Dark Mode Light Mode

Σημαντικές επαφές του Απόστολου Μουμτσάκη στη Χιροσίμα με τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ολοκληρώθηκε το 4ήμερο πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων με τίτλο «Housing and Urban Recovery: Knowledge Exchange in Japan on Urban Crises (HUR)» – «Στέγαση και αστική ανάκαμψη: Ανταλλαγή γνώσης στην Ιαπωνία σχετικά με τις αστικές κρίσεις» στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, που διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου 2023, και στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Καβάλας, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Την αποστολή αποτέλεσαν ο Αντιδήμαρχος, Απόστολος Μουμτσάκης, και ο Διευθυντής Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, οι οποίοι, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου (13-16 Μαρτίου), είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Dr. Juergen Voegele, και τον Δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, τους οποίους προσκάλεσαν στην Καβάλα.

Επίσης, αποκόμισαν γνώση και εμπειρίες από την πόλη της Χιροσίμα και από άλλες 8 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Κόσοβο, Κροατία, Ουκρανία, Πολωνία και Ρουμανία), ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν σοβαρές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από πολέμους, σεισμούς, την κλιματική αλλαγή κλπ.

️Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Μουμτσάκης αφορούσε την κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με το προσφυγικό ζήτημα, μέρος του οποίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας.

Η παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου περιελάμβανε μια παρουσίαση των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία χρόνια, τις ενέργειες που έχει κάνει για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και ποια μαθήματα (θετικά ή αρνητικά) έχει διδαχθεί η Καβάλα από την εμπειρία της σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων/αστικών προκλήσεων.

Ομιλία Α. Μουτσάκη

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μουμτσάκης ανέφερε τα εξής: «Από το 2015 άρχισε μαζική μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες εμπόλεμες περιοχές, οι οποίοι περνούσαν από την Τουρκία με διάφορους τρόπους κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά.

Η τότε Κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό τους στα νησιά, τούς μετέφερε στην ενδοχώρα και η Καβάλα ήταν ένας από τους τόπους που ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα, που έπρεπε να λύσει με τη βοήθεια του κράτους, διότι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έπρεπε να στεγαστούν, να έχουν καθημερινό συσσίτιο, να έχουν γιατρούς και ό,τι άλλο χρειάζονται ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, που έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιόμετρα και μια επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή για να φτάσουν σε οποιονδήποτε τόπο, όπου δεν θα κινδύνευε η ζωή τους.

Το Κράτος και ο Δήμος βρέθηκαν απροετοίμαστοι να υποδεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Δήμος Καβάλας, στην αρχή χρησιμοποίησε ένα κλειστό κολυμβητήριο και ένα εκθεσιακό κέντρο για να τους στεγάσει και δημιούργησε μηχανισμό για τη διατροφή τους και τον έλεγχο της υγείας τους.

Μετά από τις πρώτες πρόχειρες λύσεις και πολλές προσπάθειες, διαμορφώθηκαν τόποι φιλοξενίας, όπου ζουν όσοι πρόσφυγες δικαιούνται να πάρουν άσυλο. Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση.

Στην Καβάλα, όσοι παραμένουν, φιλοξενούνται σε διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν μέσα σε ένα παλιό στρατόπεδο και, πλέον έχουν μια κανονική ζωή. Κάποιοι μάλιστα εργάζονται. Ο Δήμος, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, έχει αναπτύξει σχέσεις μαζί τους και έχει αρχίσει δράσεις στις οποίες καλούνται πρόσφυγες να συνεργαστούν σε διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως πολιτιστικές».

Ο Αντιδήμαρχος έκανε μνεία και στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση «η Καβάλα δεν έμεινε έξω. Ο Δήμος μας, σε δημοτικό κτήριο για κακοποιημένες γυναίκες φιλοξενεί από την αρχή του πολέμου οικογένειες Ουκρανών που έφυγαν από τις εμπόλεμες περιοχές».

Τόνισε, δε, ότι «όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν μηδενίσει τις ξενοφοβικές αντιδράσεις κάποιων ακραίων πολιτών, κι έτσι τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες κυκλοφορούν άνετα ανάμεσά μας και χαιρόμαστε γι’ αυτό».

Τέλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι «στην προσπάθεια αυτή υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή ευαίσθητων πολιτών, διότι η Καβάλα είναι μια από τις πόλεις που δέχθηκε πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων προσφύγων το 1922, όταν ανταλλάχθηκαν οι πληθυσμοί που ζούσαν στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Έφυγαν περίπου 500.000 Τούρκοι που ζούσαν στην Ελλάδα και ήρθαν περίπου 1.500.000 Έλληνες που ζούσαν στην Τουρκία. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που είχαμε σύμμαχο στην αντιμετώπιση της κρίσης την μεγάλη ευαισθησία των πολιτών».

Προϊστορία επιλογής

Τον Ιανουάριο 2023 επισκέφθηκε τον Δήμο Καβάλας ομάδα στελεχών και ειδικών εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο του έργου «Τεχνική Βοήθεια για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα», που υλοποιείται από την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία και με χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά σε παροχή τεχνικής βοήθειας σε τέσσερις Δήμους της Ελλάδας: Καβάλας, Λάρισας, Καλαμάτας και Ηρακλείου.

Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, γνώρισαν τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην υλοποίηση Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, καθώς και την συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως είναι πχ. «η πρόκληση Ψηφιακών Πόλεων» και «η πρόκληση Ευφυών Πόλεων», και, λαμβάνοντάς τες υπόψιν τους, τον επέλεξαν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο σχετικό πρόγραμμα της Χιροσίμα.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Οι μαθητές του Αμυγδαλεώνα δημιούργησαν το δικό τους λαογραφικό μουσείο (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Στολίδι για την πόλη το κολυμβητήριο της αλλά...: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου