Την Παρασκευή, το Σάββατο αλλά και χθες Κυριακή η τοπική αγορά προσπάθησε να επανέλθει. Επιζήτησε τους κανονικούς της ρυθμούς, αυτούς που δεν είχε τις προηγούμενες ημέρες. Ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας. Στην επίτευξη ή στην προσέγγιση του στόχου βοήθησαν φυσικά οι καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους βγήκαν στην αγορά αφού επί 3ήμερο (τουλάχιστον) ήταν σπίτι. Η εικόνα της αγοράς ειδικά το Σάββατο το πρωί ήταν μια ευχάριστη έκπληξη (φωτογραφία). Ο κόσμος κινήθηκε αρκετά, υπήρξε (λόγω της κίνησης) ακόμη και μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους!
Ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο Χειμερινών εκπτώσεων. Τυπικά άρχισαν στις 9 Γενάρη. Πλην όμως εκείνη την ημέρα στην Καβάλα χιόνιζε. Από τη Δευτέρα 9 Γενάρη έως και την Τετάρτη 11 Γενάρη η αγορά πέρασε δύσκολες στιγμές. Τα πιο πολλά καταστήματα ήταν κλειστά. Κόσμος δεν κυκλοφορούσε στο κέντρο της Καβάλας, οι τζίροι ήταν ασήμαντοι. Από την Πέμπτη το πράγμα άρχισε να αλλάζει κι όπως ήδη σημειώσαμε η επιστροφή στα κανονικά δεδομένα της εποχής έγινε αντιληπτή από την Παρασκευή 13 Γενάρη.
Στην αγορά υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν καθόλου την προηγούμενη εβδομάδα, η πτώση του τζίρου επηρέασε ακόμη και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ποιοι δεν επηρεάστηκαν ή επηρεάστηκαν λιγότερο; Μα φυσικά τα σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια, η τροφοδοσία ήταν επίσης προβληματική κι έτσι τα προϊόντα στα ράφια δεν ανανεώνονταν. Ο κόσμος «προτίμησε» τα εμφιαλωμένα νερά. Οι αγορές ήταν διπλάσιες του κανονικού. Προτιμούνταν οι 6αδες με τα μεγάλα νερά. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ρόλο έπαιξε και το ότι σε διάφορες συνοικίες υπήρξαν προβλήματα υδροδότησης. Τα εμφιαλωμένα νερά έλυναν κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα αφού χρησιμοποιούνταν για την τουαλέτα αλλά και για το μπάνιο! Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ημέρες της κακοκαιρίας οι καταναλωτές τα κουβαλούσαν με υπομονή σπίτι ενώ δεν αγόραζαν τα μικρά μπουκάλια νερού. Λόγω της μικρής ποσότητας που περιείχαν, τους ήταν άχρηστα. Τις ίδιες μέρες τα τηλέφωνα τόσο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και των μελών της διοίκησης «έσπασαν». Τηλεφωνούσαν οι επαγγελματίες αλλά και οι υπάλληλοι. Ζήτησαν να υπάρξει ανακοίνωση επίσημης διακοπής στη λειτουργίας της αγοράς. Αυτό ο σύλλογος για πολλούς λόγους το απέφυγε κι όπως φάνηκε είχε δίκιο. Σημειώνουμε ότι την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Για να βρει η αγορά τον κανονικό της ρυθμό θα πρέπει να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες. Έρχονται βροχές, μας προειδοποιεί η ΕΜΥ. Το νέο για τους εμπόρους δεν είναι καλό.
Η ΓΣΕΒΕΕ ξέχασε τον Ν. Καβάλας!
Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε διάφορα σημεία της χώρας η ΓΣΕΒΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την Κυβέρνηση μέτρα στήριξης των επαγγελματιών. Στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ο Ν. Καβάλας αν και αυτό γίνεται για άλλες περιοχές. Πρόκειται για μια δυσάρεστη έκπληξη αφού η ΓΣΕΒΕΕ έπρεπε να σημειώσει και την Καβάλα στις περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα. Μεταξύ των άλλων η επιστολή αναφέρει: « Επιστολή προς τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό κ. Δ. Λιάκο, απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ μετά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών που υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ζωή απαξιώθηκε ή δεν είναι λειτουργικό. Στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ύφεσης επί χρόνια. Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από τις οικονομικές δυσχέρειες των τοπικών κοινοτήτων αλλά και την ένδεια πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις.
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή, θεωρώντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.
Για το σκοπό αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις μας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν (Ρόδος, Κεφαλονιά, Ήπειρος, Έβρος), η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν παρεμβάσεις σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Εύβοια, Σποράδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου, Ν. Θεσσαλονίκης κα) μερικές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ».
—