Την προσεχή Δευτέρα πραγματοποιείται μια ακόμη σύσκεψη στη Θάσο για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του Θόδωρου Μαρκόπουλου. Ωστόσο από χθες με δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θάσου Μπάμπη Πεταμίδης μας… προετοίμασε. Ενώ αμέσως μετά τις πυρκαγιές υπήρξε κυβερνητικό ενδιαφέρον και κυβερνητικές δράσεις, ο χρόνος έπαιξε τον ρόλο του και τα χρήματα δεν στάλθηκαν στο νησί όπως έπρεπε.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο κ. Πεταμίδης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «…στη σύσκεψη της Δευτέρας είναι καλεσμένοι κι άλλοι που εμπλέκονται όπως ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης. Έχουμε μια στασιμότητα για να πω την αλήθεια. Ευτυχώς ο καιρός είναι τέτοιος που προς το παρόν δεν μας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Τα έργα για τα οποία βιαζόμασταν να κάνουμε τις μελέτες (δασαρχείο κτλ), οι μελέτες έγιναν αλλά ακόμη δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Όπως επίσης δεν έχουμε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για έργα που προτείνουμε να κάνουμε μέσα στους οικισμούς. Τα χρήματα των 150.000 ευρώ που μας υποσχέθηκαν, μετά από μια φριχτή γραφειοκρατία τώρα αρχίζουν να πληρώνονται. Χθες και σήμερα πληρώθηκαν οι πρώτοι λογαριασμοί».
Οι δηλώσεις του κ. Πεταμίδη έγιναν με αφορμή αποστολή του Δήμου Θάσου στην Καρέρα της Ιταλίας όπου παρακολούθησαν εξόρυξη μαρμάρων με τούνελ!
Υπόγειες εξορύξεις μαρμάρου στο νησί της Θάσου;
Στο εξωτερικό ταξίδεψε αντιπροσωπεία του δήμου Θάσου και ειδικότερα επισκέφθηκε την Ιταλία, από κοινού με αντιπροσωπεία της αποκεντρωμένης διοικήσεως Μ – Θ και με αντιπροσωπεία της περιφέρειας ΑΜΘ, προκειμένου να επισκεφθούν λατομεία συγκεκριμένης περιοχής και να ενημερωθούν για τη μέθοδο υπόγειας εξόρυξης κι ενδεχομένως να την υιοθετήσουν στο νησί.
Το ταξίδι ανέκυψε ύστερα από συνεννόηση με το σύνδεσμο λατομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και στη Θάσο ώστε να αποκτήσουν ίδια αντίληψη οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες για τη μέθοδο εξόρυξης. Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θάσου Μπάμπης Πεταμίδης, η μέθοδος της υπόγειας εξόρυξης ουδεμία σχέση έχει με τον καθιερωμένο και παραδοσιακό τρόπο, μέσω του οποίου αποκαλύπτεται όλη η προς εκμετάλλευση περιοχή προκειμένου να απολειφτεί το κοίτασμα που βρίσκεται σε συγκεκριμένο βάθος. Ενώ μέσω της υπόγειας εξόρυξης δημιουργείται μια στοά από όπου εισέρχονται τα μηχανήματα, τοποθετούνται εσωτερικά υποστυλώματα στο βουνό προκειμένου να ληφθούν τα κοιτάσματα, ταυτόχρονα δε το βουνό παραμένει αναλλοίωτο εξωτερικά. Η μέθοδος αυτή που εφαρμόζεται στην Ιταλία από τη δεκαετία του ’80 θεωρείται καλή σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Η μέθοδος της υπόγειας εξόρυξης εφαρμόζεται ήδη στο Βόλακα Δράμας ενώ στο νησί θα επιχειρηθεί από κάποιες εταιρείες μαρμάρων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ιταλών επιχειρηματιών είναι δαπανηρότερο να αποκαλυφθεί όλο το βουνό ώστε να απολειφτεί το αξιοποιήσιμο κοίτασμα από συγκεκριμένο βάθος, συγκριτικά με την υπόγεια μέθοδο. Τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την επίσκεψη θα μεταφέρουν τα μέλη της αντιπροσωπείας στα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής ομάδας και κυρίως στο δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ, ώστε να ερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής της υπόγειας μεθόδου και στη Θάσο. Δεν αποκλείεται οι ήδη υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις από υπέργειες να μετατραπούν σε υπόγειες.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ
Στη Θάσο θα βρεθεί τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τη διοίκηση του δήμου. Προσκεκλημένος είναι επίσης ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοικήσεως κι εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται με τη διαδικασία ανασυγκρότησης του νησιού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως παρατήρησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Μπάμπης Πεταμίδης, στασιμότητα παρατηρείται στις εργασίες και είναι ευτύχημα ότι οι καιρικές συνθήκες δεν προκάλεσαν μέχρι σήμερα προβλήματα στο νησί.
Οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων έχουν εκπονηθεί ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, ενώ δεν εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση που ζήτησε ο δήμος από το Πράσινο Ταμείο για την εκτέλεση έργων εντός των οικισμών. Το υπεσχημένο ποσό των 150.000 ευρώ ύστερα από ένα φρικτό κυκεώνα γραφειοκρατίας μόλις πρόσφατα άρχισε να εκταμιεύεται. Επιπλέον ποσό 100.000 ευρώ θα απαιτηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκλήθηκαν λόγω των πυρκαγιών. «Ο Θεός να βάλει το χέρι του», μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος τεχνικών της Θάσου.