Ο Γιάννης Πρασίνης ήταν και παραμένει εθελοντής των τοπικών συλλόγων, συλλόγων που διοργανώνουν αγώνες μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων.
Και ορεινού τρεξίματος. Οι αγώνες αυτοί γίνονται πάντα με το φως της ημέρας. Είναι άνθρωπος με εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Προσπαθήσαμε συζητώντας μαζί του να καταλάβουμε τις συνθήκες που επικράτησαν στον αγώνα του Φαλακρού και άλλες λεπτομέρειες της διοργάνωσης.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως ακριβώς γίνονται αυτές οι διοργανώσεις; Γιατί γίνονται βράδυ; Θέλουμε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα.
Απ: Θέλουμε να δώσουμε πρώτα απ` όλα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Όσον αφορά τους αγώνες, έχει σημασία η απόσταση ενός αγώνα, το μέρος που γίνεται. Αυτός ο συγκεκριμένος ξεκίνησε να γίνεται βράδυ για να μην υπάρχει η ζέστη της ημέρας ως εμπόδιο των αθλητών. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει τροποποίηση του αγώνα. Μπορεί να αλλάξει η διαδρομή, μπορεί να υπάρχει αναβολή, γιατί είναι ένας αγώνας που γίνεται έξω και έχει πάντα μεγάλη σημασία ο καιρός.
Ερ: Είναι καινούριος αυτός ο αγώνας;
Απ: Εάν θυμάμαι καλά ήταν η 3η χρονιά που έγινε. Ο διοργανωτής, ο τεχνικός υπεύθυνος είναι πολύ έμπειρος. Ο ίδιος συμμετέχει σε αγώνες επί σειρά ετών. Διοργάνωνε χρόνια αγώνες στο Παρανέστι και τώρα τελευταία και στο Νευροκόπι. Έχει την απαιτούμενη εμπειρία. Στο Παρανέστι μια χρονιά είχαν διακοπεί οι αγώνες λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Ανάλογα τα φαινόμενα που επικρατούν ή θα επικρατήσουν στην περιοχή, ένας αγώνες συνεχίζεται ή διακόπτεται.
Ερ: Πως γίνεται το διαδικαστικό; Την ώρα του αγώνα ειδοποιούνται οι αθλητές ότι σταματάει λόγω του καιρού;
Απ: Ήρθε χρονιά που στο Παγγαίο- στον αγώνα του Παγγαίου- δείχνανε όλα τα site ότι ο καιρός θα είναι καταπληκτικός και κάποια στιγμή προέκυψαν έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλάζι, κεραυνούς και ακόμη λίγο θα είχαμε διακόψει τον αγώνα. Οι διοργανωτές στη διάρκεια του αγώνα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη διαδρομή. Μπορούν να την αλλάξουν ή να πάνε τον κόσμο πιο χαμηλά. Εξαρτάται από το μέρος που γίνεται ο αγώνας. Φυσικά και να σταματήσουν τον αγώνα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Ερ: Πότε άρχισαν οι αγώνες του ορεινού τρεξίματος; Τι ιστορία έχουν;
Απ: Έχουν αρκετά χρόνια που άρχισαν. Πάνω από 30 χρόνια. Τα τελευταία ειδικά 10 χρόνια αυτό το είδος των αγώνων έχει μεγάλη ανάπτυξη. Αρέσει στον κόσμο και ασχολείται αρκετός κόσμος. Αρχίζει και συσσωρεύεται και μια γνώση. Μια εμπειρία. Σε αυτό οι παλιοί μπορούν να βοηθήσουν τους νεότερους. Καλό θα είναι οι νεώτεροι να ρωτάνε ορισμένα πράγματα τους παλιούς που έχουν μια εμπειρία.
Ερ: Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε 55 συμμετοχές. Για τα δεδομένα των αγώνων, η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη. Στην πράξη πήγαν λίγοι αθλητές.
Απ: Τελευταία στιγμή κάποιοι άλλοι το ακυρώσανε. Δεν θέλησαν να τρέξουν, κάποια άτομα. Δεν είναι εύκολος αγώνας, είναι από τους δύσκολους. Δεν περιμένουμε να έχει αθρόα συμμετοχή όπως κάνουμε εμείς στο περιαστικό δάσος όπου είναι ένας αγώνας πιο εύκολος. Οπότε έρχεται περισσότερος κόσμος να τρέξει.
Ερ: Πόσες συμμετοχές είχατε τον Μάρτιο στον αγώνα στο περιαστικό δάσος της Καβάλας;
Απ: Αν θυμάμαι καλά είχαμε 600 συμμετοχές. Είχαμε δυο αγώνες, στον έναν 450 συμμετοχές και στον άλλο 150 συμμετοχές. Ο ένας ήταν μικρός και ο άλλος ήταν μεγάλος.
Ερ: Πόσοι Καβαλιώτες ήταν στους 55; Μάθατε αν πήγαν και άλλοι Καβαλιώτες στο Νευροκόπι;
Απ: Συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω. Στις εγγραφές αν θυμάμαι καλά ήταν 8 άτομα από την Καβάλα.
Ερ: Στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν ένα μονοπάτι στο οποίο τρέχανε οι αθλητές όπως έχετε εσείς στο περιαστικό ή στον αγώνα στο Παγγαίο.
Απ: Όχι αυτός ο αγώνας έχει μεγάλη δυσκολία διότι γίνεται πάνω, ψηλά στο βουνό. Ξεκινάς από χαμηλά, ανεβαίνεις ψηλά στο βουνό. Εκεί είναι το αλπικό κομμάτι, η αλπική ζώνη που λέμε. Εκεί είναι ελάχιστα το μονοπάτια. Στο συγκεκριμένο αγώνα περνάς από πολλά μέρη που δεν έχει μονοπάτι. Αυτό τον κάνει αρκετά δύσκολο. Πρέπει να προσέξεις, που θα πατήσεις, αν θα πατήσεις σε πολύ χόρτο, σε πέτρα, θα στραμπουλίξεις το πόδι, μπορεί να πέσεις. Έχει ένα κίνδυνο, μια μεγάλη δυσκολία.
Ερ: Στη δική μας περιοχή, εδώ στην Καβάλα- Δράμα , έχουν ξανά γίνει νυχτερινοί αγώνες;
Απ: Όχι δεν έχουν γίνει. Είναι από τους λίγους αγώνες ο συγκεκριμένος που γίνεται νύχτα. Νύχτα τρέχουν κάποιοι όπως εγώ που πηγαίνουν σε υπέρ αποστάσεις. Τότε όμως μιλάμε για έναν αγώνα 80 χιλιομέτρων ή ακόμη 160 χιλιομέτρων. Υπάρχουν τέτοιοι πολλοί σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτούς τους αγώνες μοιραία θα τρέξεις και βράδυ. Δεν γίνεται να αποφύγεις το βράδυ.
Ερ: Ο Στέλιος Σαμαράς έτρεχε σε πολλούς αγώνες ορεινούς και μη, δεν ήταν ενταγμένος σε κάποιο σύλλογο. Δεν ήταν μάλιστα από αυτούς που κέρδιζαν. Ήταν μια συνειδητή επιλογή του να αθλείται.
Απ: Ακριβώς. Του άρεσε να τρέχει όπως και σε πολλούς άλλους. Όχι απαραίτητα να είναι πρώτος. Του άρεσε η όλη διαδικασία. Τους δυο τελευταίους χρόνους είχε ασχοληθεί με τους αγώνες, πήγαινε σε αρκετούς από αυτούς. Ήταν συμπαθής. Τον ήξερα και εγώ προσωπικά. Πήγαινα και στο Σουπερ Μάρκετ που δούλευε. Ήταν αγαπητός. Ήταν ένας πράος άνθρωπος. Ήταν τραγικό που τον βρήκε ο κεραυνός. Γενικά στο βουνό είσαι εκτεθειμένος. Το έντονο καιρικό φαινόμενο έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις.
(φωτογραφία από την εκκίνηση αγώνα λαϊκού δρόμου στο περιαστικό δάσος της Καβάλας)