Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης (φωτογραφία) είναι πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καβάλας.
Χθες μέσω εκδήλωσης ο Συνεταιρισμός γιόρτασε τα 40 χρόνια της λειτουργίας του. Μιας πετυχημένης λειτουργίας και εξυπηρέτησης των μελών του κι ως εκ τούτου των Καβαλιωτών. Ο κ. Κωνσταντινίδης μίλησε στην εφημερίδα μας για αυτήν την 40ετή πορεία.
Η συνέντευξη
Ερ: Γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών της Καβάλας (ΣΥΦΑΚ). Τι έχετε να μας πείτε; Δεν είναι εύκολο πράγμα να συμπληρώνει ένας συνεταιρισμός 40 χρόνια ζωής.
Απ: Πραγματικά δεν είναι εύκολο. Είναι κάτι που ξεκίνησε το 1982 από 42 ιδρυτικά μέλη σε μια πανελλήνια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν να λειτουργούν συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Ήταν ένα πολύ καλό κίνημα σε εποχές που ήταν πολύ πιο δύσκολες από τις σημερινές. Η προσπάθεια ευοδώθηκε. Κατάφερε ο Συνεταιρισμός να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί. Ξεκινήσαμε από ένα μικρό χώρο γύρω στα 200 τ. μ πίσω από το κατάστημα Καραγιάννη (Δ. Κήπος). Στη συνέχεια καταφέραμε από το 1996 και μετά να αποκτήσουμε δικές μας εγκαταστάσεις, στην οδό Δαγκλή κοντά στο Εργατικό Κέντρο. Καταφέραμε να έχουμε μια επιφάνεια γύρω στα 1.200 τμ σε τέσσερεις ορόφους και να πάρει μια μεγάλη ανάπτυξη ο συνεταιρισμός. Να πάρει μια μεγάλη ανάπτυξη ο συνεταιρισμός και να καταφέρει να σταθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως η οικονομική κρίση, η περίοδο του covid και όλα αυτά.
Ερ: Είναι ένας συνεταιρισμός που προμηθεύει με φάρμακα τους φαρμακοποιούς της Καβάλας;
Απ: Βεβαίως. Εκτός από φάρμακα, ορθοπεδικά είδη, καλλυντικά , κτηνιατρικά, παραφαρμακευτικά κτλ. Έχουμε μια πλήρη γκάμα προϊόντων στο συνεταιρισμός μας και προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές και να παρέχουμε και άλλες υπηρεσίες.
Δεν είναι μόνο η προμήθεια των προϊόντων ο σκοπός του συνεταιρισμού. Έχουμε και κοινωνικό ρόλο και ανθρωπιστικό ρόλο. Όποτε χρειάζεται έχουμε βοηθήσει την τοπική κοινωνία. Παρέχουμε και άλλες υπηρεσίες στους συναδέλφους μας όπως επιστροφή προϊόντων, ληξιπρόθεσμών ή προσκομιδή- απόρριψη κάποιων προϊόντων που είναι μολυσματικά όπως βελόνες, ράπιντ τεστ. Όλα αυτά τα αναλαμβάνει ο συνεταιρισμός, τα συλλέγει και τα στέλνει προς καταστροφή.
Ερ: Πόσοι είναι οι φαρμακοποιοί του Νομού Καβάλας που έχουν συνεταιριστεί;
Απ: Είμαστε 120 αυτή τη στιγμή, περίπου. Είναι μια μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακοποιών του Νομού Καβάλας. Έχουμε και κάποιους συναδέλφους που αγοράζουν από τον συνεταιρισμό χωρίς να είναι μέτοχοι. Υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.
Ερ: Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Απ: Τα σχέδια μας μέσα σε μια δύσκολη περίοδο είναι πάντοτε συλλογικά. Συλλογικά σημαίνει συγκέντρωση, συναίνεση, ισχυροποίηση μέσω κοινών διεργασιών με άλλους συνεταιρισμούς κάτι το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια. Συνεργαζόμαστε με άλλους συνεταιρισμούς προκειμένου να μπορούμε να μειώσουμε το κόστος και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Τα σχέδια μας είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ισχυροποιηθούμε περισσότερο μέσω κάποιων συναινέσεων, τους επιμέρους επαρχιακών συνεταιρισμών που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα. Φυσικά η περεταίρω ανάπτυξη, η τεχνολογική αναβάθμιση είναι πάρα πολύ σημαντική και αυτή για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός. Επενδύσεις σε εκπαίδευση φαρμακοποιών, προσωπικού κτλ.
Ερ: Ο συνεταιρισμός επειδή είναι μια εταιρία, συνήθως η επιτυχία εκφράζεται με νούμερα. Να πούμε κάποιους αριθμούς που δείχνουν την επιτυχία του συνεταιρισμού;
Απ: Βεβαίως. Είμαστε συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης. Δεν έχει σημασία βέβαια αυτό. Είναι μια εταιρεία που έχει διοικητικό συμβούλιο, κανονικά υποβάλει τις φορολογικές της δηλώσεις και είναι μια εταιρεία η οποία έχει κερδοφορία. Πάντα δηλαδή μέσα στην πορεία της εκτός από κάποιες περιόδους που ήταν αρκετά δύσκολες και είχε φτάσει οριακά να είναι κερδοφόρα η επιχείρηση. Έχει καταφέρει η εταιρεία να έχει μια κερδοφορία η οποία είναι ρυθμιζόμενη ανάλογα με τις παροχές που πρέπει να παρέχει κάποιος συνεταιρισμός στους μετόχους του, διότι ο σκοπός δεν είναι η κερδοφορία της επιχείρησης αλλά η κερδοφορία των μετόχων. Ο συνεταιρισμός λειτουργεί προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη προς τους μετόχους. Αυτό είναι και το συνεταιριστικό πνεύμα. Σε όλες τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στον κόσμο και όχι μόνο στις φαρμακευτικές. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια η σχετική κουλτούρα. Αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και όλα αυτά που συνέβησαν με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με τα χρέη τους, με τις ζημιές που τελικά επωμίστηκε το κράτος. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνεταιριστική κουλτούρα, ούτε συνεταιριστική παιδεία. Αυτό είναι κάτι που είναι χαρακτηριστικό της Ελληνικής κοινωνίας. Εμείς πηγαίνουμε λίγο αντίθετα σε αυτό τον τομέα και πιστεύω και ελπίζω ότι κάποια στιγμή μέσα στις πολιτικές των κυβερνήσεων θα είναι και η ανάπτυξη της συνεταιριστικής κουλτούρας προς τους πολίτες, ανεξαρτήτως από την κατεύθυνση της εκάστοτε κυβέρνησης.