Ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας κ. Κυριάκος Μανδρανής μίλησε χθες στην Πρωινή.
Αρχικά σχολίασε τις πρόσφατες βροχές και την αλλαγή του καιρού με τον καύσωνα που έρχεται: «Για το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα ο καιρός αλλάζει. Θα είναι ζεστός με αποκορύφωμα τον καύσωνα που λέγεται ότι έρχεται προς το τέλος του μήνα. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Οι βροχές των προηγούμενων ημερών ήταν για μας μια ανάσα. Μια παράταση στο να μειωθεί ο κίνδυνος των πυρκαγιών. Μια έξτρα βοήθεια. Τον Αύγουστο περιμένουμε την επικίνδυνη περίοδο των μελτεμιών. Αν και τελευταία τα μελτέμια εμφανίζονται και στην αρχή του Καλοκαιριού.
Όμως τον Αύγουστο και μετά η μέρα μικραίνει και η θερμοκρασία πέφτει. Για μας στην Π.Υ. το χειρότερο όλων είναι ο αέρας. Προς το παρόν στο Ν. Καβάλας δεν είχαμε καμία δασική φωτιά. Αρκεί να μην το ματιάσουμε…
Μέχρι στιγμή τα πράγματα στο Νομό μας είναι πολύ καλά. Και οι εθελοντές είναι έτοιμοι. Συναντηθήκαμε μαζί τους. Μας βοηθούν κυρίως όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι από 3 και πάνω. Αν ωστόσο θέλουν περιπολούν και τις υπόλοιπες μέρες. Ώρες κτλ. Είμαστε σε συνεννόηση με τους εθελοντές. Μας βοηθούν προληπτικά αλλά και στα συμβάντα».
Το δεύτερο θέμα των δηλώσεων του ήταν πιο ενδιαφέρον. Σχολίασε το σημαντικό κατά γενική ομολογία, έργο του Δασαρχείου.
Διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι σύμφωνα με τους όρους του, όλα θα γίνουν όπως πρέπει:
«Για το έργο στο περιαστικό δάσος Καβάλας θέλω να πω ότι είναι έργο του Δασαρχείου. Έργο μεγάλο και σοβαρό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια για το έργο στο Δασαρχείο Καβάλας. Για τον τρόπο που κινήθηκε.
Να έχει την χρηματοδότηση και να τη διαθέσει σε εργολάβο ώστε να γίνει το έργο. Γίνεται καθαρισμός του περιαστικού δάσους της Καβάλας. Σε όλο του το εύρος. Στις αντιπυρικές ζώνες και όχι μόνο. Καθαρίζεται ο χώρος από το έδαφος και ως ένα συγκεκριμένο ύψος.
Δράση σαφώς αντιπυρική ώστε η φωτιά αν υπάρξει στο έδαφος, να μην μεταφερθεί στα ψηλά δέντρα. Αυτή η παρέμβαση δίνει και υγεία στο δάσος. Το προσωπικό του έργου είναι στο δάσος έως το τέλος του μήνα. Ίσως και παραπάνω. Κόβονται ξύλα.
Μεταφέρονται κοντά στον πλησιέστερο δρόμο. Περνά ο καταστροφέας. Στη συνέχεια το πριονίδι που βλέπει ο κόσμος, μεταφέρεται εντός του δάσους αφού είναι οργανική ύλη. Κάποιες φορές κάποιοι βλέπουν τα πριονίδια στην άκρη του δρόμου κι ανησυχούν.
Επειδή υπάρχει ταχύτητα κάποιες φορές τα πριονίδια αργούν να μεταφερθούν. Να ξέρει ο κόσμος ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Αυτή η εργασία άλλωστε είναι μέσα στις υποχρεώσεις του εργολάβου του έργου. Σχετική είναι η διαβεβαίωση και από την κ. Δασάρχη Καβάλας».