Στο νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» βρίσκεται από χθες το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου «Energean Force». Η ρυμούλκηση του ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν αναμενόμενη αφού η εταιρία ανακοίνωσε σχετικά πρόσφατα ότι αναστέλλει τις δύο γεωτρήσεις που προγραμματίζονταν να γίνουν τώρα, τις μεταφέρει για το 2020. Μάλλον από την Άνοιξη του 2020 και μετά.
Κατόπιν τούτου το γεωτρύπανο μεταφέρθηκε για συντήρηση και παραμονή στο νέο λιμάνι. Στο γεωτρύπανο εργάζονταν 40-45 άτομα. Όσοι δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις της εταιρίας, αποδέχθηκαν πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την εργασία τους. Το «Energean Force» από το 2015 που αγοράστηκε έως και πρόσφατα έκανε 10 γεωτρήσεις, όλες στον κόλπο της Καβάλας.
* Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS) στη Νότια Καβάλα. Πρόκειται για έναν γεωλογικό σχηματισμό, όπου υπήρχε κοίτασμα φυσικού αερίου, αλλά εξαντλήθηκε. Η άδεια υποθαλάσσια αποθήκη βρίσκεται από το 2011 στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον ελλαδικό χώρο.
Οι πρώτες συζητήσεις για την αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου ξεκίνησαν το 2010, με την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των μνημονίων, οπότε και τέθηκε ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Τότε άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου και διαθέτει μέχρι το 2020 αποκλειστικά συμβατικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.
Η εταιρεία, εξάλλου, είχε κάνει μελέτη που προέβλεπε επενδύσεις 350 – 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθήκης, που θα μπορούσε να διοχετεύει στο εθνικό σύστημα περί τα 7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου. Το 2011 το υπουργείο Ενέργειας έκανε δική του μελέτη, ενώ ακόμη μία έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έδειξε ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και τα σχέδια αξιοποίησης της αποθήκης «πάγωσαν» το 2015.
Πλέον, τα σχέδια επανέρχονται και ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης να προκηρυχτεί εντός του 2019. Σημειωτέον ότι οι ελληνικές εταιρείες Energean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τη γαλλική ENGIE έχουν συστήσει την κοινοπραξία STORENGY, με σκοπό να διεκδικήσει τη διαχείριση της υποθαλάσσιας αποθήκης. (Το κείμενο για τη Νότια Καβάλα είναι της Σοφίας Χριστοφορίδου, δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής την περασμένη Κυριακή).