Υπάρχει ένας αναρχικός στις ιταλικές Πάτριες Φυλακές, που υποβάλλεται στο δημοκρατικό καθεστώς βασανιστηρίων του 41 bis, ο οποίος πεθαίνει από πείνα. Κι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω για να του μεταφέρω την αλληλεγγύη μου, μπορώ μόνο να γράψω… και να φανταστώ αυτό που θα συμβεί:
ο Alfredo για πολύ καιρό ήταν πεπεισμένος ότι μόνο οι ίδιοι οι κρατούμενοι μπορούσαν να φέρουν τη νομιμότητα στη φυλακή. Και αποφάσισε να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη φυλακή, αλλά δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπεις την αναζήτηση της. Και για να το επιδιώξεις πρέπει να κινηθείς, να υποφέρεις, να θυσιαστείς και να αναλάβεις δράση, ακόμη και να πολεμήσεις εναντίον του εαυτού σου.
ο Alfredo δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος σε κάτι, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισε να είναι. Και σκέφτηκε να προσπαθήσει να είναι καλύτερος από τους ηγεμόνες του, τους «παιδαγωγούς» του και τους φρουρούς που τον κρατούσαν αιχμάλωτο. Συχνά στη φυλακή κάποιος έχει μόνο τη ζωή του για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, και ο Αλφρέντο χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή. Ξεκίνησε μια απεργία πείνας. Μέσα σε μια εβδομάδα έχασε δέκα κιλά: από ογδόντα κιλά έφτασε στα εβδομήντα.
Στην αρχή ήταν πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Μετά άρχισε να νιώθει τους πρώτους πόνους. Την εικοστή ημέρα της απεργίας πείνας του, ο Αλφρέντο δεν μπορούσε πλέον να κινηθεί όπως τις πρώτες μέρες. Ένιωθε όλο και πιο κουρασμένος. Οι μύες του πονούσαν. Τα πόδια του ήταν μουδιασμένα. Μετά βίας μπορούσε να διαβάσει μερικές σελίδες από κάποιο βιβλίο, αλλά αμέσως νύσταζε. Όσο περνούσαν οι μέρες, το σώμα της αδυνάτιζε όλο και περισσότερο, αλλά η ψυχή της ήταν ακόμα πιο δυνατή από τότε που ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και άρχισε να νιώθει αρκετά αδύναμος για να είναι δυνατός. Για αυτόν, η ζωή δεν άξιζε τίποτα χωρίς τη δυνατότητα να πολεμά. Και δεν θα ενέδιδε μέχρι να τον απομακρύνουν από το καθεστώς βασανιστηρίων του 41 bis.
Καθώς περνούσαν οι μέρες, δεν είχε πια τη δύναμη να σηκωθεί από το κρεβάτι. Μετά δεν είχε πια τη δύναμη να πεινάει. Τώρα είχε μόνο τη δύναμη να μη φοβάται να πεθάνει. Ο Αλφρέντο έσβηνε σαν κερί. Ωστόσο, συνέχισε να πιστεύει τυφλά ότι δεν υπήρχε τίποτα πιο όμορφο από το να παλεύει κανείς για τα δικαιώματά του. Το ταχυδρομείο που ελάμβανε συνέχιζε να στοιβάζεται στο τραπέζι του κελιού του. Αρνούνταν να το διαβάσει. Ήξερε ότι αν το έκανε, θα ενέδιδε και θα άρχιζε να τρώει. Δεν το ήθελε αυτό. Ήθελε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του. Ο Αλφρέντο έφτασε στην πεντηκοστή ημέρα της απεργίας πείνας του. Και είχε φτάσει να ζυγίζει πενήντα πέντε κιλά.
Πέθαινε. Ήταν πλέον μια σκιά του εαυτού του. Δεν είχε πλέον δύναμη, ούτε ενέργεια, ούτε θυμό. Ούτε κοιμόταν ούτε ξύπνιος τώρα, ήταν κρεμασμένος μεταξύ ουρανού και γης. Πήγαινε στο τίποτα, γνωρίζοντας ότι μετά δεν θα είχε ποτέ τη δύναμη να επιστρέψει. Είχε διαισθανθεί ότι τόσο μέσα όσο και έξω είχαν λάβει μέτρα για να του κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, για να τον αναγκάσουν να ταΐσει τον εαυτό του με το ζόρι. Σε στιγμές διαύγειας, ο Αλφρέντο ήλπιζε να πεθάνει πριν τα καταφέρουν, γιατί δεν θα σταματούσε ποτέ την απεργία πείνας αν δεν του είχαν αφαιρέσει πρώτα το 41 bis. Αυτή τη φορά ήθελε να κερδίσει. Και ήταν πρόθυμος, αν δεν τα κατάφερνε, να πεθάνει.
έτσι ο Alfredo συνάντησε τη μοίρα του. Και πέθανε σχεδόν χωρίς να το καταλάβει. Πέρα από την πύλη τον περίμενε ο θάνατος. Του χαμογέλασε γλυκά. Ήρθε να τον συναντήσει. Τον πήρε από το χέρι. Αυτός γύρισε για να δει το σώμα του ξαπλωμένο στο κρεβάτι για τελευταία φορά. Μετά βγήκε από το κελί. Η πύλη ήταν κλειστή, αλλά χωρίς το σώμα, ο Αλφρέντο πέρασε μέσα του με ευκολία. Και ο θάνατος ήταν πιο ευγενικός από τους ηγεμόνες του, τους παιδαγωγούς και τους κηδεμόνες του, γιατί τον έφερε για τελευταία φορά να δει τον άναρχο κόσμο που πάντα φανταζόταν. Τουλάχιστον αυτό νόμιζε ότι φανταζόταν, γιατί όταν πεθαίνεις, ο θάνατος σε κάνει να δεις όλα όσα θέλεις να δεις.
ο CarmeloMusumeci, γεννήθηκε στη Σικελία το 1955. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.Μετά από δύο χρόνια ημιελευθερίας στη φυλακή της Περούτζια, αποφυλακίστηκε τον αύγουστο του 2018 και σήμερα είναι ελεύθερος υπό όρους. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή και τα γραπτά και τα μυθιστορήματά του πηγάζουν από αυτή την εμπειρία. Πάντα σπούδαζε στη φυλακή ως αυτοδίδακτος έως ότου απέκτησε τρία πτυχία: το 2005 στις Νομικές Επιστήμες, με μια διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου με τίτλο «Ζώντας τη ζωή στη φυλακή»· τον μάιο του 2011 στη Νομική, διατριβή με τίτλο «Η «ζωντανή θανατική ποινή»: ισόβια κάθειρξη και προφίλ συνταγματικότητας»· το 2016 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική, με 110 cumlaude, συζητώντας τη διατριβή «Αποκλίνουσες βιογραφίες». Μέσω του ιστότοπου www.carmelomusumeci.com προωθεί εδώ και χρόνια μια εκστρατεία ενάντια στο τέλος της ποινής ποτέ, για την κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης.
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος labottega del barbieri