Το πρώτο βήμα έγινε. Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Καβάλας προκειμένου στον ανακαινισμένο μεντρεσέ στις Καμάρες- εκεί όπου λειτουργεί το μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού- να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αντλία θερμότητας.
Ο Δήμος Καβάλας επέλεξε την συγκεκριμένη λύση προκειμένου οι χώροι του μουσείου να είναι ζεστοί τον Χειμώνα και δροσεροί το Καλοκαίρι. Η ανάγκη προέκυψε από τη λειτουργία του μουσείου, το οποίο είναι σχετικά καινούργιο. Ο πρώτος κύκλος της ζωής του απέδειξε ότι υπήρχε αυτό το κενό. Η επισήμανση στο Δήμο Καβάλας έγινε έγκαιρα από τους πλέον αρμόδιους δηλαδή τους εκπροσώπους του συλλόγου των Μικρασιατών που λειτουργούν το μουσείο και γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στους χώρους του.
Με επιστολή της στην αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου ζήτησε τη σχετική έγκριση. Η απάντηση πρόσφατα αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Εγκρίνουμε την τοποθέτηση αερόψυκτης αντλίας θερμότητας στον αύλειο χώρο του κτίσματος, νοτιοανατολικά αυτού, μέσα σε χώρο πρασίνου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες θερμικές συνθήκες τόσο για τα εκθέματα-κειμήλια όσο και για τους επισκέπτες και εργαζόμενους του χώρου ,σύμφωνα με τη συνημμένη τεχνική έκθεση και τα λοιπά στοιχεία, επειδή αφορά επέμβαση ήσσονος σημασίας σε περιβάλλοντα χώρο μνημείου και σε θέση που δεν θα κρύβει το κτίριο. Το παρόν δεν αντικαθιστά άδεια απαιτούμενη από άλλη δημόσια αρχή». Από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την προμήθεια της αντλίας, την εγκατάσταση και τη λειτουργία της εν όψει και του χειμώνα που πλησιάζει.
Εν τω μεταξύ το ίδιο μουσείο είχε προχθές έναν σημαντικό επισκέπτη. Μαθαίνουμε λεπτομέρειες από την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συλλόγου των Μικρασιατών:
«Είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε και να ξεναγήσουμε στο Μουσείο μας τον Πρόεδρο της «Εστίας Νέας Σμύρνης» κ. Γιάννη Παπαδάτο. Τιμή μας μεγάλη που μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας με τον Πρόεδρο του παλαιότερου προσφυγικού συλλόγου στην Ελλάδα, ενός συλλόγου με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που βοηθά στο να τιμηθεί και να προστατευτεί η κληρονομιά της καταγωγής μας και κρατά ζωντανές τις μνήμες μας».