Όσο το μεταναστευτικό πρόβλημα επιμένει, όσο συνεχίζεται κι αφορά δυστυχώς όλη σχεδόν την Ευρώπη τόσο οι μετανάστες στη δομή του «Ασημακοπούλου» δεν θα μειώνονται.
Το συμπέρασμα προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά στην ίδια περιοχή. Από τον αριθμό και την δραστηριότητα των φιλοξενούμενων της δικής μας δομής. Η οποία φιλοξενούσε 1.000 περίπου όταν λειτούργησε πρώτη φορά στη σημερινή της μορφή, το Φθινόπωρο του 2019.
Αυτά σταδιακά μειώθηκαν σημαντικά (ήταν ακόμη και 300) αλλά το προηγούμενο διάστημα αυξήθηκαν πάλι. Φθάνοντας τη δομή στα όρια της. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.035 άτομα.
Αυτό έγινε κατά περιόδους το 2019 και το 2020. Σήμερα οι μετανάστες είναι περισσότεροι από 900. Μάλλον δεν θα γίνουν 1.000 (αν και υπάρχει ενδιαφέρον) αφού προκύπτουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση και το θρήσκευμα των υφιστάμενων.
Π.χ. δίπλα σε μια οικογένεια που καταλαμβάνει ένα από τα διαμερίσματα της δομής δεν μπορείς να βάλεις και κάποιον άλλο. Όταν π.χ. σε άλλο διαμέρισμα υπάρχουν συγκεκριμένου θρησκεύματος πρόσφυγες- μετανάστες, δεν μπορείς να προσθέσεις κι άλλα άτομα που έχουν άλλη θρησκεία.
Έτσι αν και χώρος υπάρχει στα διαμερίσματα, υπό αυτές τις συνθήκες είναι σα να μην υπάρχει. Οι μετανάστες που φιλοξενούνται σήμερα στη δομή είναι Αφγανοί και Ιρανοί, Παλαιστίνιοι, Άραβες και από την υπό Σαχάρια Αφρική.
Η σύνθεση αυτή παραμένει ίδια εδώ και μήνες. Οι Αφγανοί και οι Ιρανοί είναι -ας πούμε- οι παλαιότεροι. Οι υπόλοιποι πιο πρόσφατοι. Η κινητικότητα για αναχώρηση αυτών των ανθρώπων από την Καβάλα προς την Ευρώπη- για μόνιμη εγκατάσταση- πλέον δεν είναι τόσο συχνή.
Εξ αυτού του λόγου όλο και περισσότεροι μετανάστες εργάζονται. Απασχολούνται σε διάφορες επιχειρήσεις ακόμη και του Ν. Ξάνθης. Μπαίνουν και βγαίνουν από τη δομή ανάλογα με το ωράριο εργασίας τους.
Συχνά από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα. Οι άνθρωποι αυτοί πιο συχνά εργάζονται σε αγροτικές επιχειρήσεις. Κάνουν αγροτικές εργασίες. Δουλεύουν ακόμη και σε συσκευαστήρια. Οι εργοδότες τους έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη που διαθέτουν ακόμη και λεωφορεία για να τους παραλαμβάνουν από το «Ασημακοπούλου».
Να τους μεταφέρουν στον τόπο εργασίας και το αντίστροφο. Υπολογίζεται ότι αυτοί που εργάζονται, αν και φιλοξενούμενοι στη δομή, είναι περίπου οι μισοί. Με αυξητικές τάσεις. Είναι άλλωστε ένα γενικότερο θέμα στην χώρα μας το που θα βρεθούν τα εργατικά χέρια που χρειάζονται.
Είναι μόνιμο το αίτημα των εργοδοτών- επιχειρηματιών να μπορούν πιο εύκολα να απασχολούν και πρόσφυγες. Ισχυρίζονται ότι αλλού εργατικό δυναμικό διαθέσιμο δεν υπάρχει. Σημειώνουμε επίσης ότι οι φιλοξενούμενοι στη δομή δεν δίνουν δικαιώματα.
Είναι σε γενικές γραμμές ήσυχοι αν και ανάμεσα σε μια ομάδα 900 περίπου ατόμων είναι πιθανό να υπάρξουν και αυτοί που κάτι διαφορετικό θα κάνουν. Προς το παρόν ακόμη κι αυτό δεν έχει συμβεί. Κυκλοφορούν στην Καβάλα, ψωνίζουν τις πιο πολλές φορές από τα καταστήματα κοντά στο «Ασημακοπούλου».