Dark Mode Light Mode

Στα όρια του ο Δήμος Καβάλας ως προς τη περισυλλογή αδέσποτων επιθετικών σκύλων

Η Πρωινή δέχθηκε συγκεκριμένα παράπονα συμπολιτών για επιθετικά αδέσποτα σκυλιά.

Ειδικά στην περιοχή της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Οι συμπολίτες ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν στις παιδικές χαρές επειδή σε αυτές κυκλοφορούν τα αδέσποτα! Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ο κ. Απόστολος Μουμτσάκης περιέγραψε το Δήμο Καβάλας να έχει φθάσει στα όρια του. Απομακρύνει συνεχώς τα επικίνδυνα και επιθετικά σκυλιά αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχουν παράπονα από τη Νεάπολη, τη ΔΕΠΟΣ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής τα παιδιά δεν πηγαίνουν στις παιδικές χαρές γιατί κυκλοφορούν δυο αγέλες αδέσποτα σκυλιά και τρομάζουν τον κόσμο. Τι λέτε;

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν περισσότερα σκυλιά αυτή την περίοδο εκεί γιατί ενώθηκαν οι δυο αγέλες. Η μια αγέλη που υπήρχε στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) και η άλλη αγέλη που υπήρχε στο Νοσοκομείο. Την οποία σταμάτησαν κάποιοι φιλόζωοι να την ταΐζουν. Οπότε αναγκάστηκαν αυτά τα σκυλιά και κατέβηκαν στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Οπότε τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουμε μαζέψει 14 σκυλιά από την περιοχή της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Τα οποία και αφού κάναμε τις εξετάσεις, έχουν οδηγηθεί στο καταφύγιο αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εξ ολοκλήρου γιατί καθημερινά εμφανίζονται και νέα σκυλιά. Το πώς εμφανίζονται; Κάποιοι ιδιοκτήτες μέχρι τώρα σκυλιών τα οποία τα είχανε  προ πανδημίας  και τώρα δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, τα αφήνουν και αυτά. Έχουμε και κάποια ξενόφερτα σκυλιά, δεν ξέρω από πού εμφανίζονται και έτσι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Ειδικά στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και έξω από το κλειστό κολυμβητήριο. Γενικά γίνεται μια προσπάθεια. Προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τους χώρους φιλοξενίας πάνω στο καταφύγιο και αυτό το πετύχαμε. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 112 σκυλιά στο καταφύγιο και άλλα 80 σκυλιά έχουμε στο Κυνοκομείο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Ερ: Θέλετε να μας πείτε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει άλλο χώρο για περισσότερα αδέσποτα σκυλιά;

Απ: Αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλο χώρο για περισσότερα αδέσποτα σκυλιά. Γίνεται μια προσπάθεια μέσω της πενταμελούς επιτροπής η οποία θα αποφασίσει ποια από τα σκυλιά θα επανενταχτούν. Το λέει ο ίδιος ο νόμος ότι τα σκυλιά τα οποία έχουν παραμείνει τρεις μήνες το λιγότερο είτε στο Κυνοκομείο, είτε στο καταφύγιο και έχουν γίνει όλοι οι ιατρικοί έλεγχοι και είναι εντάξει θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσικό τους περιβάλλον ή κοντά από εκεί που τα πήραμε. Άρα λοιπόν αυτό το διάστημα εξετάζουμε αυτά τα σκυλιά τα οποία θα επανενταχτούν για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια άλλα τα οποία όντως είναι επιθετικά.

Ερ: Η διαδικασία αναφέρεται στη εκ του νόμου προβλεπόμενη πενταμελή επιτροπή και δεν έχει σχέση με το δημοτικό συμβούλιο, την επιτροπή ποιότητας ζωής. Σε αυτή τη πενταμελή επιτροπή ποιοι μετέχουν;

Απ: Ένας εκπρόσωπος από το Δήμο, δυο κτηνίατροι και δυο εκπρόσωποι από τις φιλοζωικές οργανώσεις της Καβάλας. Παίρνουμε τα σκυλιά που είναι πολύ επιθετικά και βρίσκουμε ένα χώρο. Έχει δίκαιο να διαμαρτύρεται ο κόσμος. Αυτό το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί εδώ και πάρα  πολλά χρόνια μέσω των στειρώσεων. Αυτό που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα δυο τελευταία χρόνια έτσι ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός αυτών των αδέσποτων. Βέβαια και της σωστής ενημέρωσης όσων έχουνε ζώα στο σπίτι τους και τώρα τα αφήνουνε. Τα παρατάνε.

