Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης
Έκκληση απηύθυνε χθες ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε υγειονομικούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου και να κάνουν αίτηση ώστε να προσληφθούν άτομα στον χώρο του συστήματος της δημόσιας υγείας με διετείς συμβάσεις.
Είναι φανερό ότι ο φόβος μπροστά στον κορωνοϊό είναι τόσο μεγάλος που αποτρέπει ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη να δουλέψουν και πιθανόν να βρίσκονται χρόνια στην ανεργία, να κάνουν αίτηση. Αλλιώς δεν εξηγείται να κάνει έκκληση ο υπουργός.
Και να φανταστεί κανείς ότι τα κίνητρα και οι όροι για τη συγκεκριμένη εργασία είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί, δεδομένου ότι όχι μόνον οι συμβάσεις θα είναι διετούς διάρκειας (πολύ μεγαλύτερες από τις συνήθεις δίμηνες, τετράμηνες και οκτάμηνες) αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι όσοι προσληφθούν θα έχουν και μεγάλες πιθανότητες να μονιμοποιηθούν.
Η ζωή όμως είναι το πολυτιμότερο αγαθό και φυσικά πολυτιμότερο από την εργασία. Κι έτσι φαίνεται πως οι άνθρωποι διστάζουν να υποβάλλουν αίτηση για πρόσληψη. Προτιμούν να ζήσουν άνεργοι.
Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Σε μια εποχή που η υπόλοιπη αγορά έχει κυριολεκτικά παγώσει, αυτοί πανηγυρίζουν. Δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τα ράφια τους τα οποία λεηλατούν οι τρομοκρατημένοι Έλληνες καταναλωτές. Οι πωλήσεις τους την τελευταία εβδομάδα σημείωσαν αύξηση 35,7% και πλησίασαν την αύξηση που είχαν σημειώσει την εποχή των capital controls (37,6%).
Τι θα τα κάνετε τόσα πολλά ρύζια ρε παιδιά; Πόσα πιλάφια την εβδομάδα να φάει κανείς; Θα σκουληκιάσουν στο τέλος και θα τα πετάξουμε. Έτσι άλλωστε δεν γίνεται συνήθως;
Φυσικά το φαινόμενο αυτό καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πόσο κοιτάζει ο καθένας την πάρτη του και ας ψοφήσει ο γείτονας. Εγώ να επιβιώσω κι ας μείνω μόνος στον πλανήτη.
Ο κορωνοϊός ενώνει. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την επαφή και την συνεργασία με τον Βασίλη Κικίλια που είναι καθημερινή όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός έσταζε μέλι τόσο για τον Κικίλια όσο και για τον Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, πάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που είχε ετοιμάσει εξ ολοκλήρου η προηγούμενη κυβέρνηση.
Λίγο ο κορωνοϊός, λίγο ο Έβρος, συνέβαλαν να υπάρχει ένα κλίμα συνεννόησης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Σε καραντίνα είναι και το Πουλίδειο Γηροκομείο. Όχι φυσικά γιατί υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού αλλά γιατί όσοι φιλοξενούνται εκεί ανήκουν, λόγω ηλικίας, σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν είναι λοιπόν, μόνον το επισκεπτήριο που απαγορεύεται αυστηρά αλλά και οι τρόφιμοι δεν επιτρέπεται να βγουν από το κτήριο παρά μόνον για μια πολύ μικρή βόλτα στον χώρο μπροστά από το κτήριο.
Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. Άλλωστε οι συνθήκες διαβίωσης και φιλοξενίας των τροφίμων στο συγκεκριμένο ίδρυμα είναι εκ παραδόσεως άριστη από πάσης απόψεως.
Ταξίδεψε αυτές τις μέρες από την Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα αεροπορικώς για να επισκεφτεί το παιδί της που σπουδάζει εκεί. «Ήμασταν τρεις επιβάτες όλοι κι όλοι» μου είπε. «Νόμιζα πως ταξίδευα με ιδιωτικό αεροπλάνο». Και συνέχισε. «Φοβόμουν φυσικά για τον κλειστό και περιορισμένο χώρο αλλά όταν είδα ότι ήμασταν τρεις όλοι κι όλοι ησύχασα και απόλαυσα το ταξίδι μου»
Να και κάποια καλά του κορωνοϊού. Αν και δεν νομίζω να το βλέπουν έτσι οι αεροπορικές εταιρίες.
Και γενικότερα ο τουριστικός τομέας φαίνεται ότι θα πληγεί καίρια από το κακό που μας βρήκε.