Ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας κ. Δημόπουλος μίλησε στην Πρωινή για την επικαιρότητα των κτηνοτρόφων.
Τη δύσκολη αυτών της Θεσσαλίας. Τη δύσκολη όλων των άλλων συναδέλφων του. Μόνο με ελέγχους δεν αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια, είπε. Θυμίζοντας ότι ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός είναι διαλυμένος!
Η συνέντευξη
Ερ: Τι είναι αυτό που έρχεται για τους συναδέλφους σας τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές; Πόσο επηρεάστηκαν ή θα επηρεαστούν οι τιμές;
Απ: Μιλάω με συναδέλφους στην περιοχή του Τυρνάβου. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Οι τιμές αυτή τη στιγμή δεν έχουν επηρεαστεί διότι η παραγωγή είναι στο τέλος της. Τουλάχιστον στο αιγοπρόβειο γάλα. Στην ουσία θα επηρεαστούν, αν επηρεαστούν από τη καινούρια σεζόν και φυσικά θα είναι προς το πάνω. Το ζωικό κεφάλαιο λιγόστεψε. Αν είναι τα νούμερα που ακούμε αληθινά, μιλούν για 50 χιλιάδες ζώα ή και παραπάνω, και αν βάλετε ότι κάποιοι έχουν λίγα ζώα και δεν τα δηλώνουνε, τότε στην ουσία θα ανέβουνε οι τιμές στα προϊόντα. Για πολλά βοοειδή θα έχουμε κάτι αντίστοιχο. Στο μοσχαρίσιο κρέας η παραγωγή στη χώρα μας είναι μικρή αλλά υπάρχουν πολλοί κερδοσκόποι που ψάχνουν αφορμή.
Ερ: Είναι δυνατό να υπάρχουν κερδοσκόποι στην αγορά;
Απ: Είναι αυτοί που πάντοτε όταν βρίσκουν την ευκαιρία προχωράνε σε αυτή τη διαδικασία. Ψάχνουν μια αφορμή. Μπαίνουν στη διαδικασία να αυξάνονται πάρα πολύ τα προϊόντα. Το τυρί, το γάλα στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό. Η αγοραστική αξία των καταναλωτών εκεί είναι πολύ υψηλότερη οπότε μπορούν να αγοράσουν την πρόβεια φέτα. Μάλιστα πολλές φορές φεύγει σε χαμηλότερη τιμή απ` ότι πουλιέται στην Ελλάδα.
Ερ: Λέει το κράτος θα κάνουμε ελέγχους και θα πατάξουμε την αισχροκέρδεια…
Απ: Εντάξει ξέρω και άλλα ανέκδοτα… Δεν έχει γίνει καμία πάταξη της αισχροκέρδειας. Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι επειδή στο εξωτερικό το γάλα που εισάγουμε εδώ και χρόνια από χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, το πρόβειο γάλα το οποίο είναι το ακριβό γάλα και το οποίο συμφέρει να το εισάγεις, είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Για ποιο λόγο να το εισάγει; Το κάνει μόνο όταν δεν βρίσκει τέτοιο γάλα εδώ πέρα ή όταν θέλει να σπάσει την αγορά. Τον τσαμπουκά των τοπικών παραγωγών. Λένε πολλοί ότι έχουμε 100 χιλιάδες τόνους παραγωγή φέτας και η ζήτηση είναι 500 αλλά δεν είναι δυνατό ποτέ να κάνεις την παραγωγή σου για ένα προϊόν το οποίο είναι όσο η ζήτηση. Δεν θα έχει τότε αξία. Η αξία του προϊόντος αυτού είναι ότι είναι συγκεκριμένη η παραγωγή του, σε συγκεκριμένη χώρα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος, όταν είναι διαλυμένοι οι μηχανισμοί οι ελεγκτικοί, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Εδώ και 2-3 χρόνια ζητάμε να εφαρμοστεί το Άρτεμις 3 που είναι ένας τρόπος ψηφιακός που από τη στιγμή που παράγεται ένα προϊόν μέχρι τη στιγμή που καταναλώνετε βλέπεις την πορεία του. Υπάρχει απευθείας αναμετάδοση το τι ποσότητα παραλαμβάνει από έναν κτηνοτρόφο το βυτίο, τι αφήνει το βυτίο στην εταιρεία όταν πηγαίνει στη διαδρομή. Όλα αυτά ελέγχονται αλλά δεν εφαρμόζονται. Με ποσά που απαιτούνται για τη λειτουργία του ελάχιστα, είναι πολύ μικρά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το έχουν φτιάξει Έλληνες πανεπιστημίου και ενώ το παραδώσανε οι αρμόδιοι δεν το τρέχουν. Όταν ακούμε τον Υπουργό να λέει ότι είναι δίπλα μας, τότε… φοβόμαστε ακόμη περισσότερο. Όποιος θέλει να βοηθήσει, βοηθάει και το αποτέλεσμα της πολιτικής του φαίνεται. Όταν κάποιος δε θέλει να βοηθήσει, λέει ότι θα βοηθήσω αλλά περνάνε τα χρόνια. Περνάνε οι πιέσεις, ξεχνιέται και οι άνθρωποι που πάθανε τη ζημιά και καταστράφηκαν αν καταφέρουν να παραμείνουν στο χώρο, για μένα θα είναι το τέλειο. Δεν λέμε να βγουν καινούργιοι, λέμε να παραμείνουν στο χώρο αυτοί που πάθανε τη ζημιά στην κτηνοτροφία.
Ερ: Πως γίνεται αυτό που μας περιγράψατε, να το κάνουν όλοι οι Υπουργοί. Όλων των Κυβερνήσεων. Είτε είναι η ΝΔ, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ , είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνουν με φοβερή συνέπεια.
Απ: Οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο στην αρχή. Μετά όταν αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει, έχουν φύγει από Υπουργοί γιατί αν έχετε προσέξει στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε χρόνο αλλάζει ο Υπουργός. Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε Βορίδη, είχαμε Λιβανό κλπ. Νιώθουν ότι σε αυτό το υπουργείο ότι τους βάλανε μόνο και μόνο για να τους βάλουνε. Νιώθουν ότι … εκτίουν ποινή και δεν είναι μέσα στα νερά τους, στο πλαίσιο το οποίο θέλουν να ασκήσουν πολιτική.