Η γνώση και η εμπειρία του κ. Σταύρου Κιβράκη, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Καβάλας, είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν.
Ενεπλάκη και στην πρόσφατη φωτιά. Σημειώνει μάλιστα ότι πέρσι το Καλοκαίρι στην ίδια περιοχή υπήρξαν ίδια περιστατικά. Αυτό κατά τη γνώμη του κάτι σημαίνει για την πιθανή αιτία έναρξης του πρόσφατου περιστατικού.
Η συνέντευξη
Ερ: Τώρα που έσβησε η φωτιά, μπορούμε τώρα να κάνουμε τις εκτιμήσεις και τον απολογισμό, πιο εύκολα.
Απ: Όπως ξέρετε η καταστολής μιας δασικής πυρκαγιάς είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο μηχανισμός, όλο αυτό που κάνουμε οι υπόλοιποι, είναι να υποβοηθούμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αυτό κάναμε. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Εξελίχθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε μια πολύ δύσβατη περιοχή. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση. Καταφέραμε τη νύχτα να την περιορίσουμε πάρα πολύ. Να τεθεί σε ύφεση σύμφωνα με την ορολογία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτό συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα και με τα εναέρια μέσα. Κάτι πήγε στραβά και στο τέλος της δεύτερης μέρας, αργά τη νύχτα, είχαμε μια αναζωπύρωση. Ήταν πολύ πυκνό το δάσος και είχαμε πολλές αναζωπυρώσεις. Είχε πολύ καύσιμη ύλη. Σε κάποια φάση ουσιαστικά μια από τις αναζωπυρώσεις προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά με τεράστιες διαστάσεις. Η νύχτα πάντα είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις, δεν έχουμε τα εναέρια μέσα στη διάθεση μας. Σε τέτοιες περιοχές είναι πολύ χρήσιμη η συνεισφορά τους. Οπότε την 3η μέρα πήγαμε πάλι με μια γιγαντιαία προσπάθεια, με πάρα πολλά εναέρια μέσα. Ευτυχώς υπήρχε η δυνατότητα να διατεθούν γιατί δεν είχαμε παράλληλο συμβάν τόσο μεγάλο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων τα καταφέραμε. Πρέπει να εκθειάσουμε και το ρόλο των εθελοντών. Κυρίως και των πιστοποιημένων αλλά και των ομάδων της περιοχής που έχουν πολύ μεγάλη συνειδητότητα και πολύ μεγάλη ευαισθησία απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Μιλάμε για τους απλούς ανθρώπους του νησιού, οι οποίοι ασχολούνται με την πυρασφάλεια του νησιού αλλά και με την καταστολή. Η συνεισφορά τους είναι τεράστια. Ήρθε και η βροχή τη νύχτα στη Θάσο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ. Είχαμε και κεραυνούς όμως. Είχαμε και νέες εστίες από κεραυνούς, οπότε χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Κάτι που συμβαίνει. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ήσυχοι αυτή τη στιγμή. Η Πυροσβεστική θα κάνει αυτό που πρέπει τις επόμενες μέρες. Να εξαλείψει κάθε πιθανότητα, να έχουμε κάποια αναζωπύρωση.
Ερ: Σε σύγκριση με τη φωτιά του 2016 ή με προηγούμενες μεγάλες φωτιές στη Θάσο, τι λέτε;
Απ: Καμία σχέση. Κάθε συμβάν είναι μοναδικό. Η φωτιά του 2016 ξεκίνησε με 300 κεραυνούς που ήταν και ανάλογες εστίες. Υπήρχανε 4 μέτωπα αρχικά. Σε όλη την έκταση του νησιού μιλάμε για πάνω από 70.000 στρέμματα. Ήταν σε μια διαφορετική εποχή, ένα μήνα μετά (τον Αύγουστο). Το καλό ήταν ότι δεν είχαμε ανέμους που σημαίνει ότι μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα, τα οποία κάνανε πολύ σημαντική δουλειά.
Ερ: Κάηκε παρθένο δάσος; Ήταν απάτητο αυτό που κάηκε;
Απ: Ένα μέρος του δάσους είχε καεί και στο παρελθόν. Μιλάμε για το 1993. Ήμουν εκεί υπεύθυνος σε κατασκηνώσεις. Ένα άλλο κομμάτι, κυρίως την 3η ημέρα, ήταν δάσος που δεν είχε καεί ποτέ, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.
Ερ: Θα βρεθεί αυτός που έβαλε τη φωτιά αν ήταν εμπρησμός; Δεν ήταν εμπρησμός; Τι έχετε καταλάβει βάση την εμπειρία σας;
Απ: Από τα στοιχεία και τις ενδείξεις που έχουμε, το γεγονός ότι τέσσερεις μέρες πριν την εκδήλωση του συμβάντος , είχε ακριβώς στο ίδιο σημείο, την ίδια περίπου ώρα πάλι εστία η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα, σίγουρα κάτι λέει. Επίσης πέρσι τον ίδιο καιρό είχαμε ανάλογα φαινόμενα. Επιχειρήθηκε τρεις, τέσσερεις φορές, πάλι στο ίδιο σημείο, το καλοκαίρι του 2021. Όλα αυτά υποδηλώνουνε κάτι και στοιχειοθετούν βάσιμες υπόνοιες ότι μπορεί να είναι κακόβουλη ενέργεια. Αυτά θα τα ανακοινώσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, όταν έχει κάτι παραπάνω.