Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος περιέγραψε με τρόπο αναλυτικό αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κάμπο της Χρυσούπολης.
Αγροτικές εκτάσεις μετατρέπονται σε χώρους εγκατάστασης και λειτουργίας μικρομεσαίων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα αιτήματα πάρα πολλά, τα προβλήματα που προκύπτουν το ίδιο. Γιατί, εξηγεί, δεν είναι εύκολο να αναπτύξεις αγροτική δραστηριότητα ενώ γύρω σου τα φωτοβολταϊκά πολλαπλασιάζονται. Με τον κ. Μαρκόπουλο συζητήσαμε το θέμα με αφορμή το ζήτημα της Λεκάνης. Που δεν είναι μόνο αυτής. Μεγάλο φωτοβολταϊκό προτείνεται και στην περιοχή του Νευροκοπίου.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι συζητήθηκε με τον Υπουργό κ. Αυγενάκη ειδικά για τα φωτοβολταϊκά της Λεκάνης και γενικότερα για το θέμα των φωτοβολταϊκών;
Απ: Δε γίνεται να δεχόμαστε αυτόν τον καταιγισμό προτάσεων για φωτοβολταϊκά. Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα στη Λεκάνη. Είναι και τα 7,5 χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκά, για τα οποία υπάρχει αίτηση στην περιοχή του Νευροκοπίου. Έχουμε ζητήσει σαν Περιφέρεια, πρώτα πρέπει να μας πει την άποψη του ο Δήμος. Μετά οι φορείς. Και φυσικά θα είμαστε αντίθετοι αν είναι κι αυτοί αντίθετοι. Από την άλλη πλευρά είναι αυτό που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη η διοίκηση του κ. Μέτιου. Διάλεξε το θέμα της Λεκάνης, επέλεξε να παράγει θετική γνωμοδότηση χωρίς να μας εξηγήσει γιατί το διάλεξε. Γιατί αγνόησε τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας και όλα αυτά… Αυτό από μας κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Έχουμε και ένα θέμα το οποίο θέσαμε στον Υπουργό. Μέσα στην πεδιάδα της Χρυσούπολης, μέσα στο αναδασμό και στο αρδευτικό δίκτυο που λειτουργεί από το 1963, δεχόμαστε συνεχείς αιτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Τα οποία με τα καλώδια τους και με όλα αυτά καθιστούν αδύνατες τις αγροτικές εργασίες κλπ.
Ερ: Πόσα είναι τα αιτήματα και πόσα είναι τα υφιστάμενα;
Απ: Δεν μπορώ να μπορώ να σας πω τον ακριβή αριθμό αυτήν τη στιγμή. Υπάρχει όμως ένα μείζον ζήτημα και πρέπει ειλικρινά να προστατέψουμε την αγροτική παραγωγική δραστηριότητα από τη «επιδρομή» που δέχεται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Την παραγωγή των τροφίμων, την ασφαλή διατροφή, την υγεία, τη διαχείριση του περιβάλλοντος κτλ. Όλα αυτά τα συνδέει ένας κρίκος. Αυτός ο κρίκος λέγεται αγροτική παραγωγή ο οποίος είναι σημαντικός και πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Αυτό το είπε ένας διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα.
Ερ: Είναι μικρομεσαία φωτοβολταϊκά, δεν είναι μεγαθήρια αλλά είναι πολλά στον κάμπο του Νέστου.
Απ: Ακριβώς. Είναι με πολλαπλές καλωδιώσεις, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στην πέριξ περιοχή. Δεν είναι μόνο οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν πολύ χώρο αλλά είναι ένα σύστημα που διατρέχει όλη την περιοχή και δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση του αρδευτικού δικτύου, στην αγροτική οδοποιία και στην παραγωγή. Γίνονται σε αγροτικές, πεδινές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αρδευόμενες από την εποχή του Νικόλαου Μάρτη και του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1961 και το 1962 και μετά. Είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε.
Ερ: Πως το δέχονται οι αγρότες; Είναι τόσο καλές οι προτάσεις που τους κάνουν;
Απ: Όταν κάποιος είναι ιδιοκτήτης μιας έκτασης αλλά δεν είναι γεωργός, δε ζει στην περιοχή, ίσως το βλέπει αλλιώς. Υπάρχουν ιδιοκτήτες εκτάσεων οι οποίοι δεν είναι ούτε κάτοικοι της περιοχής. Ούτε και γεωργοί. Αυτό είναι μια διαδικασία η οποία δε θέλει ούτε συντήρηση, ούτε καλλιέργεια, ούτε τίποτα. Υποτίθεται ότι παράγει σε βάθος χρόνου με την ακτινοβολία του ηλίου μια ποσότητα ηλεκτρισμού για την οποία πληρώνεσαι.
Ερ: Οι ιδιοκτήτες γίνονται οι ίδιοι αυτοί που κάνουν τα φωτοβολταϊκά ή τα νοικιάζουν;
Απ: Ενίοτε ναι και ενίοτε τα νοικιάζουν.
(φωτογραφία αρχείου)