Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το νέο λογότυπο του δήμου Καβάλας, που αποτελεί έμπνευση του καβαλιώτη στη καταγωγή Σάββα Σαββίδη και θα χρησιμοποιεί άμεσα σύμφωνα με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Ο Σάββας Σαββίδης που απουσιάζει από την πόλη τα τελευταία είκοσι χρόνια, αφού ζει και εργάζεται στη Γερμανία, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος διότι η πρόταση του θα βοηθήσει την πόλη του.
Ο 37χρονος Σάββας Σαββίδης που βρίσκεται στην Καβάλα και λόγω των διακοπών του, γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Σόλινγκεν, από πατέρα καβαλιώτη και μητέρα γερμανίδα, σε ηλικία όμως 6 μηνών ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς του που επέστρεψαν στην πατρίδα. Μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη και φοίτησε αρχικά στο 12ο δημοτικό σχολείο κι έπειτα στο 3ο γυμνάσιο και 3ο λύκειο. Πέρασε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στην Καβάλα μετά όμως τις πανελλήνιες εξετάσεις αναχώρησε για τη Γερμανία προκειμένου να σπουδάσει.
Αρχικά ο Σάββα Σαββίδης ήθελε να παραμείνει στην Ελλάδα και να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών αργότερα όμως εξαιτίας προσωπικών λόγων αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό. Επέλεξε επομένως τη Γερμανία αφού γνώριζε καλά τη γλώσσα. Ο κ. Σαββίδης ζει στη Γερμανία. Εδώ και τρία χρόνια διατηρεί στο Ντίσελντορφ το συνεταιρικό γραφείο επικοινωνία & σχεδιασμού εταιρικής ταυτότητας. Επιστρέφει στην Καβάλα κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές του και για να συναντήσει φίλους και συγγενείς.
Ο Σάββας Σαββίδης μας παραχώρησε συνέντευξη από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, όπου αναφέρθηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού και της επιλογής του δικού του σχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει το νέο τουριστικό λογότυπο του δήμου Καβάλας.
ΕΡ: Πως ενημερωθήκατε για το διαγωνισμό της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στον οποίον καταθέσατε την πρότασή σας;
ΑΠ: Η ενημέρωσή μου προήλθε από διαδικτυακή πλατφόρμα ειδική για σχεδιαστές την οποία και παρακολουθώ καθημερινά. Από εκεί έμαθα σχετικά με το διαγωνισμό.
ΕΡ: Ήταν αυθόρμητη η απόφασή σας να συμμετέχετε ή ήταν προϊόν ωρίμου σκέψεως;
ΑΠ: Ο σχεδιασμός λογότυπου για τουριστικό προϊόν ήταν κάτι που με απασχόλησε έντονα στο παρελθόν. Η Καβάλα είναι η πατρίδα μου και πάντα επιθυμούσα να σχεδιάσω κάποιο λογότυπο για εκείνη. Έτσι, όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός δεν υπήρξε αμφιβολία ότι θα λάμβανα μέρος. Μελέτησα την ανακοίνωση και όλες τις προϋποθέσεις, αντιλήφθηκα ότι ο διαγωνισμός ήταν προετοιμασμένος με μεγάλη επαγγελματικότητα κι αποφάσισα λοιπόν να μετέχω.
ΕΡ: Το δικό σας εγκεκριμένο λογότυπο τι απεικονίζει;
ΑΠ: Ένα πρόσωπο σαν κάστρο που χαμογελά και κλείνει το μάτι. Εκείνο που θελήσαμε ήταν πέρα από ένα απλό λογότυπο να δημιουργήσουμε κι ένα χαρακτήρα, που θα επικοινωνεί άμεσα με τον επισκέπτη. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα αισιόδοξο και χαμογελαστό πρόσωπο που θα προκαλεί άμεσα ένα φιλικό συναίσθημα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα που θα χαμογελά, θα κλείνει το μάτι και θα εκπέμπει αισιοδοξία.
ΕΡ: Η δημιουργία σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως «πακέτο» αλλά και να διασπαστεί σε μεμονωμένα χρήσιμα στοιχεία;
ΑΠ: Ένας από τους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει ήταν η δημιουργία ενός λιτού λογότυπου, εύκολα αναγνωρίσιμου που θα προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες. Στοιχεία του λογότυπου λοιπόν όπως ο κύκλος που ταυτόχρονα είναι και μάτι μπορεί να ερμηνευθεί ως ήλιος ή φεγγάρι, ενώ το ημικύκλιο του χαμόγελου μπορεί να ερμηνευθεί ως θάλασσα ή ακόμη και ως καρπούζι. Επομένως, δίνεται η δυνατότητα χρήσης κάποιων στοιχείων του λογότυπου με ευέλικτο τρόπο.
ΕΡ: Προβλέπεται ειδικότερη συνεργασία σας με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ;
ΑΠ: Αυτός είναι ένας επιθυμητός στόχος, μια λογική συνέχεια ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη για το κόνσεπτ.
ΕΡ: Η Καβάλα πρέπει να αποκτήσει και brand name;
ΑΠ: Φυσικά. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά, ίσως και χρόνια, διότι δεν επιτυγχάνεται μέσα σε δύο ή τρεις μόνο μήνες. Γι’ αυτό απαιτείται μια σταθερή στρατηγική και η προσήλωση σε ένα στόχο, ανεξαρτήτως των συνεργασιών που υπάρχουν, πορεία που θα ακολουθείται από όλους τους φορείς στο πλαίσιο συγκεκριμένης και εστιασμένης προσπάθειας.
ΕΡ: Θα συνεργαστείτε με το δήμο σ’ αυτόν τον τομέα;
ΑΠ: Βεβαίως και το επιθυμούμε. Υποθέτω ότι θα ακολουθήσει κάποια συζήτηση και ίσως κάποια συνεργασία. Κάτι που θα εξετασθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
=