Από τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας οριστικοποιήθηκε η κατάσταση στην αγορά των κρεάτων, οριστικοποιήθηκαν οι τιμές που αγοράζουν αρνιά και κατσίκια οι καταναλωτές.
Τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και κυρίως στα κρεοπωλεία του Νομού Καβάλας.
Τα τελευταία χρόνια η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, υπό την έννοια ότι αγοράζουν τμήματα των ζώων (αρνιών και κατσικιών) και λιγότερο ολόκληρα τα αρνιά ή τα κατσίκια. Η γνωστή συνήθεια προηγούμενων ετών και δεκαετιών έχει αλλάξει, η παράδοση έχει διαφοροποιηθεί. Γεγονός που οφείλεται και στην τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων. Με σιγουριά ο πρόεδρος των Κρεοπωλών του Νομού Καβάλας Κεχαγιάς Κώστας αναφέρει ότι οι τιμές που ισχύουν στα περισσότερα -αν όχι σε όλα τα κρεοπωλεία- είναι οι τιμές που ίσχυαν και πέρυσι το Πάσχα.
Το κατσικάκι ντόπιο φυσικά, το αγοράζουν οι καταναλωτές στα κρεοπωλεία 13 με 13,5 ευρώ το κιλό και το αρνάκι λίγο φθηνότερα. Στα 12,5 με 13 ευρώ το κιλό. Όσο για τα σουβλάκια η κατανάλωση των οποίων συνηθίζεται για την αργία της Πρωτομαγιάς, αυτά κατά την ίδια εκτίμηση πωλούνται 60 λεπτά το τεμάχιο. Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές (αρνιά και κατσίκια) είναι χαμηλότερες. Υπάρχουν κατσίκια και κυρίως αρνιά και κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνει ο κ. Κεχαγιάς «…τα κρέατα των σούπερ μάρκετ δεν γνωρίζουμε από πού είναι».
Παρατηρεί επίσης ότι ο κόσμος με όσα ακούει στην τηλεόραση φοβήθηκε, είναι επιφυλακτικός να απευθυνθεί στα κρεοπωλεία καθώς ανησυχεί ότι οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Προς αυτή την κατεύθυνση το σωματείο των κρεοπωλών διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι με πρωτοβουλία τους οι επαγγελματίες κρεοπώλες απορρόφησαν ένα μέρος των αυξήσεων, διατηρώντας τις τιμές για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στα περσινά επίπεδα.
Για το ίδιο θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων στο Νομό Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος. Είπε τα εξής μεταξύ των άλλων: «Αν και υπήρξε ένα στοπ στις αγοραπωλησίες με ευθύνη των μεσαζόντων όπως καταλαβαίναμε, γενικά οι τιμές ήταν καλές για μας τους κτηνοτρόφους. Ειδικά μέχρι και πριν το Καθολικό Πάσχα. Πήγαμε σχετικά καλά. Φυσικά υπολογίζουμε ως μεγάλο πρόβλημα μας την αύξηση, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Σφάξαμε με 7 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Ξαφνικά με ευθύνη των μεσαζόντων η διαδικασία σταμάτησε.
Ξαναρχίζει αυτές τις ημέρες. Φοβόμαστε ότι αυτό συνέβη λόγω των εισαγωγών ζώων. Με τη διαδικασία και με όλα όσα συμβαίνουν στην κτηνοτροφία, με τις τιμές που είναι σταθερά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής σημειώνω το γνωστό πρόβλημα. Την αλλαγή και στο Νομό Καβάλας. Από το 2015 μέχρι το 2021 το ζωικό κεφάλαιο στο Νομό μας μειώθηκε σε ποσοστό 32% . Κι αν δεν αλλάξει κάτι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα».