Τι άλλο σημαίνει πατριωτική πολιτική;
Γιατί δηλαδή να μην υπάρχει στο ΕΣΠΑ πρόνοια ώστε να ξεκινήσουμε πρώτα από την περιφέρεια; Να υπάρχει κατανομή πόρων πρώτα εκεί. Αυτό το οποίο είναι ανεκτίμητο και το οποίο διεκδικώ είναι να αποκαταστήσουμε την ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ για το κόμμα μας.
Και είναι τρεις οι μεγάλες παρακαταθήκες που έχουμε και από τις οποίες ξεκινάμε. Πρώτη είναι οι αξίες και οι ιδέες της Αριστεράς. Είναι οι βασικές αρχές της συνύπαρξής μας. Είναι αυτό που τουλάχιστον έκανε εμένα -και πιστεύω πολλούς και πολλές από εσάς- να είμαστε σε αυτόν τον χώρο.
Είναι το ιδανικό της ειρήνης. Είναι τα ιδανικά της αλληλεγγύης. Είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Από εκεί ξεκινάμε. Αυτές είναι οι αξίες και οι ιδέες μας. Είναι η σχέση μας με τον πολιτισμό. Και αυτό που λέμε «το ήθος της Αριστεράς». Αυτά δυστυχώς κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να αλλοιωθούν. Την τελευταία περίοδο το νιώθουμε έντονα.
Η δεύτερη μεγάλη παρακαταθήκη, είναι η προσφορά. Εκατοντάδων χιλιάδων, για να μην πω εκατομμυρίων αγωνιστών, ανώνυμων αγωνιστών, που έχουν δώσει τη ζωή τους, είτε ουσιαστικά, είτε μια πορεία ζωής αγώνα και προσφοράς. Είναι μια παρακαταθήκη την οποία πρέπει να την τιμήσουμε.
Και η τρίτη είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα και αυτά που καταφέραμε το 2015-’19. Οι ενεργειακές κοινότητες που είχαμε νομοθετήσει εμείς είναι ένα προωθημένο εργαλείο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου. Δηλαδή, αντί τα ολιγοπώλια να κάνουν κουμάντο στην αγορά και να τρέχεις μετά από πίσω να μαζεύεις (φορολογείς) τα υπερκέρδη, μια κυβέρνηση πραγματικά προοδευτική, θα έπρεπε να εφαρμόσει αυτή τη σοσιαλιστική ιδέα.
Δηλαδή, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο μικρομεσαίο επίπεδο με ένα πλουραλιστικό μοντέλο. Είναι θέμα δημοκρατίας να υπάρχει πλουραλισμός στην αγορά. Δεν υπάρχει όμως… Έχουμε ολιγοπωλιακή συγκέντρωση και καρτέλ. Αυτό ακριβώς ζούμε. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)