Οι Καβαλιώτες πρέπει να ενημερωθούν. Στην πόλη μας έχουμε το παλιό Σανατόριο που ρημάζει, στο πλαίσιο μιας πολυετούς δικαστικής διαμάχης της Ιατρικής Εταιρίας με το δημόσιο.
Αναμένουμε την τελική απόφαση αλλά στο μεταξύ το ιστορικό κτίριο είναι γενικά αγνώριστο. Μια ίδια περίπτωση στην Αρκαδία, με κάποιες μικρές διαφορές ως προς το ιδιοκτησιακό, έγινε ξενοδοχείο 5 αστέρων.
Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα Travelstyle.gr:
«Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο άνοιξε τις πόρτες του, στην Αρκαδία, στο αρχαίο ελατόδασος του Μαίναλου και πολύ κοντά στη Βυτίνα, το 5 αστέρων ξενοδοχείο MANNA. Μια άφιξη που εντυπωσίασε και ταυτόχρονα αναβάθμισε τη ξενοδοχειακή δυναμική όλης της περιοχής.
Πρόκειται για ένα πραγματικό πολυτελές καταφύγιο μέσα στη φύση σε υψόμετρο 1.200μ. στο όρος Μαίναλος που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του 1929, γνωστό ως «Σανατόριο Μάνα» και στην καρδιά της Αρκαδίας, ενός τόπου γνωστού για την παρθένα φύση και τις θεραπευτικές του δυνάμεις.
Εδώ λοιπόν γεννήθηκε το νέο ΜΑΝΝΑ, ένα καταφύγιο μοναδικής αισθητικής και υπηρεσιών, περιτριγυρισμένο από δάση, λίμνες και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά που προσφέρει εμπειρίες απόλυτης ευεξίας, όλο το χρόνο αλλά και ένα μέρος που προσφέρει αυθεντική φιλοξενία.
Εδώ ο χρόνος σταματά, το σώμα αναζωογονείται, το μυαλό αδειάζει και οι αισθήσεις γεμίζουν… φύση. Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Χρονολογείται από το 1929 και είναι γνωστό ως «Το Σανατόριο της Μάνας».
Το κτίριο πήρε το όνομα της Άννας Μελά, αδελφής του ήρωα της Μακεδονίας Παύλου Μελά, ο οποίος ήταν και ο δημιουργός του σανατόριου. Ήθελε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο σανατόριο στα Βαλκάνια, γι’ αυτό πήρε οικονομική βοήθεια από τους εύπορους Έλληνες της διασποράς, της Αιγύπτου και της Αμερικής.
Η Άννα Μελά ήταν μια αριστοκράτισσα της εποχής, που αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της στη θεραπεία τραυματιών στρατιωτών και ασθενών με φυματίωση. Λόγω της απόλυτης αφοσίωσής της στους ασθενείς, και της εκτεταμένης φιλανθρωπίας της, χαρακτηρίστηκε ως η «Μάνα του Στρατιώτη».
Το σανατόριο πήρε το όνομά του από εκείνη. Το ΜΑΝΝΑ λειτούργησε ως σανατόριο μέχρι το 1938. Ο άφθονος καθαρός αέρας λόγω του υψομέτρου και του πυκνού δάσους, έγινε ιδανικός παράγοντας για την περίθαλψη των ασθενών εκείνης της εποχής.
Με την εισαγωγή της πενικιλίνης ως θεραπείας κατά της φυματίωσης, το σανατόριο έκλεισε, λεηλατήθηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Το ΜΑΝΝΑ είναι ένα εμβληματικό κτίριο νεοκλασικών επιρροών, με γείσα και αετώματα.
Χτισμένο από τους θρυλικούς ντόπιους τεχνίτες από το κοντινό χωριό Λαγκάδια, γνωστοί για την πέτρινη δεξιοτεχνία τους, και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Αγγελίδη, κατασκευάστηκε με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, γκρι ασβεστόλιθο και ξύλο και μωσαϊκό δάπεδα, που σώζονται μέχρι σήμερα.
Μετά το κλείσιμο και τη λεηλασία του σανατόριου, τα περβάζια του από πολύτιμες πέτρες διασκορπίστηκαν σε νεότερες κατασκευές, ενώ η ξύλινη στέγη του αφαιρέθηκε και εφαρμόστηκε ξανά ολόκληρη σε νοσοκομείο της Τρίπολης.
Οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων και οι αρχιτέκτονες του K-STUDIO ανέλαβαν την αναβίωση αυτού του διατηρητέου κτιρίου. Σε συνεργασία με αρχαιολόγους και με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική αρχιτεκτονική και το ιστορικό παρελθόν του, το ΜΑΝΝΑ αναγεννήθηκε και τώρα σας καλωσορίζει στον κόσμο του!».