Dark Mode Light Mode

Σχόλια και προβλέψεις του Αντώνη Μιτζάλη μετά το καλοκαιρινό «ολοκαύτωμα»

Περισσότερο έμπειρος και σαφώς πιο σίγουρος, σύμφωνα και με όσα προηγήθηκαν αυτό το Καλοκαίρι, ο Αντώνης Μιτζάλης αναφέρεται στο σήμερα και στο αύριο του τουρισμού. Προσγειωμένος και ρεαλιστής εξηγεί που οφείλεται η μεγάλη πτώση της κίνησης. Μιλά για το σήμερα και κυρίως για το αύριο. Θέτει προϋποθέσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θεωρεί ότι δεν θα είναι εύκολη.

Η συνέντευξη

Ερ: Δώστε μας ένα συμπέρασμα πιο ακριβές, καθώς είμαστε στις 25 Αυγούστου.

Απ: Το συμπέρασμα φέτος είναι ότι καταφέραμε και επιβιώσαμε.Νομίζω αυτό είναι το κρατούμενο για τις τουριστικές επιχειρήσεις και για τους ανθρώπους του τουρισμού. Το ζητούμενο είναι αν αυτό το στοίχημα θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε και μέχρι το τέλος της πανδημίας, όποτε έρθει αυτό.  Εχουμε βάλει μπροστά  φέτος όλοι σαν κοινωνία, τη δημόσια υγεία. Όλα τα άλλα έχουνε μείνει πίσω. Αυτή ήταν η συνειδητή επιλογή όλων μας, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τουρισμό, πολύ απλά. Το ένα με το άλλο δεν μπορούσε απλά  να γίνει. Είναι τόσο απλό. Αργήσαμε να το καταλάβουμε. Νομίζαμε ότι μπορούσαμε να κλείνουμε σήμερα και να έχουμε και τουρισμό. Νομίζαμε ότι μπορούσαμε να βάζουμε κάθε ταξιδιώτη και να συνεχίσει να έρχεται. Νομίζαμε ότι μπορούσαμε να βάζουμε πρωτόκολλα σε ξενοδοχεία και να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε. Όλα αυτά δεν γίνονται. Κάποιες θυσίες γίνανε . Αυτές ήταν συνειδητές επιλογές μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την υγεία μας και των δικών μας  ανθρώπων.  Για αυτό το λόγο δεν είχαμε τουρισμό.

Ερ: Μπορούμε να μιλήσουμε για ποσοστά;

Απ:Δεν έχει νόημα.  Είναι τόσο μεγάλη η απώλεια των εσόδων. Δεν έχει σημασία εάν θα είμαστε στο μείον 70% ή στο μείον 80%.

Ερ: Πείτε μας τώρα πως θα κινηθούνε τα ξενοδοχεία π. χ στη Θάσο που είναι εκεί τα καλοκαιρινά. Θα περιμένουν να κλείσουν ως συνήθως Σεπτέμβριο, Οκτώβριο ή θα ξεκινήσουν να κλείνουν πιο νωρίς;

Απ:Θεωρώ ότι για συντήρηση δυνάμεων, σιγά – σιγά και όσο καθαρίζει η εικόνα, γιατί να ξέρετε ότι είναι παρά πολύ περιορισμένος ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο  μπορείς να κάνεις μια πρόβλεψη, θα κάνουν τις επιλογές τους.

Με κριτήριο την αυτοσυντήρηση.  Σίγουρα ο χρόνος κλεισίματος θα είναι πιο πρόωρος.

Ερ: Ξέρετε κάτι για τον χειμώνα; Θα λειτουργήσουνε τα ξενοδοχεία;  Θα είναι κλειστά όπως την άνοιξη;

Απ: Αυτό έγινε επειδή υπήρξε ένα καθολικό «λοκντάνουν» κλείσαμε με κρατική παρέμβαση τα ξενοδοχεία. Υπήρχε ένα ΦΕΚ το οποίο έκλεισε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται πάλι. Δεν είναι στα πλάνα απ` όσα  γνωρίζω, άρα θα πάμε όλοι μαζί να μοιραστούμε μια πάρα πολύ μικρή πίττα. Όπως καταλαβαίνετε κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό, κάνεις δεν έχει κάνει αυτή την άσκηση στην πραγματικότητα.  Είναι αχαρτογράφητα τα νερά.

Οι επιλογές μας δεν είναι ο επιχειρηματικός ξενοδοχειακός κόσμος, πλοηγός σε αυτό το ταξίδι είναι η υγειονομική επιτροπή. Δεν είναι στο χέρι μας καθόλου. Από τη στιγμή που απαγορεύονται όλα συναθροίσεις, συγκεντρώσεις, συνέδρια, οι εταιρίες δεν αφήνουνε τα στελέχη τους να τα ταξιδέψουν, γκρουπ δεν μπαίνουνε μέσα σε λεωφορεία για το κίνδυνο μετάδοσης, για ποιο τουρισμό μιλάμε; Για τον έναν αντιπρόσωπο που θα έρθει να δει, τον ιατρικό επισκέπτη ο οποίος του απαγορεύεται να πάει να μπει μέσα στο νοσοκομείο; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο τουρισμός.

Ερ: Εσείς από συζητήσεις που έχετε εδώ στην Καβάλα από συναδέλφους σας, εισπράττετε από κάποιους ότι πιθανόν να κλείσουν το ξενοδοχείο τους;

Απ: Εμείς θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό να διατηρηθούμε ανοιχτοί. Γιατί και να είναι κλειστό ένα ξενοδοχείο έχει κόστος. Όπως έχει κόστος να διατηρείς ένα εξοχικό και να μη το χρησιμοποιείς τον χειμώνα. Σκεφτείτε ένα ξενοδοχείο ακόμη περισσότερο που είναι ένα  κτίριο με  ανάγκες  συντήρησης, διατήρησης, έξοδα κτλ.

Ερ: Η κ. Χριστίνα Μήτση δήλωσε σε μια συνέντευξη της την Κυριακή ότι μόλις βρεθεί το εμβόλιο θα εκτοξευτεί, θα εκτιναχθεί ο Ελληνικός τουρισμός. Τι λέτε επ` αυτής της πρόβλεψης;

Απ: Αυτά είναι δυο σχολές απόψεων. Υπάρχει η λογική του ελατηρίου, την έχουμε ξανακούσει πάμπολλες φορές όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά γενικότερα   για την Ελληνική οικονομία.  Υπάρχει και η λογική και ότι μετά από μια μεγάλη κρίση και από μια  μεγάλη ύφεση  σπάνε τόσα πολλά μέρη από το δίκτυο που λέγεται τουρισμός που για να αποκατασταθούν θα χρειαστεί χρόνος. Εγώ είμαι της δεύτερης σκέψης. Δεν θεωρώ ότι μετά από αυτό το «ολοκαύτωμα» που θα περάσει ο παγκόσμιος τουρισμός την επόμενη μέρα  ξαφνικά όλα θα είναι μέλι γάλα. Νομίζω ότι θα περάσει κάποιος χρόνος για να αποκατασταθούν καινούριες δομές, καινούρια δίκτυα. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές σεζόν.

Ερ: Για τον κοινωνικό τουρισμό υπάρχει ένας πίνακας που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν τη Θάσο.

Απ: Αυτό ισχύει. Θεωρώ ότι ήταν μια επιτυχημένη αντίδραση, το μέτρο του κοινωνικού τουρισμού. Ωφέλησε πολλούς ανθρώπους που το εκμεταλλεύτηκαν σε οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις . Βέβαια να ξέρετε ότι είναι σταγόνα στο ποτήρι. Δεν είναι μεγάλα τα νούμερα αλλά είναι πολύ σημαντικά για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ευτυχώς είχαν πελατεία.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΕΛΜΕ Καβάλας: Δεν ανεχόμαστε την υποκρισία της Κυβέρνησης, απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα

Επόμενο άρθρο

Ανέστης Τσουρουκίδης: Αρχές 2021 η «Ανάσα» να έχει νέο επικεφαλής