Dark Mode Light Mode

Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Ν. Καβάλας: Μας αντιμετωπίζουν ως «εθελοντές», χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Μετά από τόσους μήνες άνοιξαν και πάλι τα σχολεία που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας. Το άνοιγμα όμως δε συνοδεύτηκε και με τα ανάλογα μέτρα για τη σωστή λειτουργεία τους (αραίωση τμημάτων, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, επαναλαμβανόμενα τεστ από εξειδικευμένα συνεργεία του ΕΟΔΥ, κλπ), με αποτέλεσμα μετά από 1 και 2 εβδομάδες λειτουργίας, άρχισαν πάλι να κλείνουν τμήματα με αποτέλεσμα μια ακόμη σχολική χρονιά να πηγαίνει χαμένη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Τα ίδια όμως προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και σε μας που εργαζόμαστε ως σχολικοί τροχονόμοι Ελλάδος, αφού ακόμη μας αντιμετωπίζουν ως «εθελοντές» χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ένας θεσμός που αφήνει στην αβεβαιότητα τις συναδέλφισσες πανελλαδικά, παρά το γεγονός ότι αρκετές από εμάς είμαστε στο ίδιο πόστο για 15 και 20 χρόνια.

Και όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα εξετάσει το δίκαιο αίτημά μας για να αποκτήσουμε ασφαλιστικά δικαιώματα, μετά την απάντηση που πήραμε σε σχέση με το έγγραφο που στείλαμε στην ΚΕΔΕ και το Υπουργείο τον Νοέμβριο του 2020 και επικαιροποιήσαμε τον Μάρτιο του 2021.

Εμείς δεν τα παρατάμε όμως, συνεχίσουμε την προσπάθεια. Έχουμε αποδείξει πως η επιμονή μας έχει φέρει αποτελέσματα σε προβλήματα που ήρθαμε αντιμέτωπες, όπως να μην περάσουν οι αλλαγές στις αιτήσεις που θα πέταγαν στο δρόμο τις περισσότερες συναδέλφισσες, η επανατοποθέτηση συναδέλφισσας που είχε αντικατασταθεί, η συνέχιση της πληρωμής μας για όλο το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά παρά το γεγονός ότι στην αρχή είχαμε εξαιρεθεί.

Και θα συνεχίσουμε για να μετατραπούν οι εργασιακές μας σχέσεις σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία του νομού. Να υπάρξει πρόληψη για τα μέτρα ατομικής προστασίας

Άλλοι δηλώνουμε τα self test και άλλοι όχι Τι μέλλει γενέσθαι με την εφορία;

Αναμέναμε από το Υπουργείο απάντηση στο πρώτο τρίμηνο του 2021.


ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΠΡΟΣ

-ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

-ΠΡΟΕΔΡO ΚΕΔΕ

κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου για την προφύλαξη και προστασία των μαθητών από τα διερχόμενα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της προσέλευσης αλλά και αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες λειτουργεί 23 χρόνια με επιτυχία.

Ο ρόλος των σχολικών τροχονόμων αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της χώρας μας και των περιοχών με ιδιαιτερότητες των Δήμων της Ελλάδας.

Από τη σύσταση του θεσμού στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται εθελοντικά, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές αντίξοες συνθήκες. Λαμβάνουν δε ως οδοιπορική αποζημίωση 170 euro σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το καθεστώς αυτό εθελοντικής εργασίας ισχύει για περισσότερο από 23 χρόνια, και γίνεται κατανοητό ότι οι συνθήκες και οι απαιτήσεις έκτοτε έχουν μεταβληθεί. Έτσι οι εθελοντές το τελευταίο διάστημα με υπομνήματά τους ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να συζητήσει την μετεξέλιξη του θεσμού και τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα ιδιάζουσα κατάσταση.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι οι σχολικοί τροχονόμοι δεν πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19 λόγω της ιδιόμορφης σχέσης εργασίας τους.                        Στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε με την πανδημία του κορονοιού, φάνηκαν και οι επιπτώσεις από την εργασιακή μας σχέση.

Το καθεστώς του εθελοντή είναι δυσβάσταχτο την περίοδο αυτή που οι συνθήκες απαιτούν άρδην αλλαγές. Καμία μέριμνα και οικονομική κάλυψη κατά τη διάρκεια κλεισίματος των σχολείων, κανένα ατομικό μέτρο προστασίας κατά το άνοιγμα.

Οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις κωφεύουν στα αιτήματα μας μην κατανοώντας την αλλαγή των συνθηκών κι συνεπώς των ρόλων και των συνακόλουθων απαιτήσεων. Μετά από πολλές προσπάθειες μεταβιβάστηκε μέρος των αιτημάτων μας στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

Δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε στο έκτακτο επίδομα, διότι ως «εθελοντές» δεν είμαστε ασφαλισμένοι και δεν βάζουμε ένσημα. Ωστόσο το βοήθημα των 170 euro, όπως έχει βαπτισθεί «οδοιπορικά έξοδα», υποχρεωθήκαμε να το δηλώσουμε στην Οικονομική Εφορία σαν κανονικό εισόδημα.

Μετά από τα παραπάνω, όπως διαπιστώνετε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που λέει και ο λαός μας, κρίνουμε αναγκαία τη θεσμική αλλαγή του ρόλου μας με τις εξής μεταβολές:

  1.  Nα μετατραπούν οι εργασιακές μας σχέσεις σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  2. Να υπάρξει κάλυψη για τα 17 χρόνια εργασίας. Ενίοτε απαιτήθηκαν 3 και 4 ώρες σπαστής απασχόλησης μην παρέχοντας τη δυνατότητα ενδιάμεσης απασχόλησης.
  3. Να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία του νομού.
  4. Να υπάρξει πρόληψη για τα μέτρα ατομικής προστασίας.
  5. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την ασφαλή μετάβαση των παιδιών, να επιλυθεί άμεσα το θέμα της οικονομικής εφορίας.

 

Με τιμή

Η Πρόεδρος                                                                                         Η Γραμματέας

Μπαρμπάτση Όλγα                                                                    Προδρομίδου Μαρία

Αναξιμάνδρου και Παπάγου 33, Πάτρα                              Πρεβέζης 5, Καβάλα-65404

Τηλ. 6987577926                                                                               6934715338

olga.mparmpatsi@gmail.com                                      mariaprodromidou1968@hotmail.com

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Στοίχημα: Μόρκαμ για άνοδο, "βρυχάται" η Μπόκα Τζούνιορς - 3αδα “φωτιά” στο 12.45!

Επόμενο άρθρο

Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Καπνού του Δήμου Καβάλας έως και 15 Σεπτεμβρίου