Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας περιλαμβάνεται στις περιοχές που κατά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα μέτρα πρόληψης της ευλογιάς συνεχίζουν να ισχύουν. Ως τις 11 Νοέμβρη. Ωστόσο αυτή η εβδομάδα για την κτηνοτροφία του Νομού έδειξε σταθερότητα και όχι επιδείνωση της κατάστασης.
Εξέλιξη σίγουρα θετική. Στην Ξάνθη για παράδειγμα τα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα αυξήθηκαν κι άλλο. Εδώ όχι. Σήμερα πρόκειται να θανατωθούν ακόμη 600 ζώα μονάδων του Νομού. Συνολικά έχουν οδηγηθεί στο σφαγείο 4.200! Πρόβλημα φυσικά και υπάρχει. Απλώς δεν χειροτέρεψε. Χωρίς κάποιος να είναι σίγουρος για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Εκφράζεται μια πρώτη και συγκεκριμένη αισιοδοξία αλλά οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Αυτής της εβδομάδας ολοκληρώθηκαν και όπως ήδη σημειώσαμε δεν υπήρξε επιδείνωση. Δύο ακόμη παράμετροι του προβλήματος. Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που όπως φαίνεται θα αργήσουν.
Η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος στα κρεοπωλεία. Τέλος ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (μιας και το πρόβλημα είναι πανελλαδικό) έστειλε επιστολή στο Υπουργείο, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό.
Ο Σύνδεσμος είναι υπέρ της άποψης εμβολιασμών ζώων, στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η αιγοπροβατοτροφία μας βρίσκεται σε κίνδυνο: Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία μέτρων και την αδιαφορία, ενώ η απειλή εξαπλώνεται.
Ζητούμε την άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχουμε προτείνει ώστε να συζητήσουμε για την εφαρμογή του εμβολιασμού, το οποίο θεωρούμε μια από τις κυριότερες λύσεις ώστε να προστατεύσουμε τα ζώα μας και το μέλλον της κτηνοτροφίας μας. Η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σάς καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας».