Με ικανοποιητική προσέλευση κοινού και όλα τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον κατάλληλο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» εκδήλωση παρουσίαση της ανθολογίας «Με μία σχεδία».
Πρόκειται για μικροδιηγήματα υπό τον τίτλο «100 λέξεις σε 100 ώρες» που στόχο έχουν να στηρίξουν το περιοδικό «Σχέδια». Περιοδικό το οποίο με τις πωλήσεις του στηρίζει άστεγους σε όλη την Ελλάδα. Όπως διαβάζουμε στο κείμενο του εκδότη, όλα ξεκίνησαν την περίοδο της καραντίνας που και για το περιοδικό «Σχεδία» ήταν μια δύσκολη περίοδος. Ήταν αδύνατο να διακινηθεί με τον συνηθισμένο τρόπο και ως εκ τούτου να δημιουργήσει έσοδα. Η προσπάθεια ξεκίνησε στην Κομοτηνή.
Το τελικό αποτέλεσμα -η ανθολογία που παρουσιάστηκε στο χώρο του «Ζεφύρου»- είναι ήδη γεγονός. Η εκδήλωση στην Καβάλα έγινε και με την παρουσία συμπολιτών που διακρίνονται για το συγγραφικό τους έργο. Ντόπιοι συγγραφείς που συμμετείχαν με κείμενα τους στην ανθολογία.
Συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Θεοπούλα Τσαπάνη. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμάς Χαρπαντίδης πρόεδρος του Δημοτικού ωδείου και εκπρόσωπος του δημάρχου και ο συμπολίτης συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης που συνεχάρη την ομάδα και δήλωσε ότι είναι κοντά της. Είναι μία προσπάθεια για την ενίσχυση των ανθρώπων με τα κόκκινα γιλέκα, είπε εισαγωγικά η Θεοπούλα Τσαπάνη παρουσιάζοντας τους ομιλητές. Τον Σπύρο Κιοσσέ, την Φωτεινή Ναούμ, τον Χάρη Μιχαλόπουλο, την Ξάνθη Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη και τον Παύλο Λεμοντζή. Θα μιλήσουν για το ταξίδι τους με τη σχέδια, συμπλήρωσε.
Ακόμα πιο κατατοπιστικό είναι το κείμενο του εκδότη (εκδόσεις Παρατηρητής) που συνοδεύει την κυκλοφορία της ανθολογίας: Η ιστορία της συγκεκριμένης σχεδίας-έκδοσης συνυφαίνεται με την εμφάνιση στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 του κορωνοϊού και στη χώρα μας και, ιδίως, με τη λόγω καραντίνας και κλεισίματος στο σπίτι αδυναμία πώλησης της «Σχεδίας». Του περιοδικού δηλαδή της πολυπληθούς στα αστικά κέντρα κοινωνικής ομάδας των αστέγων, που καθιστούσε την ήδη δύσκολη βιωτή τους ακόμη δυσκολότερη, αποστερώντας τους από τους δρόμους προς την αξιοπρέπεια και το μαχητό της λιτής τους επιβίωσης.
Από αυτήν τη δεινή πραγματικότητα των αστέγων συμπολιτών αφορμώμενοι, μια ομάδα Κομοτηναίων, τέσσερις συγγραφείς, έγκλειστοι μεν στο σπίτι, με στραμμένο όμως το βλέμμα στην κοινωνία, οι: Σπύρος Κιοσσές, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και συγγραφέας, Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας-αρθρογράφος, Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και ποιητής, Ξανθή-Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος-επιμελήτρια εκδόσεων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», ανέλαβαν την πρωτοβουλία για έναν Διαγωνισμό μικροδιηγήματος με τίτλο «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη “Σχεδία”», με στόχο να στηρίξουν, και έμπρακτα, τους συνανθρώπους που «ταξιδεύουν» στη θάλασσα της ταραγμένης σύγχρονης εποχής με μόνη τους σχεδία, τη «Σχεδία».
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα κείμενα που απεστάλησαν ξεπέρασαν τα 1200. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή στο εγχείρημα (εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας) καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ασμένως και αμέσως στην πρόσκληση των μελών της επιτροπής.
Ακολούθησε η αξιολόγηση των κειμένων από την επιτροπή και από τα 1200 κείμενα προκρίθηκαν προς δημοσίευση τα 424, με τον τελικό αριθμό, μαζί και τα κείμενα των συγγραφέων, να ανέρχεται στα 502.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι πλέον απτή. Η Ανθολογία μικροδιηγήματος «Με μια Σχεδία», μέσω των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» της εταιρείας 2Κ PROJECT EΠΕ, έλαβε σάρκα και οστά και από σήμερα ξεκινά το δικό της ελεύθερο ταξίδι στη θάλασσα της κοινωνίας των πολιτών. Αυτών των πολιτών που την πρωτοσχεδίασαν σε χαρτί, διάλεξαν και πλάνισαν τα ξύλα της, τα έδεσαν, τα κάρφωσαν και φτιάξαν όλοι μαζί αυτήν την ανέλπιστα όμορφη σχεδία αφύπνισης, διαλόγου κι αλληλεγγύης, καταφέρνοντας σε καιρούς εγκλεισμού και προτάγματος της ατομικής σωτηρίας, με σωσίβια τις λέξεις, να σμιλεύσουν μια ισχυρή νέα συλλογικότητα.
Ξανά, όμως, μαζί και τώρα… Γιατί όσοι μας ενέπνευσαν τους «κύκλιους χορούς» της νέας συλλογικότητας, παραμένουν εκεί… Άστεγοι, σε καιρούς κορωνοϊού, ακμαιότατου ακόμη… Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ», που εκδίδει το περιοδικό δρόμου «σχεδία».