Συνεχίζονται σήμερα και αύριο το βράδυ στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» οι θεατρικές παραστάσεις του έργου « Η βιογραφία του Πατρογονικού» παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, στηριγμένο στο βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη. Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων, άνοιξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Θα συνεχιστεί ως τα μέσα Νοέμβρη. Η ίδια παράσταση παίζεται το πρωί, τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδες προς ενδιαφερόμενους μαθητές σχολείων της περιοχής. Για την παράσταση γίνεται συζήτηση στην πόλη με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. Η φήμη της ξεπέρασε την Καβάλα, έτσι ετοιμάζεται αυτή να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Πρόκειται για την ιστορία ενός σπιτιού στη συνοικία του Άη Γιάννη. Μέσω αυτής προκύπτει η ιστορία της Καβάλας και την χώρας μας.
Φανερή η ικανοποίηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Θοδωρή Γκόνη. Είπε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας:
«Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανη που τις παραστάσεις τις βλέπουν και μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν την ιστορία της πόλης μας. Θα έλεγα της πατρίδας μας. Έχω την τύχη να βλέπω τις πρωινές παραστάσεις για τα παιδιά. Νιώθω συγκινημένος. Τα βλέπω να μπαίνουν στο θέατρο με χαρά, με γέλια και τη γνωστή φασαρία της ηλικίας τους. Μόλις όμως αρχίσει η παράσταση επικρατεί απόλυτη σιωπή. Μια τέτοια ησυχία που ούτε οι μεγάλη δεν την κάνουν. Να σας πω την αλήθεια, με ενδιαφέρει περισσότερο η παράσταση προς τα παιδιά. Μέσα σε μία ώρα μαθαίνουν περισσότερα από ότι πιθανόν σε ένα μάθημα ιστορίας 3 και 4 ετών. Κι όταν τα παιδιά φεύγουν, όταν η παράσταση τελειώνει τότε τα μάτια τους λάμπουν. Κατά τη γνώμη μου το μυστικό της επιτυχίας της παράστασης είναι το ίδιο το κείμενο. Είναι η ιστορία της πόλης. Αυτή η παράσταση είναι για μας μια σημαντική στιγμή. Αποδεικνύει ποιος έπρεπε να είναι ο ρόλος των ΔΗΠΕΘΕ. Να παράγουν στον τόπο τους τέχνη σε υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις αυτήν την πόλη πως ήταν και πως είναι. Πως ήταν οι πρόγονοι μας. Οι παππούδες μας. Οι γονείς μας. Όλα αυτά σε τόνους ουσιαστικούς και όχι γραφικούς. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ακούσουν ιστορία. Την ιστορία τους. Εμείς είμαστε τυχεροί. Είχαμε στα χέρια μας αυτό το εξαιρετικό κείμενο της κ. Κριθαρέλλη, στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια. Είναι σημαντικό επειδή είναι το πρώτο της. Είναι συγκινητικό για όλους μας. Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος μας είπε – είδε την παράσταση- ότι η παράσταση δεν αφορά μόνο τους Καβαλιώτες. Αφορά όλους τους έλληνες. Δουλεύοντας δύο χρόνια την παράσταση έμαθα κι εγώ την ιστορία της Καβάλας σε βάθος. Είναι πολύπαθη αυτή η πόλη. Ειδικά στις κατοχές των Βουλγάρων. Θα πρέπει τέλος να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στην παράσταση και τα φέρνουν στο θέατρο. Με ζέση γονιού. Τους ευχαριστώ δημόσια για αυτό».
Στο μεταξύ το βιβλίο του Θοδωρή Γκόνη με τίτλο «Εφτά λευκά πουκάμισα» έχει την δική του πορεία και επιτυχία. Θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλες. Στην Αθήνα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα σε μια εκδήλωση που έχει τίτλο «Σκυταλοδρομία λόγου». Την Πέμπτη παρουσιάζεται στην πόλη των Βρυξελών όπου ο κ. Γκόνης θα κάνει με την ευκαιρία και σεμινάριο θεάτρου- αρχαίου δράματος.