Dark Mode Light Mode

Στο ΠΕΠ της ΑΜΘ το ιατρείο μνήμης του Νοσοκομείου Καβάλας

Πριν περίπου από έναν χρόνο έγιναν στην Αθήνα οι πρώτες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τα 5 ιατρεία άνοιας (ιατρεία μνήμης) που θα δημιουργηθούν σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας.

Χθες με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου εντάσσεται στο ΠΕΠ της ΑΜΘ και χρηματοδοτείται το σχετικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2023. Η εξέλιξη βρίσκει τη χώρα και το Νοσοκομείο Καβάλας σε ειδικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού. Παρόλα αυτά κι όταν περάσει η μπόρα το έργο θα γίνει. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα:  «Το Ιατρείο Μνήμης για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια, είναι μία μονάδα ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια ή προγεροντική άνοια (Alzheimer) και άλλες συναφείς διαταραχές.  Οι παρούσες δράσεις αποσκοπούν στη δημιουργία υποδομής για την παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας σε άτομα με άνοια μέσω υπηρεσιών διάγνωσης ,παρακολούθησης και θεραπείας, καθώς και στην εξοικείωση ιατρών και επαγγελματιών υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας με το θέμα της άνοιας προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους ,αλλά και να υποβοηθηθεί η συνεργασία τους με τo Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών. Η λειτουργία του Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών προβλέπεται να υποστηριχθεί από εξειδικευμένο προσωπικό: – 1 ειδικό ιατρό νευρολόγο – 1 ψυχολόγος- 1 νοσηλευτή ή κοινωνικό λειτουργό. Οι χώροι των Ιατρείων Μνήμης περιλαμβάνουν Χώρο ιατρικής και νευροψυχολογικής εξέτασης ασθενών- Χώρο γραφείου- Χώρο υποδοχής. Η λειτουργία του Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών θα υποστηριχθεί με τον παρακάτω εξοπλισμό:- Εξεταστική κλίνη- Πιεσόμετρο, Αναστημόμετρο, Ζυγαριά.- Γραφεία-Καρέκλες- Υπολογιστές –πολυμηχανήματα – τηλέφωνα- Γραφική ύλη – αναλώσιμα γραφείου- Διασύνδεση τηλεφωνική και διαδικτύου για όλους τους χώρους».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα ιατρεία θα ιδρυθούν στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Καβάλας, στο νοσοκομείο Άρτας και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Θα υπάγονται στα νευρολογικά – ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων αυτών. Η επίσημη ονομασία τους θα είναι «Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών» και θα παρέχουν διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας, ενώ θα λειτουργούν και επικουρικά για άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων στα οποία θα ανήκουν. Προβλέπεται συνεργασία των 5 ιατρείων με μη κερδοσκοπικές, επιστημονικές εταιρείες και ιδρύματα που ασχολούνται με την νόσο Alzheimer, ενώ αναμένεται και διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και καλύτερη ενημέρωση των γιατρών σχετικά με την άνοια.

Προηγούμενο άρθρο

«Περιμένουμε μέτρα στήριξης που δεν θα έχουν προηγούμενο»

Επόμενο άρθρο

Δήμαρχος και αρχηγοί παρατάξεων αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου