Dark Mode Light Mode

Σε ποιο σημείο της κατάρρευσης βρισκόμαστε

Ήδη πριν από έξι χρόνια, την άνοιξη του 2015, οι ζαπατίστας διαλάλησαν μια δραματική και εκπληκτική κραυγή συναγερμού: νομίζουμε πως βλέπουμε ότι μια πολύ καταστροφική καταιγίδα έρχεται για τους λαούς του κόσμου, πολύ μεγαλύτερη από εκείνες που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Είμαστε ζαπατίστας, όμως, και ξέρουμε ότι μπορεί να κάνουμε λάθος. Εσείς τι πιστεύετε; Έτσι συγκάλεσαν, για την επομένη 3η μαΐου, το περιοδεύων σεμινάριο «Η κριτική σκέψη μπροστά στην καπιταλιστική Ύδρα» καλώντας όλο τον κόσμο να συζητήσει σχετικά.

Σήμερα, γράφει ο Raúl Zibechi, εκείνη η πρόβλεψη που τότε σε πολλούς φάνηκε παράλογη αποκαλύπτει όλη την αληθοφάνεια της: η πανδημία σίγουρα δεν είναι μόνο ένα υγειονομικό πρόβλημα. Είναι μια προεπισκόπηση, μια πρώτη προβολή αυτού που συμβαίνει: πυρκαγιές και πλημμύρες, δραματικές αλλαγές στο κλίμα, ακόμη και στο Gulf Stream, στο Ρεύμα του Κόλπου.

Και στη συνέχεια η στρατιωτικοποίηση των εδαφών και οι κοινωνικές καταστροφές που δεν θα επηρεάσουν εξίσου εκείνους που βρίσκονται ψηλά και τους ολοένα ευρύτερους ωκεανούς των ανθρώπων που αγωνίζονται να επιβιώνουν κάθε μέρα. Η πανδημία επιταχύνει όχι μόνο την κατάρρευση/θύελλα, αλλά την επίθεση των ελίτ κατά της ανθρωπότητας. Δεν είναι ότι η άρχουσα τάξη το έχει σχεδιάσει, αλλά σίγουρα το εκμεταλλεύεται για να επιταχύνει τις διαδικασίες κυριαρχίας, απαλλοτρίωσης και ακινητοποίησης που ήδη προωθούσε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση των εξεγέρσεων που ξεκίνησε στις 3 μαΐου με το ταξίδι του σκάφους LaMontagna στην Ευρώπη είναι τόσο σημαντική viaggiodell’imbarcazionelaMontagnaversol’Europa. Στις 13 Αυγούστου, 500 χρόνια μετά την πτώση του Tenochtitlana 500 annidallacadutadiTenochtitlan, οι ζαπατίστας και η παλιά σκεπτόμενη ήπειρος φώναξαν όλοι μαζί στη Μαδρίτη πως η αντίσταση και η εξέγερση είναι ζωντανές και δεν έχουν χάσει την επιθυμία και την αποφασιστικότητα να χτίσουν νέους κόσμους

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αναφέρει τη συστημική καταιγίδα και την κατάρρευση του πολιτισμού abbiamocitatolatormentasistemica e ilcollassodiciviltà που η ανθρωπότητα πρόκειται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον. Ήταν ένας από τους πυρήνες της συζήτησης που προωθήθηκε από τον EZLN το 2015, στο σεμινάριο »Η κριτική σκέψη μπροστά στην καπιταλιστική Ύδρα» Ilpensierocriticodifronteall’Idracapitalista“.

Σε ένα κείμενο της ίδιας χρονιάς, «The storm, the sentinel and the lookoutsyndrome» »Η καταιγίδα, ο φρουρός και το σύνδρομο της επιφυλακής», “Latempesta, lasentinella e lasindromedellavedetta“, ο υποδιοικητής Γκαλεάνο μας ρωτούσε: «Τι κοιτάμε; Γιατί; Προς τα πού; Από που; Για ποιον σκοπό;» Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Όσοι εργάζονται με αναλυτική σκέψη έχουν το καθήκον να φρουρούν στο παρατηρητήριο, στη σκοπιά». Και στέκονταν στο λεγόμενο «σύνδρομο επιφυλακής», δηλαδή στην κούραση που οδηγεί τον φρουρό να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές ή ότι οι συνέχειες είναι πιο σημαντικές από τις καινοτομίες, από το καινούριο.

Εκείνο το κείμενο διασφαλίζει ότι «φτάνει μια καταστροφή με κάθε έννοια«, αν και πολλοί διαβεβαιώνουν ότι όλα παραμένουν τα ίδια ή ότι υπάρχουν μόνο μικρές παραλλαγές. Και συνεχίζει: «Βλέπουμε κάτι τρομερό να έρχεται, ακόμη πιο καταστροφικό, αν είναι δυνατόν”.

Λέει ο RaúlZibechi πως Ανάμεσα σε αυτά που προκαλούν σύγχυση στον ζαπατισμό, και σε εμάς που συνεχίζουμε να είμαστε αντικαπιταλιστές, είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς και των κινημάτων «συνεχίζουν να καταφεύγουν στις ίδιες μορφές αγώνα». Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, συνεχίζουν με πορείες, εκλογές, με στρατηγικές και τακτικές που, το πολύ, θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες σε άλλες περιόδους.

Αυτή η σύντομη παράθεση από ένα κείμενο που πρέπει να διαβαστεί ολόκληρο χρησιμεύει για να δούμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, εν μέσω της πανδημίας, αλλά ξεκινώντας από την ακριβή ζαπατιστική πρόβλεψη έξι χρόνων νωρίτερα, προκαταβολική μιας καταστροφικής καταιγίδας εναντίον των λαών

Αυτό είναι ακριβώς το πρώτο σημείο. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι πολύ λίγοι ήταν σε θέση να καταλάβουν τι έπρεπε να κοιτάξουν, πώς και από πού να κοιτάξουν, για να καταλάβουν αυτό που έρχεται. Η πανδημία είναι μόνο μια προεπισκόπηση του τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα. Ας δούμε ξανά: πυρκαγιές και πλημμύρες, δραματικές αλλαγές ακόμη και στο GulfStream, στο Ρεύμα του Κόλπου, το οποίο εξασθενεί και θα μπορούσε να καταρρεύσει οδηγώντας τον πλανήτη σε μια πολύ σοβαρή κρίση, το λιώσιμο του μόνιμου παγετού και του πολικού πάγου, μεταξύ άλλων σε εξέλιξη καταστροφών, όπως αυτή του Αμαζονίου τροπικού δάσους.

Ένα από τα κεντρικά προβλήματα που θέτει ο ζαπατισμός είναι από πού να κοιτάξουμε. Αν το κάνουμε από κάτω, από τους λαϊκούς τομείς της ηπείρου (αμερικανικής), από την ζώνη της «μη-ύπαρξης» για την οποία μιλά ο Fanon dallazonadel “non-essere” dicuiparlaFanonεμφανίζονται τάσεις που προκαλούν φόβο στις οποίες πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή, γιατί δεν θα χτυπήσουν ολόκληρη την κοινωνία με τον ίδιο τρόπο.

Αντιμετωπίζοντας την περιβαλλοντική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να καταλάβουμε πως οι συνέπειες δεν θα είναι ισότιμες. Σήμερα, οι γειτονιές που πρέπει να τροφοδοτούνται με νερό από τις στέρνες πληρώνουν αυτό το υγρό πιο ακριβά από οποιονδήποτε άλλον, συν το βαθμό ευπάθειας που αντιπροσωπεύει αυτή η εξάρτηση.

Πόλη του Μεξικού. FOTO: DANIEL AUGUSTO /CUARTOSCURO.COM

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιστροφή στην κανονικότητα. Στο εξής, η κανονικότητα θα είναι αυτή που βιώσαμε στους χειρότερους μήνες της πανδημίας. Εδώ το «σύνδρομο επιφυλακής» εκδηλώνεται με την εξέταση της πανδημίας ως μιας παρένθεσης, μετά την οποία όλα γίνονται ξανά τα ίδια. Αν θεωρήσουμε την πανδημία ως ένα πρόβλημα της υγείας, δεν θα κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι κυρίαρχες τάξεις επιβάλλουν συγκεκριμένα μέτρα που περιορίζουν μόνο την κινητικότητα αυτών που βρίσκονται κάτω, επειδή αυτοί που στέκονται πάνω δεν έχουν σταματήσει ποτέ να κινούνται ελεύθερα.

Όσοι έχουν μελετήσει τον λεγόμενο «πόλεμο στο ναρκεμπόριο» και τον παραστρατιωτισμό, που συνδέονται στενά μεταξύ τους, διαβεβαιώνουν ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους είναι ακριβώς εκείνος της μείωσης της κινητικότητας των λαϊκών στρωμάτων ridurrelamobilitàdeisettoripopolari. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή ήταν μία από τις κεντρικές πολιτικές των Κρατών: να περιορίσουν, να αποτρέψουν την ελεύθερη κινητικότητα, ως ένα τρόπο επιβεβαίωσης της κυριαρχίας.

Θα μπορούσαμε να ξαναγράψουμε την διάσημη δήλωση του MichelFoucault σχετικά με τη δύναμη του κυρίαρχου, η οποία ασκείται μέσα από το «αφήνοντας να ζουν» και «κάνοντας να πεθαίνουν»: επιτρέποντας σε κάποιον να κινηθεί ή εμποδίζοντας τον να κινηθεί. Γιατί σε εκείνο το σημείο, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες. Τώρα αρχίζει να περιορίζεται και η πρόσβαση στις δημόσιες δραστηριότητες εκείνων που δεν διαθέτουν ορισμένα προαπαιτούμενα.

Immaginetrattadallapaginafacebookdella LiberaAssembleaPensando/PraticandoAutonomiaZapatista – Italia, cheraccoglietutteleinformazionisulla Gira in Europa e in Italia – Εικόνα που ελήφθη από τη σελίδα στο facebook της Ελεύθερης Συνέλευσης Σκεπτόμενοι / ΠράττοντεςΖαπατιστική Αυτονομία – Iταλία, η οποία συλλέγει όλες τις πληροφορίες για το Ταξίδι στην Ευρώπη και την Ιταλία

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι η πανδημία επιταχύνει όχι μόνο την κατάρρευση / βάσανο, αλλά ειδικότερα την επίθεση του 1 % του πληθυσμού κατά της ανθρωπότητας. Δεν είναι ότι η άρχουσα τάξη έχει σχεδιάσει την πανδημία, αλλά την εκμεταλλεύεται για να επιταχύνει τις διαδικασίες κυριαρχίας, απαλλοτρίωσης και ακινητοποίησης [του κόσμου] που ήδη προωθούσε.

Η συνολική κυριαρχία των χρηματοοικονομικών και των τραπεζών στη ζωή, η οποία οδηγεί στην εξάλειψη του φυσικού χρήματος, είναι μόνο μία από τις τάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τείνει να σπάσει την αυτονομία του παζαριού, del tianguis, και άλλων μορφών λαϊκής οικονομίας. Όλα στοχεύουν στον στραγγαλισμό της καθημερινής ζωής εκείνων που είναι abajo, από κάτω, στα χαμηλά, έτσι ώστε το κεφάλαιο να μπορεί να αποικίσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ατομικές διέξοδοι και, πάνω απ’ όλα, ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αποτραπεί η προώθηση των ισχυρών, οι οποίοι μέρα με τη μέρα δείχνουν ένα πιο επιθετικό προφίλ και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να συνεχίσουν να παραμένουν arriba, στην κορυφή, ψηλά.

