Dark Mode Light Mode
Εκείνο το καλοκαίρι στην Ικαρία
Στρίβειν δια του αρραβώνος για την πρόταση Κόγια που τώρα προτείνει να δοθεί το όνομα Λ. Αθανασιάδη στην οδό Κύπρου
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Στρίβειν δια του αρραβώνος για την πρόταση Κόγια που τώρα προτείνει να δοθεί το όνομα Λ. Αθανασιάδη στην οδό Κύπρου

Το τοπικό συμβούλιο Καβάλας (γνωστό και ως συμβούλιο Κοινότητας Καβάλας) υφίσταται από την 1-1-2011, πρόβλεψη των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση με το νόμο του «Καλλικράτη».

Οι συνεδριάσεις του είναι μόνο γνωμοδοτικές, επί θεμάτων της πόλης.

Ελάχιστες φορές απασχόλησε τη δημοσιότητα αφού η κάθε γνωμοδότηση έχει μικρή σημασία όταν στην συνέχεια λαμβάνεται απόφαση. Από μια δημοτική επιτροπή ή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε αυτήν την δεκαετή παρουσία του το συμβούλιο είχε την περασμένη Παρασκευή την «καλύτερη» του στιγμή. Λόγω της πρωτοβουλίας της προέδρου Φωτεινής Κόγια να προτείνει να αλλάξει το όνομα της Δ. Βιβλιοθήκης από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης».

Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη αλλά όχι πολλές παρουσίες (απαρτία φυσικά και υπήρχε). Η ποιότητα της σύνδεσης δεν ήταν καλή. Αυτό δυσκόλεψε κυρίως την εκ των υστέρων παρακολούθηση της συζήτησης. Σημειώνουμε ότι παραδοσιακά το κλίμα μεταξύ των μελών του συμβουλίου είναι άριστο. Έτσι οι συνεδριάσεις πάντα γίνονται σε μια φιλική κι ως εκ του καλή ατμόσφαιρα.

Η πρόεδρος απέσυρε το επίμαχο θέμα προκειμένου

1) Να απασχολήσει σήμερα τη συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων 2)Επειδή διαπιστώθηκε λάθος διαδικασία στην αρχική απόφαση (2012) με την οποία η Δ. Βιβλιοθήκη έλαβε το όνομα του Βασίλη Βασιλικού.

Παρά ταύτα έγινε επί της ουσίας συζήτηση από την οποία προέκυψε ότι

1) Η πρόεδρος αποσύνδεσε και απέσυρε οριστικά το μέρος της πρότασης της, η Δ. Βιβλιοθήκη να πάρει το όνομα του Λ. Αθανασιάδη. Υποστηρίζει μάλιστα το όνομα του πρώην Δημάρχου να δοθεί στην οδό Κύπρου.

2)Η αρχική ή η νέα πρόταση της (να εξεταστεί αν σωστά η Δ. Βιβλιοθήκη έχει το όνομα του γνωστού συγγραφέα) δεν υποστηρίχθηκε από τα μέλη του συμβουλίου. Μόνο ένα μέλος υποστήριξε πλήρως τις πρωτοβουλίες και απόψεις της προέδρου

3)Ενώ η αρχική της πρόταση ήταν άλλη, τώρα αλλάζει τη συζήτηση και την περιορίζει στα διαδικαστικά θέματα. Σωστά ωστόσο της έγινε παρατήρηση ότι 5 χρόνια η διοίκηση της κ. Τσανάκα (με την οποία κι ίδια εξελέγη) δεν έκανε τίποτα επ’ αυτού.

Σε γενικές γραμμές έχουμε μια διαδικασία που θυμίζει την γνωστή ατάκα από ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Αρκετά μέλη του τοπικού συμβουλίου ζήτησαν το θέμα να αποσυρθεί και να μην επανέλθει.

