Γράφει στη «Ναυτεμπορική» η Βάσω Βεγίρη
Βροχή επενδύσεων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προσελκύει η ελληνική ξενοδοχειακή – τουριστική αγορά και για τα επόμενα τρία-πέντε χρόνια. Η «Ν» καταγράφει 66 μεγάλα deals που αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας και τις απόψεις και εκτιμήσεις των Προέδρων Τουριστικών Ενώσεων.
Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς το συνολικό ύψος των εν λόγω επικείμενων νέων ξενοδοχειακών – τουριστικών επενδύσεων, το γεγονός ότι λ.χ. μόνο η Κρήτη και η Χαλκιδική αθροίζουν δρομολογημένες νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, καταδεικνύει την αύξηση του ήδη εντεινόμενου ρυθμού των ξενοδοχειακών επενδύσεων στη χώρα μας την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2021 και 2022 εκτιμάται σε περίπου 1,894 δισ. ευρώ και 2,033 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σημαντικός παράγοντας που ευνοεί αυτήν την άνθηση των επενδύσεων στον κλάδο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές να αποφύγουν τον σκόπελο των ελληνικών επιτοκίων.
Σημειωτέον, δε, ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρωθούν το 2026, κατά συνέπεια τα εν λόγω επενδυτικά projects πρέπει να τρέξουν γρήγορα, δίνοντας έναν ρυθμό εντατικοποίησης των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας.
Μεγάλος αριθμός των νέων επενδύσεων αφορά τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Ρόδο, αλλά και τις Μύκονο – Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως και την Πελοπόννησο. Θετικές βλέπει τις προοπτικές των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της (HOTREC), Αλέξανδρος Βασιλικός, και δίνει έμφαση στο ότι πρόκειται για επενδύσεις όχι από distress funds αλλά από μεγάλους και καταξιωμένους επενδυτές του κλάδου και μεγάλα brands, που δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα και στον ελληνικό τουρισμό.
Από εκεί και πέρα, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλικός, «το στοίχημα είναι συνολικό και χρειάζεται ένα ρυθμισμένο τοπίο», ήτοι μια στρατηγική σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για κάθε προορισμό και σε βάθος χρόνου. Οι ποιοτικές τουριστικές επενδύσεις, όπως προσθέτει, γίνονται με μετρήσιμα κριτήρια βιωσιμότητας και πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για
τις υποδομές.
«Είμαστε μια χώρα όπου δεν υπάρχει χωροταξικό για τον τουρισμό. Οι χρήσεις γης πρέπει να χαρτογραφηθούν για κάθε προορισμό, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και για τους επενδυτές», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ και της HOTREC.
Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται στη βιωσιμότητα και φυσικά να λαμβάνει υπόψη της την κλιματική αλλαγή και να περνάει μέσα από στρατηγικές υποδομές. «Ένας προορισμός δεν χτίζεται μόνο με ξενοδοχεία. Πρέπει να κοιτάξουμε τις υποδομές», τονίζει ο κ. Βασιλικός.
Είτε μεγάλες είτε μεσαίες είτε μικρότερες, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και γενικότερα σε τουριστικά καταλύματα που βασίζονται στο κλασικό ελληνικό «sea and sun» αλλά με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες βρίσκονται σε «οργασμό» ήδη από άκρη σε άκρη όλης της Ελλάδας, και όπως φαίνεται με αυξητικούς ρυθμούς, που δίνουν παλμό ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.
Στην Ανατολική Μακεδονία
Τουριστική επενδυτική κινητικότητα καταγράφει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ιδιαίτερα τα παράλια της Καβάλας. Πέραν των πολλών συγκροτημάτων κατοικιών και μικρών ξενοδοχείων που έχουν εξαγοραστεί από Βούλγαρους πολίτες ή/και επενδυτές προς εκμετάλλευση, έχουν ανακοινωθεί μερικά σημαντικά projects στην περιοχή, όπως το Alexandrou Chora, το μεγάλο project της Kourtidis Group που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε επίπεδο υποδομών έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες, ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και σχεδιάζεται ως ένα μοναδικό multiplex τουριστικό συγκρότημα σε ιδανική περιοχή δίπλα στη θάλασσα, στην Παραλία Οφρυνίου Καβάλας σε συνολική έκταση 175.000 τ.μ., ενώ θα είναι χωρισμένο σε τρεις διαφορετικές ενότητες, το «Alexandrou Chora Resort», το «Alexandrou Chora Village» και το «Alexander Theme Park».
Ακόμη, στην Καβάλα ο Ιρανοκαναδός επιχειρηματίας Alex Haditaghi έχει προαναγγείλει την κατασκευή των πεντάστερων πολυτελών ξενοδοχείων με επωνυμία «The Hamptons» στην έκταση που έχει αποκτήσει μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας στο πρώην ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόσφατα, επίσης, ανακοινώθηκε η υλοποίηση επένδυσης Glamping, δηλαδή Glamorous Camping, στην ακτή Μπάτη στην Καβάλα, με την επωνυμία «LAAS glamping ή LAAS Mediterranean Tented Experience», η οποία σύμφωνα με την κ. Τζένη Παπαδημητρίου, εκπρόσωπο του φορέα υλοποίησης της επένδυσης, θα αγγίξει τα 15 εκατ. ευρώ.
πηγή: naftemporiki.gr