Η Καβάλα καίγεται. Όχι ακόμα.
Μπορούμε να συνεχίσουμε τα μπάνια μας, τις προεκλογικές καμπάνιες, τα πανηγύρια, τις εκδηλώσεις, τον τουρισμό, αλλά κάποια στιγμή, στατιστικά και μόνο να το δει κανείς, θα καούμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να μην σκοτιζόμαστε καλοκαιριάτικα και να λέμε “πω πω τι τους βρήκε τους ανθρώπους στη Ρόδο και στην Κόρινθο”, “ο Θεός να μας φιλάει”, αλλά ο Θεός δεν καταρτίζει σχέδια προστασίας και εκκένωσης, ούτε συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος ως πολίτες και κυρίως ο ρόλος αυτών που έχουμε επιλέξει να μας εκπροσωπούν και αυτών που είναι το επάγγελμά τους να ασχολούνται με την πυροπροστασία. Φωτιά θα υπάρξει. Υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία, απορρίμματα και απερισκεψία δημιουργούν τις συνθήκες για αυτό.
Η φωτιά δεν θα πρέπει να είναι η έκπληξη ούτε το αποτέλεσμα μίας θεομηνίας. Είναι κάτι που θα πρέπει να το περιμένουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Στη χώρα μας, ο σχεδιασμός, η στρατηγική και η μέριμνα είναι άγνωστες έννοιες γιατί δεν φέρνουν προβολή και ψήφους.
Από την άλλη, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις και το κράτος που έρχεται να χαρτζιλικώσει τους κατατρεγμένους είναι η συνήθης πρακτική, που δημιουργεί μεταξύ άλλων και σχέσεις εξάρτησης πολιτών και πολιτικών. Κάνεις δεν βγήκε απευθείας σύνδεση στα κανάλια από ένα δωμάτιο που δούλευε στον σχεδιασμό.
Οι απευθείας συνδέσεις γίνονται από τον τόπο της τραγωδίας με μαύρα ταγιέρ και μπουφανάκια διαλεγμένα από επικοινωνιολόγους. Ο σκοπός όμως δεν πρέπει να είναι να φτάσουμε στην τραγωδία και να παίρνουν συγχαρητήρια αυτοί που μοιράζουν γρήγορα αποζημιώσεις.
Συγχαρητήρια πρέπει να παίρνουν αυτοί που σχεδιάζουν για να αποφύγουμε την τραγωδία. Ακόμα και να υπήρχε δυνατότητα να δοθούν εκατομμύρια στον κάθε πληγέντα, το χρήμα δεν φέρνει πίσω την ανθρώπινη ζωή, το δάσος, το οικοσύστημα και τα ψυχικά τραύματα.
Επιπλέον, η μία καταστροφή θα φέρει την επόμενη. Ένα καμένο δάσος θα οδηγήσει σε πλημμύρες, σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σε προβλήματα υγείας στους κατοίκους, καθώς και δυσφήμιση για το μέρος με πλήγματα στον τουρισμό, ο οποίος μαζί με την φορολογία είναι τα μόνα έσοδα του κράτους.
Όλη η ουσία είναι να αποφευχθεί η καταστροφή ή αν ξεκινήσει η φωτιά να ελεγχθεί άμεσα. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται για τις χειρότερες συνθήκες, με αέρα, χαμηλή ορατότητα και πολλά μέτωπα. Ναι, ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα έχουν κόστος.
Το κόστος της πρόληψης όμως είναι μηδαμινό σε σχέση με το κόστος της αποκατάστασης. Συν το ότι δεν φτάνουμε σε μία τραγωδία, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να μετριαστούν.
Ως πολίτης, θα ήθελα να ζητήσω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τους Δήμους της περιοχής να παρουσιάσουν:
- Χάρτες με τις αντιπυρικές ζώνες στο Νομό μας, όπως και την τρέχουσα κατάσταση και συντήρηση των ζωνών αυτών.
- Τον αριθμό και την κατάσταση των δεξαμενών πυρόσβεσης.
- Τις περιπολίες και τη συχνότητά τους.
- Τους ΧΥΤΑ και όλους τους χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων
- Οποιοδήποτε σύγχρονο σύστημα χρησιμοποιείται για την έγκαιρη ανίχνευση εστιών, για παράδειγμα web cameras, drones, θερμικές κάμερες κλπ.
- Μέτρα για την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια, από την ανίχνευση μέχρι την ειδοποίηση, τους χώρους συγκέντρωσης και την εκκένωση. Οι πολίτες και οι τουρίστες από μέρος του προβλήματος μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης.
Όλα τα παραπάνω είναι τα απολύτως απαραίτητα που μια στοιχειωδώς οργανωμένη υπηρεσία τα έχει άμεσα διαθέσιμα. Επομένως, ελπίζω να παρουσιαστούν στο κοινό άμεσα. Τέλος, προεκλογική περίοδο έχουμε. Θα είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους και τις προτεραιότητες τους για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα της πυρόσβεσης.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)