Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Το 1989 ο Κωσταντίνος Λαλίκος φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες του στις καταπράσινες περιοχές Χαρακώματα και Σαμψάκι του όρους Συμβόλου σε υψόμετρο 500 μέτρων.
Εδώ η γλυκιά θαλασσινή αύρα του κόλπου της Καβάλας διασταυρώνεται με το κρύο πογάζι που «κατεβάζει» το βουνό και σε συνδυασμό με το αργιλώδες έδαφος που είναι πλούσιο σε ασβέστιο δημιουργούν το ιδανικό terroir για την παραγωγή εξαιρετικών γαλλικών κρασοστάφυλων στο ορεινό αμπελοτόπι του Καβαλιώτη οινοποιού.
Το 1995 το Κτήμα Λαλίκου παίρνει σάρκα και οστά με την δημιουργία ενός πρότυπου ορεινού οινοποιείου και ξεκινά την παραγωγή των κρασιών. Το 2005 λίγο πριν από τον τρύγο της χρονιάς ολοκληρώνεται το καινούριο οινοποιείο της οικογενειακής επιχείρησης στη Παλιά Καβάλα (Σκάβαλα κατά την αρχαιότητα) το χωριό των πράσινων βουνοκορφών του Συμβόλου και των γάργαρων νερών που υδροδοτούσαν τη πόλη της Καβάλας για πολλούς αιώνες.
Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος είναι ένας low profile άνθρωπος , με αστείρευτη ενεργητικότητα, χιούμορ και οικολογική συνείδηση, ασχολείται με την αμπελουργία και την οινοποίηση 30 συναπτά έτη. Τα κρασιά που παράγει το Κτήμα Λαλίκου έχουν χαρακτήρα, εκφραστικότητα και πλούτο αρωμάτων. Οι ετικέτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι το Lalikos Variete και Joker, το αλσατικό Gewurztraminer, το ερυθρό Μέγα Σύμβολο (από cabernet sauvignon) και το μονοποικιλιακό Signialo(από ασύρτικο).
Ένα ροζέ για ρεκόρ:
Ο ημίξηρος ροζέ οίνος «Variete» (από grenache rouge) του Κωνσταντίνου Λαλίκου εκτός από ένα ευχάριστο και απολαυστικό κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, κατέχει κι ένα ρεκόρ είναι το δεύτερο σε πωλήσεις ροζέ κρασί στη χώρα μετά από αυτό της Βίβλιας Χώρας . Πίνετε κρύο στους 6-8 º C, συνοδεύοντας υπέροχα ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα. Επιδέχεται παλαίωση 3 χρόνια από τον τρύγο.
Προσωπικά ξεχώρισα:
Το Lalikos Gewurztraminer ένα κρασί με προσωπικότητα που παράγεται από την αλσατική ποικιλία Gewurz, ένα από τα πιο διακριτικά αρωματικά σταφύλια στον κόσμο. Το αμπέλι απέδωσε τα μάλλα στους ορεινούς αμπελώνες του Κτήματος σε ιδανικές εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες με το υψόμετρο να ξεπερνά τα 500 μέτρα.
Βέβαια ο Κωνσταντίνος Λαλίκος κατάλαβε πως ένας ακόμη μεγάλος σύμμαχος για την υψηλότερη απόδοση των σταφυλιών αυτών είναι τα ρεύματα της περιοχής που διασταυρώνονται στον αμπελώνα, με το κρύο πογάζι που κατεβάζει το όρος Σύμβολο να συναντά τη γλυκιά θαλασσινή αύρα του κόλπου της Καβάλας. To Lalikos Gewurztraminer τροφοδοτεί την μύτη με αρώματα εξωτικών φρούτων (ανανά & μάνγκο) ενώ η ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση του το κάνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές κρασί.
Λευκό κρασί παλαίωσης:
Άφησα για το τέλος ένα κρασί… οιωνό για τον οινικό χάρτη της Μακεδονίας, ένα λευκό κρασί παλαίωσης με τον διακριτικό τίτλο Omen. Πήρε ο Κωνσταντίνος Λαλίκος μια γαλλική ποικιλία σταφυλιού και την φύτεψε στο ορεινό αμπελοτόπι του σε υψόμετρο 500 μέτρων. Το sauvignon blanc ευδοκίμησε επιτυχώς και έδωσε το 2018 πεντακόσια κιλά σταφύλι.
Ο μούστος ζυμώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γαλλικό δρύινο βαρέλι μαζί με τις οινολάσπες του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη φιάλη όπου παρέμεινε περισσότερο από ένα χρόνο για να αποκτήσει την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του. Θα το βρείτε σε φιάλη Ντομ Περινιόν (είναι αυτός ο Βενεδικτίνος μοναχός που έφτιαξε πρώτος τον αφρώδη οίνο Καμπανίας) και σε magnum.
Tips: Κτήμα Λαλίκου, Παλιά Καβάλα, τηλέφωνο: +30 2510 836938, Fax: +30 2510 836938, e-mail: lalikosw@otenet.gr