Η κ. Κόγια υποστήριξε ότι έχει δικαίωμα να αποσύρει το θέμα για να το δει η νομική υπηρεσία του Δήμου (ως προς τη διαδικασία της αρχικής ονοματοδοσίας) και μετά να το ξαναφέρει.

Όσα είπε στην συνεδρίαση ήταν ένα μίγμα δικαιολογιών, προφάσεων και περιττών αναφορών σε θέματα άσχετα με την ουσία της αρχικής της πρότασης. Επέμενε να περιαυτολογεί για να … επιβραβεύει τον εαυτό της. Άλλοτε ήθελε να πείσει ότι είναι θύμα πιέσεων αλλά και απειλών.

Ο βασικός της ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο όλα έγιναν επειδή της το ζήτησαν (τηλεφωνικά) πολίτες, δεν δικαιώνεται αφού εντός του τοπικού συμβουλίου επικρατούν εντελώς άλλες απόψεις.

Η κ. Κόγια προσπαθώντας να διορθώσει τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε η εσφαλμένη πρωτοβουλία της, ξεχώρισε τον συγγραφέα Βασιλικό από τον βουλευτή. Κι ενώ αποδέχθηκε το έργο του συγγραφέα (λόγος για τον οποίο η Δ. Βιβλιοθήκη έχει το όνομα του), προσπάθησε να δηλώσει ότι διαφωνεί μόνο με τη κοινοβουλευτική του δράση.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το προηγούμενο διάστημα επικοινώνησε με σύμβουλο του βουλευτή και συγγραφέα αλλά κανείς δεν κατάλαβε τον λόγο που πήρε την πρωτοβουλία και σε τι αυτή αποσκοπούσε. Κατόπιν τούτου ο βασικός της ισχυρισμός ήταν για τη διαδικασία: « Δεν έγινε ποτέ νόμιμη ονοματοδοσία και δεν ξέρω τι πρόταση θα πρέπει να κάνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ως λάθη της ότι

1) Δεν συζήτησε την ιδέα της με τα μέλη του συμβουλίου πριν την κάνει γνωστή και

2)Δεν έστειλε έγκαιρα σε αυτά τα σχετικά με τη διαδικασία έγγραφα.

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου σίγουρα κράτησαν αποστάσεις από τις ενέργειες της (εκτός από τον κ. Ίμβρο) και της έκαναν σαφή αλλά και ευγενική κριτική. «Να περιμένουμε ως τη Δευτέρα, ας ηρεμήσουμε λίγο» είπε αρχικά ο κ. Καλαφάτης και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η όξυνση που υπήρξε δεν ήταν από σας αλλά από τη δήλωση Βασιλικού για τον Κουφοντίνα».

Ο κ. Μελαδιανός αναρωτήθηκε (χωρίς να πάρει απάντηση) «… πώς η κ. Τσανάκα 5 χρόνια δήμαρχος δέχθηκε τη λάθος διαδικασία στην ονοματοδοσία;». Ο Παύλος Χαβιαρόπουλος είπε ότι «… είναι τεράστια τιμή για τη Δ. Βιβλιοθήκη που έχει το όνομα του Β. Βασιλικού».

Η κ. Γεωργιάδου που εξελέγη με την παράταξη της κ. Τσανάκα συμφώνησε με Χαβιαρόπουλο- Μελαδιανό ενώ ο Νίκος Φιλόγλου τόνισε ότι «… δεν πρέπει να απορρίπτουμε την προσφορά Βασιλικού στην πόλη και στην χώρα».

*Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι λίγα και απλά.

Ως εκ τούτου η συνεδρίαση θα έχει ενδιαφέρον στα προ ημερήσιας διάταξης.

Η αντιπολίτευση απέχει ως προς τις παρατάξεις Μ. Παπαδόπουλου, Α. Βέρρου και τον κ. Ξανθόπουλο.

Προηγούμενο άρθρο

Εκείνο το καλοκαίρι στην Ικαρία

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021