Dark Mode Light Mode

Στήριξη στην εστίαση ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας επηρέασαν το Επιμελητήριο ως προς την έκθεση του. Ωστόσο η αντίδραση του τοπικού φορέα δια των δηλώσεων του προέδρου του αφορούσαν κυρίως την εστίαση. Ο κ. Δέμπας ζητά αυτή να στηριχθεί.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπήρχε μια διπλή αντίδραση του Επιμελητηρίου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου στα μέτρα που έχουν σχέση με την εστίαση την οποία υπερασπίζεστε αλλά και την Έκθεση την  KavalaExpo. Πείτε μας πως έχουν τα πράγματα; 

Απ: Θα ξεκινήσω με το πιο σοβαρό θέμα που νομίζω  είναι το κομμάτι της εστίασης. Θεωρώ ότι φαινόταν μια τέτοια απόφαση και για αυτό πριν μερικές μέρες είχαμε βγάλει ένα δελτίο τύπου λέγοντας ότι θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια, γιατί φαινόταν ότι θα παρθούνε κάποια μέτρα πιο σκληρά από αυτά τα οποία είχαμε μέχρι πρόσφατα. Δυστυχώς όμως  ο κλάδος ο οποίος για άλλη μια φορά την πληρώνει είναι ο χώρος εστίασης. Καφέ μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες και ούτω κάθε εξής.  Βλέπουμε ενώ είχαμε μέτρα, αρκετά αυστηρά για τον  λειτουργικό χώρο  αυτών των επιχειρήσεων με αποστάσεις, με τραπεζοκαθίσματα όπου δεν θα μπορούσε να καθίσει πολύς κόσμος, βλέπουμε ότι  η χθεσινή απόφαση ουσιαστικά περιορίζει και το χρόνο λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για το σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα εφαρμοστεί, θεωρώ ότι είναι μια σκληρή απόφαση. Μια απόφαση που έχει δημιουργήσει, λαμβάνοντας και εγώ τα μηνύματα, μια αγανάκτηση και μια οργή στους ανθρώπους των χώρων της εστίασης.  Πραγματικά αυτή την αγανάκτηση τη μεταφέρουμε πλέον με πιο έντονο τρόπο, διότι θεωρούμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις από τη στιγμή που αποφασίζουν τα κυβερνητικά στελέχη να τις περιορίσουν ουσιαστικά να υπολειτουργούνε, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν  από χθες κιόλας ως πληττόμενες επιχειρήσεις. Εγώ περιμένω το αργότερο μέχρι σήμερα,  αύριο, ποια θα είναι και τα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων αλλιώς θα  θεωρώ ότι  είναι μια απόφαση στοχευμένη, λανθασμένη και μια απόφαση που έρχεται να πλήξει σε μια τέτοια χρονική περίοδο, την εβδομάδα του 15Αυγουστου, επιχειρήσεις που αυτή την εβδομάδα κάνουν τζίρους που πολλές φορές είναι  οι τζίροι δυο ή τριών μηνών, μέσα στην περίοδο του χειμώνα. Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, είχαμε λίγους τουρίστες, είχαμε λίγους επισκέπτες, λίγους ανθρώπους που βγαίνανε έξω όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έρχεται άλλη μια απόφαση που θα πρέπει να συνοδευτεί με σοβαρά μέτρα, τα οποία και εμείς αυτή τη στιγμή, τα χαρτογραφούμε και θα τα αποστείλουμε για να βρούμε μια άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Ερ: Δε θα γίνει τελικά η Έκθεση KavalaExpo.

Απ:  Κάναμε την προσπάθεια μας, είχαμε τη διάθεση και την πεποίθηση ότι θα την πραγματοποιούσαμε  και φέτος έστω και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.  Βλέποντας την απόφαση ότι δεν θα λειτουργήσει, δεν θα υλοποιηθεί η ΔΕΘ όπου και εμείς είχαμε μια άμεση σύνδεση, με την έννοια ότι συνεργαζόμασταν με τα  στελέχη της αλλά και πήγαμε να εφαρμόσουμε, ουσιαστικά αντιγράψαμε  το πώς θα λειτουργούσε με τα μέτρα ασφαλείας και ούτω κάθε εξής, αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε και εμείς την  KavalaExpo. Αλλά θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους και ήδη έχουμε ξεκινήσει, είτε  να κάνουμε την ηλεκτρονική έκθεση της Καβάλας,  είτε με  «B2B» συναντήσεις στοχευμένες, δεν θα αφήσουμε τους επιχειρηματίες, δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μας χωρίς να έχουν μια προβολή , προώθηση των δραστηριοτήτων τους, πόσο μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα την ηλεκτρονική KavalaExpo. Είμαστε σε  συνεργασία  με κάποιους ανθρώπους που κάτι αντίστοιχο πάνε να εφαρμόσουνε σε άλλες περιοχές. Στις «Β2Β» ηλεκτρονικές συναντήσεις το Επιμελητήριο   έχει ξανακάνει μέσω του Enterprise Europe Network τέτοιες δράσεις, άρα θεωρώ ότι μπορεί να μην έχουμε τη φετινή φυσικά παρουσία που για μένα είναι ακόμη πιο αξιόλογο αλλά θα προσπαθήσουμε κάποιους τρόπους να τους εφαρμόσουμε.

Ερ: Πρέπει πάντως να τηρήσουμε τα μέτρα έστω και αν είναι άδικα, γιατί πάντα εχθρός του κακού είναι το χειρότερο. Απ: Γιατί υπάρχει και ο φόβος αυτό που γράφουμε  και μέσα στην επιστολή του  lockdown. Ένα κλείσιμο όλης της αγοράς ειλικρινά δεν το αντέχει η οικονομία, δεν το αντέχει η τοπική οικονομία. Ένα lockdown  σημαίνει πτώχευση, σημαίνει καταστροφή, σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κάποιοι άνθρωποι θα πεινάνε. Το λέω με έναν τρόπο ακραίο για να δώσω το στίγμα ότι δεν είμαστε μια χώρα πλούσια, δεν είμαστε μια χώρα που έχουμε πλούτο και έχουμε δυνατότητα να δεχτούμε και να αντέξουμε ένα ακόμη  lockdown. 

Προηγούμενο άρθρο

Συνεχίζεται η έκθεση «Μαγικός Αύγουστος» στη Θάσο

Επόμενο άρθρο

Καλανταρίδης- Κουνάκος περί της προχθεσινής συνεδρίασης