Πηγή στα ισπανικά: Desinformémonos

Μετάφραση για το Comune-info: marcocalabria

Comments Σχόλια

  1. PaoloMoscogiuri says 24 Agosto 2021 at 07:42 Μόλις χθες το βράδυ έγραφα και δημοσίευα αυτό τον προβληματισμό στο fb, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να είναι μια συμβολή σε αυτό που έχει ήδη επισημανθεί στο άρθρο. Γιατί όταν είμαστε αντιμέτωποι με κοινωνικά, πολιτικά ή επιστημονικά ζητήματα, σχεδόν πάντα δημιουργούνται δύο αντίθετες παρατάξεις που τείνουν μόνο να επιδεικνύουν τους δικούς τους λόγους και να ποινικοποιούν τους άλλους; Πρέπει αμέσως να κάνουμε μια σημαντική διάκριση μεταξύ δύο διαφορετικών τρόπων χρήσης του συλλογισμού μας, ενώπιον θεμάτων στα οποία δεν κυριαρχούμε πλήρως και τα οποία προσφέρονται για μια ερμηνευτική ανάγνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεδομένου ότι το θέμα δεν περνάει πάντα από τη δική μας προσωπική εμπειρία, αναπόφευκτα ή βοηθάμε τον εαυτό μας με την ανάλυση του πλαισίου, της συγκυρίας, και των πραγματικών αποτελεσμάτων των όρων, μαζί με την επαλήθευση πιθανών εναλλακτικών λύσεων, είτε στηριζόμαστε τυφλά στον έμπειρο και στη βούληση της ισχυρότερης δύναμης: του Κράτους, της αρμόδιας Αρχής, των μέσων ενημέρωσης. Η πρώτη μέθοδος προσέγγισης περνάει από τη λεγόμενη «κριτική σκέψη», η δεύτερη μέσω της «riduzionista σκέψης, του αναγωνισμού”. Η αναγωγική σκέψη ονομάζεται έτσι επειδή αναλύει μια αξία κάθε φορά, απομονώνοντας την από το πλαίσιο στο οποίο ανήκει. Κάνοντας ένα πρακτικό παράδειγμα, εάν το θέμα που αντιμετωπίζεται είναι το οgmfood, η γενετικά τροποποιημένη τροφή, η αναγωγιστική σκέψη θα μας πει ότι είναι κάτι καλό γιατί η συγκομιδή σε αυτή την περίπτωση θα είναι τετραπλάσια και θα είναι δυνατή η σίτιση μεγάλων παγκόσμιων πληθυσμών. Από την άλλη πλευρά, αυτός που θα χρησιμοποιήσει την «κριτική σκέψη», ενώ δεν αρνείται τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, θα θέσει επίσης το πρόβλημα της πατέντας των σπόρων και την επακόλουθη εξάρτηση του αγρότη από τις βιομηχανίες παραγωγής, αν όχι ακόμη και οικονομικές και πολιτικές εξουσίες, καθώς και εκείνη της εκμετάλλευσης των εδαφών, και στη συνέχεια θα θέσει ερωτήματα σχετικά με την υγεία και την πιθανή μείωση της βιοποικιλότητας. Είναι τότε σαφές ότι μια πολιτική δύναμη που δεν θέλει να αντιμετωπίσει τόσα πολλά ζητήματα που θα επιβράδυναν τις αποφάσεις επί του θέματος, και μαζί τους οποιαδήποτε οικονομικά και χρηματοοικονομικά συμφέροντα, θα βασιστεί περισσότερο στην πρώτη μέθοδο παρά στη δεύτερη, ίσως γελοιοποιώντας την αν όχι ποινικοποιώντας την, όπως συμβαίνει σήμερα. με άτομα που αμφισβητούν την εγκυρότητα των εμβολίων, αναγκάζοντας και μένα, σε αυτό το γραπτό, να βρω έναν τρόπο γραφής για να ξεφύγω από τον έλεγχο και τον εξαναγκασμό. Δυστυχώς, όμως, η λεγόμενη «κριτική σκέψη» δεν είναι