Dark Mode Light Mode

«Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης έτσι ώστε να μην θίγονται οι τοπικές κοινωνίες»

Ο Αντιδήμαρχος Τάκης Αγγελίδης παρακολουθεί στενά όσα γίνονται στην πόλη, όλα όσα έχουν σχέση με τον τουρισμό. Αισιοδοξεί για φέτος, δεν αποκλείει η κίνηση να ξεπεράσει αυτή του Καλοκαιριού του 2023.

Όμως… Θέτει προς συζήτηση διάφορες σημαντικές λεπτομέρειες και παραμέτρους. Τις συνεργασίες, τη συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Βάζει νέους στόχους, με κυριότερο έναν ποιοτικότερο επισκέπτη στην περιοχή.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως τα πάει τουριστικά η Καβάλα; Ποιος είναι ο απολογισμός για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ακόμη και για τον Μάιο;

Απ: Θεωρώ πως τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Είναι βέβαια νωρίς για τελικά συμπεράσματα με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας τον Αύγουστο. Είναι ο βασικός μήνας της τουριστικής υποδοχής των επισκεπτών μας. Επίσης έχουμε και τον Σεπτέμβριο, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την τελική καταμέτρηση και αποτίμηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας. Πάντως τα πράγματα δείχνουν ότι πάνε καλά και θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά και ίσως να ξεπεράσουμε το ρεκόρ της περσινής. Είναι όμως λίγο νωρίς ακόμη. Θα μπορούμε να ξέρουμε σε 1- 1,5 μήνα.

Ερ: Λένε πολλοί επαγγελματίες, άνθρωποι της αγοράς στην Καβάλα, με την ευρύτερη έννοια, ότι οι τουρίστες δεν έχουν οικονομική δύναμη. Δε ψωνίζουν, δε ξοδεύουν.

Απ: Αυτό είναι πάντοτε ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Είναι γεγονός ότι η Καβάλα βασίζεται στον οδικό τουρισμό των γειτόνων μας, των Βαλκανίων. Σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά καταλυμάτων με την αλματώδη εξέλιξη και άνοδο των Airbnb, το οποίο επίσης θα πρέπει να μας απασχολήσει, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται και δεν καταναλώνουν. Είναι πολύ σημαντικό το αν θέλουμε να βελτιώσουμε ποιοτικά τους τουρίστες και τους επισκέπτες της περιοχής μας ή αν θα βασιστούμε στον οδικό τουρισμό. Ο οποίος ναι μεν είναι καλός και τον χρειαζόμαστε και αυτόν, αλλά προφανώς δημιουργεί προβλήματα στην πόλη μας, κυκλοφοριακά κλπ. Βέβαια υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του κόσμου που όντως καταναλώνει ελάχιστα. Βέβαια πάλι κάτι καταναλώνει, έχουν δουλειά τα σουπερ μάρκετ, κάποια άλλα καταστήματα έχουν δουλειά. Είναι γεγονός ότι θα θέλαμε ποιοτικά χαρακτηριστικά καλύτερα για την περιοχή.

Ερ: Τη δέχεστε τη συζήτηση για τα θέματα του υπερτουρισμού ή δεν κάνει να συζητάμε τέτοια πράγματα γενικότερα στο Νομό Καβάλας;

Απ: Για τα θέματα υπερτουρισμού φυσικά και πρέπει να δεχθούμε τη συζήτηση. Με την έννοια ότι η Καβάλα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα άμεσα όπως το αντιμετωπίζουνε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος. Είναι κάτι όμως το οποίο μπορούμε να βρούμε μπροστά μας. Θεωρώ ότι ο τουρισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πέρα του ότι συμβάλει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο ακαθάριστο προϊόν της περιοχής μας και της χώρας μας. Είναι κάτι πολύ σοβαρό το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει και να προετοιμαστούμε για το μέλλον. Τώρα κάποιες φωνές που ακούγονται για παράδειγμα ότι έχουμε πάρα πολύ τουρισμό και οι Έλληνες δεν πρέπει να πηγαίνουν διακοπές τον Αύγουστο δείχνει αφενός μεν ότι δεν αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και με σχέδιο τον τουρισμό και δεν αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να σκεφτούμε και να επεξεργαζόμαστε  ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης έτσι ώστε να μην θίγονται οι τοπικές κοινωνίες και να απολαμβάνουν όσο το δυνατό περισσότερα πλεονεκτήματα, περισσότερες κοινωνικές τάξεις. Να δεθεί ο τουρισμός με την πρωτογενή παραγωγή, να γίνουν έργα υποδομής. Είναι πάρα πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν και ωφέλιμο για όλους. Τα θέματα υποδομών είναι κυβερνητικά. Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία συνδέουν την τουριστική ανάπτυξη μια περιοχής.

Ερ: Το Cosmopolis έρχεται και προσελκύει τους τουρίστες, τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Είναι ένας ρόλος τον οποίο δεν είχε στο παρελθόν.

Απ: Μπορούμε με κάποιες εκδηλώσεις και με κάποιες υποδομές, είτε πολιτιστικές, είτε υποδομές σε άλλα πράγματα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να έρθει κι άλλος κόσμος με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Από τους Βαλκάνιους, Τούρκοι και Σέρβοι, ένα πολύ μικρό ποσοστό επισκέπτεται το Cosmopolis και ενδεχομένως το Φεστιβάλ Φιλίππων. Γνωρίζω ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Ευρώπη και μάλιστα φιλοξένησα τέσσερεις από αυτούς και είναι από το Παρίσι. Έρχονται κάθε χρόνο να δουν το Cosmopolisκαι το Φεστιβάλ των Φιλίππων. Υπάρχουνε πράγματα τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε και υπάρχουν πράγματα τα οποία κάνουν την πόλη μας ελκυστική σε επίπεδο πολιτιστικό έτσι ώστε να φέρουμε τους τουρίστες επισκέπτες με άλλα χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Η Άννα Βίσση στην Καβάλα: Μια μουσική συναυλία-γιορτή δίχως προηγούμενο! (φωτογραφίες-videos)

Επόμενο άρθρο

«Είμαστε μια πετυχημένη διοίκηση»