Με την πρόκληση της Πρωινής και με αφορμή τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, ο Καπλάνης Ιωσηφίδης μνημονεύει το φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα».
Την πορεία του από τη δεκαετία του 80 ως και σήμερα.
Η συνέντευξη
Ερ: Το Σάββατο και την Κυριακή θα έχουμε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» που πραγματοποιείται συνεχώς για 40 χρόνια. Πείτε μας τις λεπτομέρειες.
Απ: Είχαμε συνηθίσει τον κόσμο σε συγκροτήματα από την Άπω Ανατολή, από την Αμερική, την Αφρική. Φέτος θα είναι περισσότερο Βαλκανικό. Θα έχει Βαλκανικό χρώμα. Από την Αλβανία, από τη Βουλγαρία, από την Τουρκία και φυσικά από την Ελλάδα. Ένας πολύχρωμος πλούτος χορευτικών συγκροτημάτων. Το Σάββατο (αύριο) στις 9 το βράδυ στο Ακόντισμα και την Κυριακή επίσης όπου θα έχουμε μια έκπληξη. Στο τέλος των χορευτικών παραστάσεων θα έχουμε και μια συναυλία με τους Thrax Punks. Φυσικά δωρεάν για όλο τον κόσμο. Προτείνω να έρθει όλος ο κόσμος στο λόφο, στο Ακόντισμα για να χαρεί την παράδοση των λαών. Το Σάββατο πριν όλα αυτά θα θυμίσουμε τους φίλους μας τους Βαλκάνιους, υπάρχει ένα θέμα, μια μνήμη των Ελλήνων, για την προσφυγιά του 1922 και 1923. Μια μνήμη την οποία αντιμετωπίζουμε σαν ένα γεγονός το οποίο μας έχει στιγματίσει. Αυτό θα γίνει πάλι στο Ακόντισμα, όπου είναι το μνημείο των Καππαδοκών. Αυτοί από την πλευρά τους και αυτό είναι το πιο σπουδαίο σημείο της γιορτής που θα γίνει στην πλατεία στο Ακόντισμα στις 8 λίγο πριν αρχίσει το φεστιβάλ δίπλα στο θέατρο, είναι το ότι θα φυτεύσουν τιμητικά από ένα δενδρύλλιο που φέρνουν από τις χώρες τους, μπροστά από τη μνημείο των Καππαδοκών σε ένδειξη συμφιλίωσης και κατανόησης των θεμάτων τα οποία έχουμε.
Ερ: Γιατί το φεστιβάλ έχει αυτό το διαφορετικό όνομα «Ήλιος και Πέτρα»;
Απ: Το φεστιβάλ έχει το όνομα «Ήλιος και Πέτρα» γιατί την πρώτη χρονιά το 1982 όταν ξεκίνησε φτιάχναμε το θέατρο, το νταμάρι. Το Ακόντισμα. Το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό γιατί μας έκαιγε ο ήλιος, το κάναμε μόνοι μας το θέατρο, οι κάτοικοι το κάναμε το θέατρο, μας έκαιγε ο ήλιος μέσα στην πέτρα του νταμαριού και ονομάστηκε «Ήλιος και Πέτρα». Όμως συμβολίζει και την Καππαδοκική καταγωγή των κατοίκων όπου πραγματικά και εκεί, λιοπύρι του μεσημεριού σε καίει ο ήλιος και είσαι μέσα στην πέτρα.
Ερ: Στη μεγάλη του διαδρομή το φεστιβάλ άνοιξε το δρόμο να το αντιγράψουνε με την καλή έννοια και άλλοι. Να βλέπουμε και άλλα διάφορα τέτοια φεστιβάλ, είτε από τα Βαλκάνια, είτε από την Ελλάδα αλλά και είτε απ` όλο τον κόσμο.
Απ: Για την εποχή του ήταν πρωτοπόρο. Και αυτό καταγράφεται ιστορικά. Κάποια στιγμή εμείς οι ίδιοι προτείναμε ότι ένας τέτοιος θεσμός πλούσιος στη παράδοση των λαών θα έπρεπε να φύγει από τα στενά όρια του Ακοντίσματος και να προχωρήσει προς την πόλη. Έτσι λοιπόν συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί το Cosmopolis στην Καβάλα. Εμείς δημιουργήσαμε το Cosmopolis φυσικά ο Δήμος ανέλαβε να το κάνει καλύτερο και πληρέστερο.
Ερ: Είχατε όμως από το «Cosmopolis» κάποια παράπονα τα προηγούμενα χρόνια;
Απ: Ο εκτοπισμός της δημιουργικής δύναμης κάποια στιγμή μας πείραξε. Βέβαια στην περίοδο του κ. Σιμιτσή επανήλθε η ισορροπία και γινόταν και στο Ακόντισμα και στην πόλη, εναλλάξ. Χαιρόταν όλοι δηλαδή τα συγκροτήματα. Στη συνέχεια επί κ. Τσανάκα είχαμε τις ημέρες «Ήλιος και Πέτρα» και τις ημέρες Cosmopolis. Πάλι γινόταν μια εναλλαγή. Όλα αυτά είναι δεδομένα. Είναι φυσιολογικά σε μια πόλη η οποία ασφυκτιά και θέλει να βγάλει με κάποιο τρόπο και τον πολιτισμό προς τα έξω. Κάποτε όλα αυτά γινόταν μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια όταν οι Δήμοι πλέον ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώνουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και το γίγνεσθαι το πολιτιστικό, φυσικό ήταν να έχουν πάντα τις δικές του απόψεις. Πάντοτε το δικό μας σύνθημα ήταν: «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Ο πλουραλισμός δεν κάνει κακό. Διαλέγει ο καθένας αυτό που θέλει και πιστεύει.
Ερ: Να αναφέρουμε και το όνομα του Θεόδωρου Καλλιοντζή ο οποίος βοήθησε το «Ήλιος και Πέτρα».
Απ: Βέβαια αλλά δεν ήταν μόνο ο Θεόδωρος Καλλιοντζής αλλά και όλη η ιεραρχία τη σειρά των ετών που πέρασαν, καταλαβαίνεται ότι είναι 42 χρόνια, είχαμε αρχίσει με Δήμαρχο Καβάλας τον Μίμη Λολίδη και πάμε παρακάτω. Ο Λολίδης ήταν Δήμαρχος όταν ιδρύθηκε το «Ήλιος και Πέτρα». Να το θυμηθούμε τον άνθρωπο ο οποίος με θέρμη το υποστήριξε με την παρουσία του, τότε. Στη συνέχεια όλη η σειρά των Δημάρχων, όλη η σειρά των Προέδρων, όλη η σειρά των Νομαρχών μέχρι να φτάσουμε στην Περιφερειακή Διοίκηση. Όπως και φέτος όπου ο κ. Πολίτης ήθελε διακαώς να βοηθήσει το «Ήλιος και Πέτρα». Όμως δεν μπορούσε γιατί είναι αυτά τα γραφειοκρατικά των προγραμμάτων που πρέπει να κατατίθενται ένα χρόνο πριν κτλ.