Dark Mode Light Mode

Σημαντικά τουριστικά σχέδια για την παραλία Οφρυνίου

Στην ανέγερση συγκροτήματος με σκοπό τη δημιουργία Ξενοδοχειακής Μονάδας κατηγορίας 3 αστέρων στην Παραλία Οφρυνίου, η οποία θα έχει δυναμικότητα 190 κλίνες και θα διαθέτει 91 δωμάτια, σχεδιάζει Βουλγαρική εταιρεία στην παραλία Οφρυνίου.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία προετοιμάζει και δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, 4 αστέρων και δυναμικότητας 150 δωματίων, δείχνοντας πως το ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτών των μονάδων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με το βλέμμα στην τουριστική αγορά της Βαλκανικής, είναι έντονο, και θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης στην μετά κορωνοϊού εποχή.
Η συγκεκριμένη επένδυση δε, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οποίας βρίσκεται σε διαβούλευση, δείχνει και το κόστος των χαμένων ευκαιριών από εταιρείες σε άλλες Περιφερειακές ενότητες, που ήδη πίσω από τις «τουριστικότερες» Καβάλα και Θάσο, θα συνεχίσουν να μένουν ακόμα πιο πίσω.
Και αυτό γιατί η επένδυση αυτή χωροθετείται σε αγροτεμάχιο που παραχωρήθηκε, αντί τιμήματος, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην εταιρεία για την κατασκευή της μονάδας.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει στην περιοχή μας (Ροδόπη) πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, όταν εταιρεία από την Κρήτη είχε ενδιαφερθεί να κατασκευάσει μονάδα στο Φανάρι, με την μισή έκταση να παραχωρείται από το Υπουργείο. Η επένδυση όμως δεν έλαβε τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, και τελικά εγκαταλείφθηκε, παρόλο που κατά καιρούς η εταιρεία έχει προσπαθήσει να επανεκκινήσει το εγχείρημα, που προϋπόθετε όμως την εκ νέου παραχώρηση της έκτασης από το Υπουργείο.
Αξιοσημείωτο είναι πως τμήμα της έκτασης του νέου Ξενοδοχείου βρίσκεται εντός ορίων προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου ‘NATURA 2000’ στη ΜΠΕ σημειώνεται πως επειδή βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα στα δύο τμήματα του Οικισμού της Παραλίας Οφρυνίου και δίπλα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, τα υφιστάμενα έργα διαμορφώνουν ήδη ένα ανθρωπογενές περιβάλλον, στο οποίο δεν προστίθενται αθροιστικά αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του.

Η Ξενοδοχειακή Μονάδα που σχεδιάζεται στην Παραλία Οφρυνίου, θα είναι κατηγορίας 3 αστέρων και δυναμικότητας 190 κλινών, με 91 δωμάτια, από τα οποία τα 83 θα είναι δίκλινα, 5 από τα οποία διαμορφωμένα δωμάτια ΑΜΕΑ, και 8 τρίκλινες σουίτες.

Χωροθετείται μεταξύ των δύο τμημάτων που αποτελούν τον οικισμό της Παραλίας Οφρυνίου, σε απόσταση 150 μέτρων και 400 μέτρα περίπου από το ανατολικό και δυτικό τμήμα του οικισμού, αντίστοιχα.Στην Ξενοδοχειακή Μονάδα θα διανυκτερεύουν έως 190 άτομα, ενώ άλλα 100 άτομα περίπου θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις εστιατορίου και πισίνας, και σε αυτή θα εργάζονται περίπου 50 άτομα, κατά τους μήνες λειτουργίας της, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία φαίνεται να θεωρεί, σύμφωνα με την ΜΠΕ, ότι στην ευρύτερη περιοχή (Δήμος Παγγαίου και Δήμος Αμφίπολης), υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω της ανάγκης των Βαλκανικών λαών για διακοπές σε παραθαλάσσιες περιοχές και της πρόσφατης ανακάλυψης του Τύμβου Καστά στη Αμφίπολη.Αυτό συνεπάγεται και κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση ποιοτικών καταλυμάτων από αλλοδαπούς και ημεδαπούς τουρίστες, μέρος της οποίας θέλει να καλύψει το συγκεκριμένο έργο, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. Θεωρεί δε πως θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αυξάνοντας τους επισκέπτες σε αυτή, ενώ θα συμβάλλει ποιοτικά στην τουριστική ανάπτυξη της.

Στην ευρύτερη περιοχή, εκτός των ορίων του οικισμού της Παραλίας Οφρυνίου, δεν υπάρχουν άλλες ξενοδοχειακές μονάδες. Νότια της Ξενοδοχειακής Μονάδας μελετάται και εξετάζεται, παράλληλα, η ίδρυση Ξενοδοχειακής Μονάδας 4 αστέρων, δυναμικότητας 150 κλινών, από την ίδια Εταιρία. Οι δύο μονάδες θα λειτουργούν ταυτόχρονα μόνο κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, με την Μονάδα 4 αστέρων να λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. (Κείμενο Κώστα Μαρκενδούδη- Πηγή paratiritis-news.gr)

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Η εστίαση της ΑΜΘ ζητά στήριξη από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Επόμενο άρθρο

Παράταση ως τον Μάη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Θάσο