Ερ: Υπάρχει και μια χρηματοδότηση από το κράτος για ένα καινούριο Κυνοκομείο. Που βρίσκεται αυτό το θέμα;

Απ: Όντως υπάρχει αυτό το θέμα και είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε το διαγωνισμό για την κατασκευή του Κυνοκομείου. Να δημοπρατηθεί το έργο. Έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα και περιμένουμε να γίνει αυτό. Αυτό όμως δε θα γίνει τόσο σύντομα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ένα χρόνο ακόμη. Οι καινούργιες υποδομές θα είναι δυναμικότητας περίπου 60 σκύλων.

Ερ: Τα νούμερα που μας περιγράφετε, είναι μεγάλα. Τα σκυλιά είναι πολλά.

Απ: Τα σκυλιά είναι πολλά και αν πούμε ότι θα τα μαζέψουμε όλα, κάτι που δεν γίνεται αφού δεν μας αφήνει ο νόμος, δεν θα είναι σωστό. Ζητάμε τη βοήθεια από το κράτος. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορέσουμε όλα αυτά που συγκεντρώσαμε στο καταφύγιο και στο Κυνοκομείο να τα ταΐζουμε, να τα φροντίζουμε. Τα χρήματα ήταν για συγκεκριμένο αριθμό ζώων και αυτός ο αριθμός διπλασιάστηκε. Εμείς συζητάμε να περισυλλέξουμε και άλλα.

Ερ: Από την άλλη ο πολίτης πάντα έχει δίκαιο.

Απ: Από την άλλη υπάρχει και μια ομάδα πολιτών οι οποίοι είναι οι φιλόζωοι και από τη δική τους πλευρά θεωρούν ότι είναι πολύ σωστό αυτό που κάνουνε και κάθε φορά που πάμε να κάνουμε μια περισυλλογή ζώων μας δημιουργούν προβλήματα. Για αυτό ο ίδιος ο νόμος αναφέρει (για να μπορέσει να γίνει νόμιμα η περισυλλογή) θα πρέπει αυτό το σκυλί να είναι επιθετικό και θα πρέπει να υπάρχει μια απόδειξη από δημόσιο νοσοκομείο ότι επιτέθηκε και δάγκωσε κάποιον για να μπορέσουμε να κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας.

Ερ: Με βάση το νόμο πρώτα το σκυλί επιτίθεται, δαγκώνει, τραυματίζει και μετά το μαζεύει η αρμόδια υπηρεσία;

Απ: Ακριβώς. Αποδεικνύεται αυτό με χαρτί του νοσοκομείου και μετά γίνεται η περισυλλογή του. Βέβαια εμείς τις περισσότερες φορές περισυλλέγουμε τα ζώα που είναι επιθετικά. Προσπαθούμε να τα προλάβουμε αλλά δεν γίνεται πάντα αυτό. Για αυτό και έχουμε αυτές τις επιθέσεις. Παίζει ρόλο και η ψυχολογία των σκύλων, των ζώων γενικά που μετά την πανδημία έχει αλλάξει. Έχουν χάσει την ηρεμία τους, έχουν χάσει το σίγουρο φαγητό τους. Υπήρχαν εστιατόρια που είχαν σίγουρο φαγητό από τα περισσεύματα. Υπήρχαν φιλόζωοι που είχανε κάποια χρήματα επιπλέον στην τσέπη τους και πήγαιναν και τα τάιζαν. Τώρα όλα αυτά λιγόστεψαν και πέφτει όλο το βάρος στις πλάτες του Δήμου. Όταν τα ζώα στο φυσικό τους χώρο δε βρίσκουν να φάνε αναγκάζονται και κατεβαίνουν μέσα στην πόλη.

Προηγούμενο άρθρο

Η λειτουργία της αυλής του 25ου δημοτικού στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επόμενο άρθρο

Λαϊκή συνέλευση και προσπάθεια επανασύστασης του Δήμου Φιλίππων