Η λειτουργία του Νοσοκομείου Καβάλας σήμερα είναι μια πολυσυζητημένη υπόθεση. Μια δύσκολη ιστορία.
Να σχολιάσεις σύμφωνα με το ιδανικό, το σωστό; Ή να προσεγγίσεις το θέμα σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της χώρας και της εποχής; Το δίλημμα και τα ερωτήματα μοιάζουν με το ποτήρι… Άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Ανάλογα την οπτική γωνία…
Την Παρασκευή το πρωί το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας είχε νέα. Ένα καλό κι ένα κακό. Τα κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία είχαν αυξηθεί στα 24. Από 19 την προηγούμενη μέρα (και πολύ λιγότερα τις προ προηγούμενες).
Η εξέλιξη σήμαινε επιπλέον κλίνες. Εκείνη την ώρα αποφασίστηκε να λειτουργήσει κι η β’ πτέρυγα του 5ου ορόφου. Ακόμη 20 κρεβάτια covid στη διάθεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει επιπλέον νοσηλευτές. Αλλά νοσηλευτές δεν υπάρχουν! Σταγόνα στον ωκεανό το καλό νέο της ίδιας μέρας.
Η 4η ΥΠΕ εξασφάλισε για το Νοσοκομείο Καβάλας 4 ακόμη επικουρικούς νοσηλευτές. Οι οποίοι θα εργαστούν αρχικά για έναν χρόνο. Θα αναλάβουν δε υπηρεσία εντός των ημερών. Αλλά με σταγόνες στον ωκεανό λύση δεν προκύπτει. Τα ανέφερε αναλυτικά η πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου. Μια ανακοίνωση ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και του Ε.Σ.Υ. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις κι εκεί αποφασίζεται η κατανομή των πιστώσεων.
Έχουμε και λέμε. Το Νοσοκομείο δεν έχει νοσηλευτές, όσους χρειάζονται. Δεν έχει γιατρούς κι αντίθετα έχει μπόλικους ασθενείς. Ακόμη και όμορων Νομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Παρασκευής μόνο αυτοί που προέρχονταν από χειρουργική επέμβαση ήταν περίπου 60. Που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο –καλώς- συνεχίζει και την άλλη λειτουργία του.
Κι ας αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους νοσηλευτές είναι στις κλίνες covid. Εκεί οι εργαζόμενοι «ντύνονται» στην έναρξη του ωραρίου και βγαίνουν από την κλινική στο τέλος. Χωρίς διακοπή. Χωρίς διάλειμμα. Κι όπως είναι ντυμένοι και προφυλαγμένοι, αδυνατούν να πιούν (όσο εργάζονται) ακόμη κι ένα ποτήρι νερό. Ελλείψεις νοσηλευτών υπάρχουν επίσης στις δύο Παθολογικές κλινικές, στη Χειρουργική, στις Πνευμονολογικές.
Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι και άνθρωποι. Γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να λάβουν άδεια, έχουν προσωπική ζωή, έχουν ασθένειες, τα προβλήματα τους κτλ. Δυστυχώς για όλα αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα και ευκαιρία αφού κάθε επιπλέον κενό δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Μια λύση που θα βελτίωνε την κατάσταση είναι η συνηθισμένη. Να περιοριστεί η λοιπή λειτουργία. Κάποια όμορα Νοσοκομεία περιόρισαν τα χειρουργεία. Η Καβάλα όχι. Αλλά κι αυτό δεν είναι σωστό εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες κι ο αυξημένος τουρισμός αυξάνει την πιθανότητα κάποιος να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη.
Καταλήγουμε λοιπόν στο αυτονόητο, στο γνωστό. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τη δημόσια ιατρική νοσηλευτική περίθαλψη. Για το Ε.Σ.Υ. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα παρακολουθούμε καταστάσεις περίπου ηρωικές. Αυτοθυσίες και υπερβολές. Κι όσο αντέξουν (γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι).
*Το μεσημέρι της Παρασκευής οι ασθενείς με κορωνοϊό μειώθηκαν στους 16. Η β’ πτέρυγα covid ωστόσο είναι πάντα έτοιμη. Στην περίπτωση που χρειαστεί (αν και όταν οι ασθενείς ξεπεράσουν τους 20).
*Στη φωτογραφία της Παρασκευής ο διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Βαγγέλης Καμπουρίδης και ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γιώργος Τσιγάρας.