Dark Mode Light Mode

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Πρίνου

Είναι γνωστό ότι η εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ Θάσου έχει προεξάρχουσα σημασία λόγω του τεράστιου όγκου αναγκών στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, ειδικά σε μια περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού μπορεί και να 10πλασιάζεται.

Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μία συστηματική τακτική αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και αποδυνάμωσης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Εφόσον θεωρούμε, και δικαίως, ότι η Θάσος αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού στην ΠΕ Καβάλας πρέπει να φροντίζουμε πρωτίστως για την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών και την ενδυνάμωση του δημόσιου υγειονομικού προφίλ του νησιού.

Οι βασικές στοχεύσεις- παρεμβάσεις πρέπει να είναι οι εξής:

  1. Στα δύο από τα τρία διαθέσιμα ασθενοφόρα που είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα απασχολούνται 11 εργαζόμενοι (5 μόνιμοι του Κ.Υ. και έξι Εκαβίτες) ενώ το τρίτο παραμένει καθηλωμένο από έλλειψη προσωπικού. Το πρόβλημα της έλλειψης εντοπίζεται κυρίως στο θέμα της διαμονής του έκτακτου προσωπικού για τους θερινούς μήνες και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων για τον σκοπό αυτό. Για τη δημιουργία βάσης του τομέα ΕΚΑΒ στο νησί να διατεθεί δημοτική έκταση.
  2. Διάθεση και δρομολόγηση πλήρως υγειονομικά εξοπλισμένου σκάφους υπό την επιχειρησιακή ευθύνη του Λιμενικού για την έγκαιρη και ασφαλή μετακομιδή επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Καβάλας. Μέτρο που εξαγγέλλεται με ευκολία πάντα πριν από εκλογές για να ξεχαστεί το ίδιο εύκολα μετά.
  3. Ο δήμος μπορεί να βοηθήσει με την διάθεση προσωπικού για την καθαριότητα του χώρου του Κ.Υ. και των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων που λειτουργούν στο νησί. Σήμερα περισσότερα από 5000 ευρώ διατίθενται από το ταμείο δωρεών του Συλλόγου των Υποστηρικτών του για καθαριότητα, χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.
  4. Διεκδικήσιμος στόχος για υψηλότερου επιπέδου παροχών υγείας στους δημότες και τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού παραμένει η συνολική, ουσιαστική αναβάθμιση του Κ.Υ σε οργανισμό με υποδομές μικρού νοσοκομείου που θα υποστηρίζει και μονάδα αιμοκάθαρσης, βγάζοντας από την ταλαιπωρία δεκάδες νεφροπαθείς από το νησί μας που ή μετακινούνται 3 φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το νησί και να διαμένουν στην Καβάλα.
  5. Αναβάθμιση της υποδομής του ακτινολογικού εργαστηρίου με αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού με σύγχρονα νέα μηχανήματα.
  6. Προμήθεια και λειτουργία σύγχρονου ψηφιακού υπερηχογράφου

Το πρόβλημα της λειτουργίας του Κ.Υ Θάσου και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι σύνθετο και δεν αφορά μόνο στους θερινούς μήνες. Απαιτείται πολιτική βούληση και συστράτευση όλων των εμπλεκομένων διοικητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφερειακής Διοίκησης ΑΜ-Θ, τους οποίους και καλούμε να δραστηριοποιηθούν και να αρθούν στο ύψος των υγειονομικών περιστάσεων.

Υ.Γ Τα στοιχεία που αφορούν στο Κ.Υ Πρίνου προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν μέλη της Ο.Μ. Θάσου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και εκπροσώπων του Συλλόγου των Υποστηρικτών του Κ.Υ με τον Διευθυντή του Κ.Υ κ. Θωμά Αγγελόπουλο.

Για την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Ηλιόπουλος Στέργιος

Λυμπεράκης Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση του Θόδωρου Μουριάδη με τη συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Επόμενο άρθρο

Όλοι κατεβαίνουν στο κέντρο (φωτογραφία)