Η ιστορία είναι γνωστή. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον Ιούλιο τη μεγάλη μείωση δημοτικών τελών στα μαγαζιά της αγοράς του Αγίου Νικολάου. Λόγω του εκτελούμενου έργου.
Η απόφαση ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη. Θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152. Εκεί, ισχυρίζεται ο κ. Γιάννης Προμούσας, όλα είναι διαφορετικά. Αισιοδοξεί ότι μέσω της Επιτροπής η μείωση θα επανέλθει και θα εφαρμοστεί.
Η συνέντευξη
Ερ: Ανέκυψε το θέμα της ακύρωσης της απόφασης για τη μεγάλη έκπτωση στα δημοτικά τέλη των επαγγελματιών στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη, ως εκ τούτου δέχεστε κριτική για το ότι δεν την υποστηρίξατε όπως έπρεπε.
Απ: Ακούστηκαν διάφορες, αρκετά επιφανειακές προσεγγίσεις σχετικά με το θέμα. Το οποίο όμως είναι καθαρά τεχνικό, όσον αφορά τη σύνταξη και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης αναφέρει πως δεν υπήρχε πρόβλεψη στον τρέχοντα και εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αναφέρει επίσης πως το δημοτικό τέλος επιβάλλεται εξολοκλήρου… Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με τον κανονισμό χρήσης κοινοχρήστου χώρου –ο οποίος είναι σε ισχύ εδώ και αρκετά χρόνια στον Δήμο Καβάλας και αφορά την ανάπτυξη εμπορευμάτων και τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους- το τέλος επιβάλλεται ολόκληρο. Δηλαδή είτε αναπτύσσουμε τραπεζοκαθίσματα για μία ημέρα, είτε για έναν ολόκληρο χρόνο πρέπει το τέλος να επιβληθεί ολόκληρο. Αυτός είναι ο λόγος που αποτυπώθηκε μ’ αυτόν τον τρόπο στον προϋπολογισμό. Δεν μπορούσαμε να μην προβλέψουμε αυτό το σκέλος στην κατηγορία των εσόδων, επομένως θα ήταν ατεκμηρίωτο και τον προϋπολογισμό συνολικά θα τον είχε απορρίψει το Παρατηρητήριο. Το οποίο σας θυμίζω εγκρίνει τους προϋπολογισμούς όλων των Δήμων πριν από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Ερ: Μετά την ομόφωνη απόφαση και ενόψει της έγκρισης της από την Αποκεντρωμένη, δεν έπρεπε να παρέχετε –τότε- κάποια παραπάνω στοιχεία;
Απ: Όχι, για το λόγο που σας εξήγησα προηγουμένως. Τον Ιούλιο που πάρθηκε η απόφαση οι εργασίες (στον Άγιο Νικόλαο) είχαν ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί. Όλοι είχαν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Αν το κάναμε αυτό, πάλι η απόφαση θα απορρίπτονταν από την Αποκεντρωμένη, γιατί πολύ απλά αυτό επιβάλλει ο κανονισμός χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Εμείς ούτως ή άλλως γνωρίζαμε ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα μπορούσε να εγκριθεί διαφορετικά. Προσπαθήσαμε μέσω μιας ομόφωνης απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνουμε και να περάσουμε αυτή τη μείωση. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν τελικά κατορθωτό. Πλέον αυτό που μπορούμε να κάνουμε –και θα το κάνουμε- είναι να προσφύγουμε στην επιτροπή του άρθρου 152, μέσω των νομικών μας εκπροσώπων.
Ερ: Το γεγονός πως ήταν δύσκολο να εγκριθεί η απόφαση, δεν ειπώθηκε από εσάς τον Ιούλιο… Στη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση.
Απ: Το να βγούμε και να πούμε κάτι τέτοιο τότε, ουσιαστικά θα αποδυνάμωνε την τεκμηρίωση μας επί του θέματος. Προφανώς και γνωρίζαμε πως υπήρχε ο συγκεκριμένος κίνδυνος όπως ξέραμε –επίσης- και την υφιστάμενη νομοθεσία.
Ερ: Λέτε δηλαδή πως με μια ενδεχόμενη- σίγουρη- προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152, αυξάνονται οι πιθανότητες να σταθεί η αρχική απόφαση;
Απ: Θα μπορούμε να επικαλεστούμε και νομικά επιχειρήματα. Γνωρίζαμε εξαρχής πως βαδίζουμε σ’ ένα δύσκολο δρόμο. Δεν μπορούσε να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό… Διαφορετικά, θα μειώναμε κάποιες άλλες δαπάνες, προκειμένου να ισοσκελίζαμε τον προϋπολογισμό.
Ερ: Σενάριο «plan b»: Αυτό που δεν επιτεύχθηκε για το 2024, μπορεί να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί εγκαίρως για το 2025;
Απ: Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, που είναι ξεκάθαρος και ορίζει πως όταν τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα –έστω και για μια ημέρα- πρέπει να πληρωθεί ολόκληρο το τέλος. Αναλογικά πληρώνεται μόνο όταν η επιχείρηση είναι καινούρια και ανοίξει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ο μόνος δρόμος που διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή είναι αυτός της προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 152. Από εκεί και πέρα, η μόνη λύση είναι μια ενδεχόμενη τροποποίηση του κανονισμού (σ.σ. ανάπτυξης εμπορευμάτων και τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο), στην οποία έχουμε δηλώσει ανοιχτά πως είμαστε θετικοί. Άρα δεν πρέπει να συγκρίνουμε ανάλογες καταστάσεις μ’ άλλους Δήμους, καθώς δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Εν κατακλείδι, κάναμε ακριβώς αυτό που ορίζει η νομοθεσία, σε διαφορετική περίπτωση θα απέρριπτε συνολικά την πρόταση του προϋπολογισμού μας το Παρατηρητήριο…