Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στον Τάσο Πατσίδη η πρωταθλήτρια στίβου του ΟΚΑΚ, Σοφία Ιωσηφίδου.
Αναφέρθηκε στη αγωνιστική περίοδο και στις επιτυχίες που είχε στα 60 και 100 εμπόδια. Η Σοφία με βάση τον κλειστό στίβο θέλει να φτάσει ακόμη ψηλότερα στη νέα σεζόν και να διακριθεί περισσότερο. Όλα αυτά όμως με πολύ σκληρή δουλειά, όπως λέει η ίδια.
Αναλυτικά η συνέντευξη.
Ερ: Έχει κλείσει μια επιτυχημένη χρονιά;
Απ: Ναι, έχει κλείσει και όντως ήταν επιτυχημένη τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοιχτό στίβο. Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφω στην Αθήνα για να ξεκινήσω προετοιμασία για την επόμενη σεζόν.
Ερ: Που μπορούμε να εστιάσουμε; Ποια είναι τα κυριότερα γεγονότα που σου έμειναν από τη σεζόν που ολοκληρώθηκε;
Απ: Στον κλειστό πήγα πολύ καλά. Η παρουσία μου συνοδεύτηκε με το ασημένιο πρωτάθλημα με ασημένιο μετάλλιο και ατομικό ρεκόρ που είναι πλέον στα 7.35. Μιλάμε για τα 60 εμπόδια. Στον ανοιχτό και στα 100 εμπόδια στο Εαρινό Πρωτάθλημα πήρα την 1η θέση με ατομικό ρεκόρ 13.65. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βγήκα 3η στα 100 εμπόδια που σίγουρα ήταν μια επιτυχία.
Ερ: Θεωρείσαι πλέον μια από τις καλύτερες αθλήτριες στα 60 και 100 εμπόδια στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί πολλή δουλειά.
Απ: Έτσι ακριβώς. Πλέον στην επόμενη χρονιά θέλω να στοχεύσω στο ranking μου. Στους βαθμούς που μαζεύω. Να βρω και κάποιους αγώνες στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσω να ανέβω στην παγκόσμια κατάταξη έχοντας στόχους το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αν δούμε τους φετινούς μου χρόνους, υπάρχει η προοπτική για κάτι καλύτερο.
Ερ: Η συμμετοχή σου στην Εθνική είναι ένας στόχος;
Απ: Πλέον είναι ένας στόχος. Θα ξεκινήσουμε από τα Βαλκανικά Πρωταθλήματα, τα οποία δίνουν βαθμούς και φυσικά τα επιλέγει η Ομοσπονδία. Μετά θέτει κάποια όρια.
Ερ: Καταλαβαίνουμε Σοφία, ότι ανεβαίνει ο πήχης;
Απ: Σίγουρα ανεβαίνει. Θα δούμε. Μακάρι πρώτα απ` όλα να έχουμε υγεία. Να μην έχω τραυματισμούς.
Ερ: Σε βοήθησε το γεγονός ότι έφυγες από την Καβάλα και πήγες στην Αθήνα όπου βρήκες και καλύτερους κλειστούς χώρους για προπόνηση;
Απ: Σε κάποιο σημείο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις σε κλειστό χώρο. Καμία σχέση με τις προπονήσεις εδώ στην Καβάλα. Βέβαια και πάλι στην Αθήνα οι εγκαταστάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτές που φανταζόμαστε. Δεν έχουμε καθόλου θέρμανση και δεν βοηθάει και ο φωτισμός στις εγκαταστάσεις που κάνουμε προπονήσεις.
Ερ: Για αυτήν την εξέλιξη σου, κάποιοι πρέπει να έπαιξαν σημαντικό ρόλο, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Απ: Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα την προπονήτρια μου, την κα Ιωάννα Σιώμου. Με πήρε από την αφάνεια και στα εμπόδια ήρθαν οι διακρίσεις. Επίσης τον σύλλογο μου τον ΟΚΑΚ που μέσω των χορηγών που έχει και εννοώ την Energean, κατάφερα να πάω σε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό. Να πάρω κάποια πράγματα που έκαναν τη διαφορά όπως παπούτσια τα οποία όσο και να φαίνεται παράξενο κάνουνε μεγάλη δουλειά προς το καλύτερο. Με στήριξαν οικονομικά και αυτό ήταν το σημαντικότερο.
