Το κοινωνικό παντοπωλείου του δήμου Καβάλας άρχισε να λειτουργεί το 2008 υπό την επίβλεψη του Τάσου Κυριατζή, αλλά θεσμική υπόσταση απέκτησε το 2011. Αυτό μας θύμισε από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, υπογραμμίζοντας επίσης ότι τότε τον κανονισμό λειτουργίας δεν είχε υπερψηφίσει η νυν δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Ισχυριζόμενη ότι δε θα έπρεπε να τεθεί οποιοδήποτε εισοδηματικό κριτήριο στους δικαιούχους.
Μέγιστη βοήθεια ήταν η ένταξη στο ΕΣΠΑ όλων των κοινωνικών δομών του δήμου με αποτέλεσμα να γίνει εξαιρετική δουλειά από τους συμμετέχοντες φορείς στο πρόγραμμα «Στηρίζω», όπως ο σύλλογος ΠΝΟΗ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το υπουργείο εργασίας μόνο για αθηναϊκούς δήμους και το υλοποίησε η Καβάλα, σήμερα το χρηματοδοτούν οι περιφέρειες.
Αναρωτήθηκε επομένως ο Κωστής Σιμιτσής για ποιο λόγο η περιφέρεια ΑΜΘ δε χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προσφάτως μάλιστα είχε την ευκαιρία να ρωτήσει σχετικά τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος όμως διατύπωσε την άγνοιά του. «Δε θα έπρεπε οι δικοί μας αρμόδιοι να επισκεφθούν τον περιφερειάρχη και να τον ενημερώσουν σχετικά; Ή ακόμη και να τον πιέσουν προκειμένου από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του «κοινωνικού ΕΣΠΑ» να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση ίσως και η επανεκκίνηση του Στηρίζω; Αυτό είναι ένα από τα αρνητικά που καταλογίζω στη διοίκηση Τσανάκα, διότι το κενό το οποίο δημιουργήθηκε οφείλεται στην έλλειψη πιέσεως, στην έλλειψη φαντασίας και στην έλλειψη όρεξης να ασχοληθούν με παρόμοια θέματα», σημείωσε ο κ. Σιμιτσής.
Κοντολογίς, η περιφέρεια διαθέτει κονδύλια για τον κοινωνικό τομέα από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ κι απόδειξη είναι πως σε άλλες περιφέρειες χρηματοδοτούνται ήδη παρόμοιες δράσεις. Στην περιφέρεια ΑΜΘ δε συμβαίνει κάτι ανάλογο, προφανώς διότι οι δήμοι δε ζητούν και δεν πιέζουν. Όπως δε ζήτησε και δεν πίεσε ο δήμος Καβάλας τη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας προκειμένου να λάβει κονδύλια για τη συνέχιση ενός προγράμματος κοινωνικού χαρακτήρα.