Ο Παντελής Μπουκάλας είναι ποιητής, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος, τακτικός και για πολλά χρόνια συνεργάτης της «Καθημερινής».
Έχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές, τρεις τόμους για το δημοτικό τραγούδι και δύο τόμους με τις επιφυλλίδες του στην «Καθημερινή». Έχει μεταφράσει έργα αρχαίου δράματος, έλαβε το 2010 το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2017 το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου ενώ το 2018 έγινε διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις «Άγρα», έχει τον τίτλο «Το μάγουλο της Παναγίας» και αποτελεί μια αυτοβιογραφική εικασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Το βιβλίο αυτό ο Παντελής Μπουκάλας το αφιερώνει στο Θοδωρή Γκόνη και στον εκδότη του Σταύρο Πετσόπουλο.
Ο λόγος αυτής της αφιέρωσης δεν εξηγείται μόνον από τη μακρά φιλία των δύο ανδρών αλλά περιγράφεται από τον ίδιο τον Παντελή Μπουκάλα στον επίλογο του συγκεκριμένου βιβλίου του, ως εξής:
«…Πάνε χρόνια που το όνομα Καραϊσκάκης άρχισε να ηχεί μέσα μου οξύτερα και συχνότερα από ό,τι μέχρι τότε. Το 2017 πρέπει να ‘ταν. Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.Σίγουρα μπαίναμε ακόμη στο μετρό -αλλά και στα βιβλιοπωλεία. Προς άγραν βιβλίων είχα βγει, όταν συνάντησα τυχαία στη γωνία Ομήρου και Σκουφά τον Θοδωρή Γκόνη, φίλο καλό από χρόνια, που είχε κατέβει για τις γιορτινές μέρες από την Καβάλα. Κουβέντα στην κουβέντα στο όρθιο και με το κρύο τσουχτερό, φτάσαμε στην Επανάσταση του ‘21 και στην εμβληματική επέτειό της, τα διακόσια χρόνια. «Κάτι πρέπει να κάνουμε» λέει ο Θοδωρής. «Έχω να σου πω μία ιστορία», πιάνω το νήμα. Και του λέω τον θρύλο για το μάγουλο της Παναγίας, στο εικόνισμά της στην εκκλησία του Αιτωλικού, όπου δικάστηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Κατακόκκινη από αιδημοσύνη η παρειά της Παναγίας. Αιτία οι βωμολοχίες του αρχικαπετάνιου, που δικαζόταν με την αστήρικτη κατηγορία της προδοσίας, της συνωμοσίας με τους πολέμιους.
Ο Θοδωρής ενθουσιάστηκε. «Αυτό θα κάνουμε θεατρικό. Έκλεισε;» -«Έκλεισε». Βάλαμε μάρτυρες τον Όμηρο και το Σκουφά. Δεν χρειαζόταν. Έτσι κι αλλιώς η δουλειά μου για τη σειρά «Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι» με έχει εγκαταστήσει στους περασμένους αιώνες. Το ίδιο και η εμπλοκή μου στην παραγωγή της σειράς «Κείμενα μνήμης» που εκδίδει το Ίδρυμα της Βουλής με Απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης. Από τη σειρά αυτή είχε ξεκινήσει άλλωστε και η συζήτηση με τον Θοδωρή, που το συνάντησα έχοντας μόλις φύγει από το Ίδρυμα…»
Η ιστορία πάντως έχει και συνέχεια. Η συμφωνία για το ανέβασμα αυτού του θεατρικού όχι μόνον τηρήθηκε αλλά προχώρησε αρκετά, είχαν αρχίσει μάλιστα και οι προετοιμασίες αλλά ο κορονοϊός και οι δυσάρεστες εξελίξεις στο Εθνικό Θέατρο, ματαίωσαν αυτήν την προσπάθεια. Ωστόσο τόσο ο Παντελής Μπουκάλας όσο και ο Θοδωρής Γκόνης έχουν την διάθεση να υλοποιήσουν την «συμφωνία» τους εκείνο το χειμωνιάτικο απόγευμα του 2017, στη γωνία Ομήρου και Σκουφά και γιατί όχι η παράσταση που θα προκύψει να έρθει και στην Καβάλα.
Προς το παρόν πάντως ο Παντελής Μπουκάλας θα βρεθεί στην Καβάλα τον προσεχή Αύγουστο συμμετέχοντας στο αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό του Φεστιβάλ Φιλίππων.