Ο Αντιδήμαρχος κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος συμμετείχε στη λαϊκή συνέλευση των Κρηνίδων.
Με αφορμή τη συζήτηση και με βοήθεια από την εμπειρία του, θυμάται και σχολιάζει. Τα περί συνενώσεων, τα περί λαϊκών συνελεύσεων.
Η συνέντευξη
Ερ: Μιλήστε μας για τη λαϊκή συνέλευση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στις Κρηνίδες. Μπορεί να δημιουργηθεί υπό τις συνθήκες που επικρατούν, ο Δήμος Φιλίππων; Φαίνεται σχεδόν αδύνατο.
Απ: Θεωρώ και εγώ ότι οι πιθανότητες είναι μηδαμινές. Είναι απειροελάχιστες. Από εκεί και πέρα όσοι θέλουν να το ξεκινήσουν, να κάνουν την προσπάθεια τους είναι θεμιτό να την κάνουν.
Ερ: Τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση; Πως κινούνται; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Απ: Είναι σαφές ότι λαϊκά δημοψηφίσματα και όλα αυτά, δεν έχουν νομική ισχύ. Από εκεί και πέρα θα κινηθούν από την πλευρά τους να δουν τη νομική διαδικασία. Προφανώς θα πρέπει να συλλέξουνε πολλές χιλιάδες υπογραφών. Από εκεί και πέρα να πιεστούν οι βουλευτές, να δουν τι μπορούν να κάνουν κι αυτοί. Όπως είχε γίνει τότε με πέντε Δήμους που διασπάστηκαν λόγω διαφόρων προβλημάτων που είχαν, λόγω της τεράστιας έκτασης τους κτλ.
Ερ: Το αποτέλεσμα του κάθε δημοψηφίσματος είναι σημαντικό, κάτι λέει.
Απ: Σαφώς. Μπορεί να μην έχουν νομική ισχύ όπως είπα προηγουμένως αλλά οπωσδήποτε δείχνουν μια τάση την οποία θα πρέπει οι πολιτευόμενοι να τη λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε κάποιους οικισμούς είναι πιο έντονη σε σχέση με κάποιους άλλους. Δε ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ερ: Δεν είστε σίγουρος ότι η πλειοψηφία θέλει τον παλιό Δήμο Φιλίππων;
Απ: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό σε πολλούς οικισμούς δεν ισχύει, έχοντας τα ακούσματα μου και τις εικόνες μου. Μη ξεχνάμε ότι όταν είχε γίνει ο «Καποδίστριας » για πρώτη φορά το 1998, πολλές ήταν οι κοινότητες που είχαν αντιδράσει τότε οι οποίες σύρθηκαν κατά κάποιο τρόπο στη συνένωση εκείνη. Από την εθελούσια διαδικασία το 1994 που ήταν 4 οικισμοί. Ήταν Κρηνίδες, Λυδία, Φίλιπποι, Πολύστυλο, οι οποίες πραγματικά το θέλανε και το κάνανε, πήγαμε το 1998 στον «Καποδίστρια» που προστέθηκαν ο Αμυγδαλεώνας, το Ζυγός, το Κρυονέρι, οι ορεινοί οικισμοί οι οποίοι μέχρι τότε ήτανε κοινότητες. Από το Ζυγός τότε είχαμε σφοδρές αντιδράσεις απ` ότι θυμάμαι για τη συνένωση. Τότε και το 1994 και το 1998, υπήρχαν πολύ σημαντικά κίνητρα για να γίνουν οι Δήμοι. Το 1994 με εθελούσια, το 1998 αναγκαστικώς. Τι είπε το κράτος; Συνενωθείτε αλλά θα σας δώσω χρήματα πολλά, θα σας δώσω μηχανήματα, θα πάρετε προσωπικό για να στελεχώσετε τις υπηρεσίες κτλ. Όταν έγινε ο «Καλλικράτης» το 2011 έγινε για άλλους λόγους. Έγινε για την οικονομίας κλίμακος. Να μην υπάρχουν τόσα πολλά έξοδα στις υπηρεσίες κτλ. Από εκεί και πέρα ίσως χάθηκε η διάθεση κάποιων να συνενωθούν.
Ερ: Στη λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή δεν ήταν οι βουλευτές. Δεν κλήθηκαν;
Απ: Δε ξέρω αν κλήθηκαν. Δεν την έκανα εγώ την τοπική πρόσκληση. Την έκανε το τοπικό συμβούλιο. Αλλά όντως δεν ήταν οι βουλευτές του νομού. Ήταν όμως αρκετοί άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ή πρώην δημοτικοί σύμβουλοι. Δυστυχώς όχι πολύς κόσμος. Οι 50 ή 70 κάτοικοι που ήρθαν στη λαϊκή συνέλευση δεν είναι μεγάλο νούμερο για ένα πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Δεν πρέπει να το παραβλέψουμε αυτό. Έγινε σωστή ενημέρωση απ` όλα τα μέσα. Ψηφιακά, συμβατικά κτλ. Δυστυχώς δεν υπήρχε προσέλευση. Θεωρώ ότι ο κόσμος απαξιώνει γενικά την πολιτική. Λιγότερο την αυτοδιοίκηση. Περισσότερο την πολιτική. Οι κάτοικοι γενικά γκρινιάζουν ότι οι πολιτικοί τους θυμούνται μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών. Δε μιλάω μόνον για τη γενική συνέλευση της Παρασκευής αλλά και γενικότερα. Όταν όμως γίνονται κινήσεις τέτοιου είδους ή παρόμοιες είναι αρνητικό για τον πληθυσμό να μη συμμετέχει για οποιαδήποτε λόγο. Έχει και ο κόσμος τις ευθύνες του. Είμαστε αδικαιολόγητοι να μην συμμετέχουμε όταν υπάρχει ένα τέτοιο κάλεσμα. Τέθηκαν ένα σωρό σημαντικά θέματα εκτός του συγκεκριμένου και θα μπορούσε ο κόσμος να εκφράσει τις απόψεις του. Υπήρξε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο χρόνος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα θέματα. Υπήρχαν χρονικά πλαφόν αλλά δυστυχώς ξεφεύγουμε λόγω κάποιων ανθρώπων οι οποίοι προκαλούν με τις φωνές τους κτλ. Δεν υπάρχει το κατάλληλο επίπεδο, να έχουμε μια πολιτισμένη συζήτηση. Λόγω του κορωνοϊού δεν μπορέσαμε να κάνουμε από το 2019 και μετά αρκετές γενικές συνελεύσεις. Δεν ήταν καλή η εικόνα της λαϊκής συνέλευσης. Δεν είμαι ευχαριστημένος. Δε ξέρω τι να πω για τη συνέχεια.