Dark Mode Light Mode

SOS!: Λειψυδρία – Πηγές Κεφαλαρίου – Ύδρευση – Άρδευση

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

«S.O.S»

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ – ΠΗΓΕΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ – ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ

Στην πρώτη συνεδρίαση (6/8/2024) της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα, κατά την προφορική ενημέρωση διατυπώθηκε από τη διοίκηση του δήμου ότι: “το νερό τελειώνει έτσι κι αλλιώς”.

Διαπίστωση που αναδεικνύει την πρόθεση συμβιβασμού με την κατάσταση και τη διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στην ουσία, αγρότες, κτηνοτρόφοι και λαϊκές οικογένειες, βιώνουν με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της διαχείρισης του νερού ως εμπόρευμα.

Στα πλαίσια αυτά μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η λύση που προτάθηκε, “αγρότες αλλάξτε καλλιέργειες”, που στη γλώσσα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σημαίνει “ξεκλήρισμα του μικροαγρότη και του μικροκτηνοτρόφου μια ώρα αρχύτερα”.

Δηλώνουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα νερά ως ενιαία ενότητα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ» (ύδρευση – άρδευση). Θεωρούμε ότι το νερό αποτελεί αγαθό πρωτίστης σημασίας για τον άνθρωπο, καθώς και για τη Γη γενικότερα.

Δε συμφωνούμε με την οδηγία 2000/60 της Ε.Ε., που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 3199/2003 και εφαρμόζεται πιστά από κυβερνήσεις και τοπικές ηγεσίες, που κατατάσσει το νερό στα εμπορεύματα.

Το άλλοθι που αναζητούν κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στην «κλιματική κρίση», έχει χρεοκοπήσει,  καθότι για όλες τις ανάγκες της χώρας σε έναν χρόνο καταναλώνεται μόλις το 6% του ετήσιου βρόχινου νερού.

Το υπόλοιπο καταλήγει στη θάλασσα, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές που να το συγκρατούν. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας ζητάμε ενημέρωση στα παρακάτω ζητήματα (χωρίζουμε σε τρεις ενότητες τις περιοχές του δήμου ως προς τη χρήση του νερού):

  1. Πόλη και οικισμοί (Ν. Καρβάλη, Χαλκερό κτλ) ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΡΔΡΥΣΗ
  2. Δ.Ε. Φιλίππων ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΡΔΕΥΣΗ
  3. Ορεινός όγκος ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΡΔΕΥΣΗ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

 

  • Ύδρευση πόλης, οικισμών: Κατάσταση του δικτύου της πόλης και των οικισμών, καθώς και του δικτύου μεταφοράς νερού από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ποσοστό διαρροών του δικτύου πόλης και Κεφαλαρίου. Αν υπάρχει σχεδιασμός, σε συνεργασία με δήμο Δοξάτου, για την καλλιέργεια των πηγών Κεφαλαρίου, με χρηματοδότηση από το κράτος, αντί της αποπροσανατολιστικής και επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο δήμων, που παρακολουθούμε τελευταία. Ποια σχέδια υπάρχουν και ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την άρδευση ανατολικά της πόλης (Ν. Καρβάλη…), μετά τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την άρδευσή τους από τον ποταμό Νέστο.
  • Που βρίσκεται η σύνδεση με νερό Κεφαλαρίου η Δ.Ε. Φιλίππων, η οποία πρέπει να γίνει με χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ποια αποτελεσματικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στα Τενάγη, τα οποία πλημμυρίζουν το χειμώνα και έχουν νερό με το σταγονόμετρο το καλοκαίρι, αποκλείοντας τη λύση της διοχέτευσης των νερών με σήραγγα στον κόλπο του Ορφανού. Πόσες δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις υπάρχουν στην περιοχή, την κατάσταση της στάθμης τους, της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων. Αν υπάρχουν έργα-μελέτες για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πως γίνεται η ύδρευση των οικισμών του ορεινού όγκου, πόσες γεωτρήσεις (δήμου, ιδιωτικές) εξυπηρετούν τις ανάγκες των οικισμών και της κτηνοτροφίας του ορεινού όγκου. Αν υπάρχει διεκδικητικό σχέδιο για κρατική χρηματοδότηση σύνδεσης του ορεινού όγκου με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της Καβάλας. Ποιες μελέτες και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον ορεινό όγκο για αντιπλημμυρικά, για μικρά φράγματα ανάσχεσης, για καλλιέργεια πηγών, για λιμνοδεξαμενές και για επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής.

 

 

Καβάλα 26-08-2024

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο

Η ζωή: Ποίηση Τέλη Ποθάκη

Επόμενο άρθρο

Οδηγίες προς τους κατόχους των προσκλήσεων για τη συναυλία Αρβανιτάκη-Ζουγανέλη