Ερ: Πάντα «ψηφίζεις»… ΟΚΑΚ;
Απ: Ναι, πάντα. Δεν αλλάζω την οικογένεια μου. Δεν υπάρχει λόγος να φύγω από τον ΟΚΑΚ. Μου προσφέρουν απολύτως ότι χρειάζομαι. Μη νομίζετε ότι στην Αθήνα είναι καλύτερα τα πράγματα σε θέματα συλλόγων. Είναι πολύ απρόσωπα.
Ερ: Πως εύκολο ή δύσκολο ήταν να φύγεις από τους δρόμους ταχύτητας και να πας στα εμπόδια;
Απ: Ήταν μια απόφαση πολύ συνειδητή. Είχα βαρεθεί το θέμα προπόνησης, το πώς αντιμετωπίζουν τους σπρίντερ στην Ελλάδα οπότε ή θα σταματούσα ή θα έκανα κάτι διαφορετικό. Τυχαία έπεσε στο δρόμο μου η κα Ιωάννα Σιώμου γιατί τότε ο προπονητής που είχα στην Αθήνα, ήθελε να φύγει απεγνωσμένα. Ξεκίνησα με την κα Σιώμου ενώ βέβαια και πιο μικρή σε ηλικία είχα κάνει πάλι εμπόδια.
Ερ: Είναι πιο δύσκολα τώρα τα πράγματα στα εμπόδια;
Απ: Είναι πιο δύσκολα αλλά η προπόνηση βγαίνει. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Κάνεις ταχύτητα, τεχνική όλα με ρυθμό. Υπάρχει ποικιλία στην προπόνηση. Είχα τις βάσεις από την Καβάλα. Κάθε αγώνισμα στο στίβο χρειάζεται ταχύτητα. Αν δεν είσαι γρήγορος, εκρηκτικός δεν προοδεύεις. Πρέπει να έχεις βάση την ταχύτητα. Αν αρχίζεις να την χτίζεις, χάνεις πολύ χρόνο. Σε μικρότερες κατηγορίες είχα κάνει εμπόδια αλλά στην Καβάλα δεν υπήρχε η τεχνογνωσία, ο χρόνος γιατί υπήρχαν μεγάλα τμήματα, μεγάλα γκρουπ και δεν μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί με μένα για να κάνω εμπόδια.
Ερ: Παρακολουθείς τον Καβαλιώτικο Κλασσικό Αθλητισμό; Σε τι επίπεδο βρίσκεται;
Απ: Έχω παρακολουθήσει τις επιτυχίες του ΟΚΑΚ αλλά και των άλλων συλλόγων της Καβάλας. Είναι σε πολύ καλό δρόμο αλλά το θέμα είναι να συνεχίζουν αυτά τα παιδιά να προοδεύουν. Είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις για πολλά παιδιά τα οποία μετά αλλάζουν πόλη. Πρέπει να έχουν διάρκεια τα παιδιά. Αυτό είναι δυστυχώς το πρόβλημα.
Ερ: Μέχρι που μπορεί να φτάσει η αδελφή σου, Αναστασία;
Απ: Η αδελφή μου μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Αρκεί να το βάλει στο μυαλό της. Το μήκος είναι ένα άθλημα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, το οποίο χρειάζεται πολλή δουλειά στην τεχνική. Δεν είναι όπως οι ταχύτητες. Αν διορθώσει ορισμένα πράγματα μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Τώρα μετακομίζει λόγω σπουδών στις Σέρρες και εκεί θα χρειαστεί να δουλέψει εξίσου σε μεγάλο βαθμό.
Ερ: Για τους χρόνους, που θα ήθελες να φτάσεις την επόμενη σεζόν;
Απ: Θέλω να πάρω κάποιους αγώνες στον κλειστό στίβο ακόμη και στο εξωτερικό, προκειμένου να έχω καλές βαθμολογίες το καλοκαίρι. Στο κλειστό στίβο αναλογικά με τους χρόνους στον ανοιχτό, είμαι καλύτερη. Θέλω να βρω καλούς αγώνες στον κλειστό και να στοχεύσω στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι. Δίνω μεγάλο βάρος στο κλειστό στίβο. Η προετοιμασία μου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι αγώνες.