μια μέθοδος που αποφασίζεται μόνο με τη δική μας θέληση, αλλά αποκτάται από την παιδική ηλικία, μέσω της οικογενειακής και σχολικής εκπαίδευσης. Και εδώ είμαστε σε πολύ κακή κατάσταση, διότι τις τελευταίες δεκαετίες, ακριβώς αυτή η Κρατική εκπαίδευση που θα έπρεπε να διαμορφώνει τον κριτικό πολίτη, έχει αντιστρέψει το τιμόνι προς τον αφανισμό κάθε κριτικής-πολιτιστικής προοπτικής, φτάνοντας στα άκρα τη λεγόμενη «αξιοκρατία». που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανταγωνισμός που οδηγεί σε διχοτόμηση-διαχωρισμούς και περιθωριοποίηση, και στην υποτίμηση των ανθρωπιστικών θεμάτων, που σχηματίζουν τη συνείδηση ​​και την επίγνωση του δικαίου.
    Εν ολίγοις, εάν στο παρελθόν οι πολίτες είχαν λιγότερη κουλτούρα σχετικά με τις έννοιες, αλλά περισσότερη κριτική ικανότητα, αλλά δεν είχαν τα εργαλεία και τα μέσα για να κάνουν να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, σήμερα παραδόξως, με κατά μέσο όρο κουλτούρας λυκείου και οικονομικά και κοινωνικά μέσα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, δεν το κάνουν λόγω ελλείψεως κριτικής συνείδησης. Όλα αυτά οδήγησαν επίσης σε μια δυσαναλογία στους τρόπους της σκέψης, μειώνοντας στο ελάχιστο τις «κριτικές» που, για να μειωθεί η δύναμή τους, δεν εξασθενίζουν πλέον από τη σωματική βία, όπως στις στρατιωτικές δικτατορίες, αλλά θα είναι οι ίδιοι οι «αναγωγικοί» που το κάνουν, διότι αυτοί, μη μπορώντας να ακολουθήσουν παρά μόνο έναν συλλογισμό τη φορά, θα αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση και κινδυνεύουν από τους άλλους. Αυτή η τεχνική του «διαίρει και βασίλευε» ήταν ήδη γνωστή από τα αρχαία χρόνια και τίποτα δεν μας αφήνει να ελπίζουμε σε μια παρακμή της, ειδικά σε αυτή την δυσοίωνη ιστορική στιγμή, στην οποία η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση βασιλεύει, διεισδύοντας μέχρι μέσα στο μεδούλι εκείνων των οργανώσεων που ιστορικά ήταν υποστηρικτές του λαού: αριστερά κόμματα και συνδικάτα.
  2. EttoreCrocella says 28 Agosto 2021 at 21:41

Είναι μια οπτική γωνία από την οποία θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε εκ νέου … Από κάτω και χωρίς την αριστερά που απλά δεν μπορεί να «δει»…. πόσο έχει χρησιμοποιηθεί η πανδημία για να αυξήσει την ισχύ των Arriba, των από πάνω… Οι αγώνες ενάντια στην ανεργία, ακόμη και αν είναι απαραίτητοι, δεν θα αλλάξουν τη δύναμη των πολυεθνικών ούτε κατά ένα εκατοστό .. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια.
Οι Ζαπατίστας και οι Κούρδοι της Ροζάβα είναι οι μόνοι που μπορούν να μας δείξουν έναν κοινό δρόμο

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Προηγούμενο άρθρο

Τα παιδιά του Σταυρού συνομίλησαν με το Θόδωρο Μουριάδη (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Απομακρύνθηκε το φορτηγάκι από την είσοδο σπιτιού στο Παληό (video)