Η γνωστή διαδικασία μέσω της οποίας οι συμπολίτες συλλέγουν πλαστικά καπάκια και τα οδηγούν στην ανακύκλωση, επανέρχεται και επανέρχεται δριμύτερη!
Αφετηρία αυτού του νέου ξεκινήματος η πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Αυτός πρόσφατα όχι μόνο τοποθέτησε σε σημεία του λιμανιού ειδικές κατασκευές που συλλέγουν καπάκια (προσφορές των καβαλιωτών) αλλά διαχειρίζεται κατάλληλα την από κει και μετά διαδικασία. Μεταφέροντας τα πλαστικά καπάκια σε μονάδα ανακύκλωσης στην περιοχή της Καβάλας. Εξασφαλίζοντας έτσι οικονομικούς όρους ευνοϊκούς.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των δηλώσεων που έκανε στην πρωινή ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ ο Μάκης Κρεμμύδας. Με βάση και το παρελθόν στην ανάλογη διαδικασία του συλλόγου, εξήγησε τι έγινε το τελευταίο διάστημα καθιστώντας την συλλογή πλαστικών καπακιών και την προώθηση τους στην ανακύκλωση χρήσιμη. Και για το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμΕΑ αλλά και για τις ανάγκες ατόμων με προβλήματα γενικότερα.
Δήλωσε μάλιστα ότι σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο θα βοηθάει όποιον χρειάζεται. Με χρήματα που θα προέρχονται από την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών. Βέβαια τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι τόσο ευνοϊκά όσο θα περίμενε κάποιος αφού για να συγκεντρωθούν πολλά χρήματα πρέπει να προωθηθούν στην ανακύκλωση τόνοι από πλαστικά καπάκια. Παρόλα αυτά η προσπάθεια θα ξαναγίνει.
Δεδομένης και της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού. Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ αναφέρθηκε πολλές φορές στη συμβολή στην εξέλιξη αυτή της διευθύνουσας συμβούλου του Οργανισμού κ. Άννας Θυσιάδου. Η οποία είχε την πρωτοβουλία να επαναφέρει τη συλλογή των καπακιών βάζοντας την όμως σε μία βάση που ευνοεί και τη διαδικασία της ανακύκλωσης και το οικονομικό αποτέλεσμα από αυτήν.
Ο κ.Μάκης Κρεμμύδας είπε στην Πρωινή τα εξής:
«Πριν από περίπου ένα χρόνο ανακοινώσαμε ότι σύλλογος μας σταματά να συγκεντρώνει πλαστικά καπάκια. Με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου δεν συνέφερε η συλλογή των καπακιών δεδομένης και της δουλειάς που έπρεπε να κάνουμε. Να μεταφέρουμε εμείς τα καπάκια σε μία αποθήκη που μας παραχώρησε η ΠΕ Καβάλας.
Από την αποθήκη να τα φορτώνουν σε ένα φορτηγό που τα μετέφερε στη μονάδα ανακύκλωσης εκτός Νομού Καβάλας. Εν τω μεταξύ ψάξαμε να έχουμε συνεργασίες γύρω από το θέμα. Ανταποκρίθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Άννα Θυσιάδου. Πρώτα-πρώτα έκανε τις ειδικές κατασκευές σε σχήμα καρδιάς τις οποίες εγκατέστησε σε περιοχές στο κεντρικό λιμάνι. Εκεί οι πολίτες μπορούν να βάζουν τα καπάκια που συγκεντρώνουν.
Ο Οργανισμός και η κ. Θυσιαδου ανέλαβαν όλη τη διαδικασία που επακολουθεί. Γεγονός που επικροτούμε. Υπάρχει προοπτική αυτή η συνεργασία και η πρωτοβουλία θα προβληθεί περαιτέρω για να υποστηριχθεί από όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες. Με τα νέα δεδομένα είναι εύκολο να μαζέψεις καπάκια. Βλέπουμε να μαζεύουν καπάκια ακόμη και μικρά παιδιά. Χωρίς να υπάρχει μεσολαβητής, μπορείς να τα προωθείς στην ανακύκλωση σε μία μονάδα της περιοχής. Κοντά στην Καβάλα.
Μπορούμε έτσι να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Αλληλεγγύης και να αντιμετωπίζουμε ανάγκες που θα προκύψουν. Από οικονομικής πλευράς βέβαια χρειάζεται να μαζευτούν τόνοι πλαστικών καπακιών για να υπάρχει όφελος. Μέσω της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Λιμένα μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν περίπου 300 κιλά πλαστικά καπάκια με όφελος περίπου 47 ευρώ».