Στις 9 Μαρτίου του 2020 η Ελλάδα μπήκε και επίσημα στην εποχή της πανδημίας αφού από εκείνη την ημέρα και μετά εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου.
Κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ότι ειδικά τα ΚΑΠΗ θα έμειναν κλειστά (σε όλη την Ελλάδα) για χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.
Η πρώτη ανακοίνωση όπως είχε γνωστοποιηθεί στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας αναφέρονταν άλλωστε σε μία διακοπή λειτουργίας τους που θα δημιουργούσε έναν περίπου μήνα! Από τις 9 Μαρτίου του 2020 και μέχρι τις 5 Απριλίου του ίδιου έτους.
Τελικά πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια. Τέσσερα από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας επαναλειτούργησαν χθες δοκιμαστικά, προκειμένου εντός του μήνα -το δυνατό συντομότερο- να ξαναλειτουργήσουν όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, βασικότερος των οποίων είναι η είσοδος στα ΚΑΠΗ να γίνεται μόνο για εμβολιασμούς ή όσους πολύ πρόσφατα έχουν νοσήσει. Απαγορεύεται οποιοδήποτε παιχνίδι (τα χαρτιά ή το τάβλι) γεγονός που επηρεάζει την προσέλευση ειδικά των ανδρών.
Τα ΚΑΠΗ που επαναλειτούργησαν από χθες στο Δήμο Καβάλας είναι αυτά των Ποταμουδίων, του Αγίου Λουκά, της Νέας Καρβάλης και των Κρηνίδων. Στα δύο ΚΑΠΗ της πόλης η εικόνα ήταν ίδια. Στο χώρο βρέθηκαν μόνο γυναίκες, όλες εμβολιασμένες. Οι άντρες που δεν έχουν το κίνητρο της αναψυχής (με χαρτιά ή τάβλι), δεν εμφανίστηκαν στα ΚΑΠΗ.
Ή αν εμφανίστηκαν, ήπιαν τον καφέ τους και στη συνέχεια αποχώρησαν. Αντίθετα οι γυναίκες κατά παρέες και ομάδες έμειναν στα ΚΑΠΗ αρκετή ώρα. Η διαδικασία επιστροφής είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αγκαλιές και φιλιά ανάμεσα στις εργαζόμενες και τις γυναίκες που επανέρχονταν στα ΚΑΠΗ.
Αυτές οι σκηνές διαδραματίστηκαν αμέσως μετά τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης. Πλατιά χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, ικανοποίηση για το γεγονός ότι για τα ΚΑΠΗ η μεγάλη αυτή καραντίνα ανήκει στο παρελθόν.
Οι εκπρόσωποι των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας ήταν και αυτοί ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι οι χώροι σιγά-σιγά επανέρχονται στην κανονικότητα τους. Το προηγούμενο διάστημα και όσο τα ΚΑΠΗ δεν λειτουργούσαν, τα μέλη εξυπηρετούνταν κανονικά από τους γιατρούς.
Έστω κι αν αυτοί (οι γιατροί δηλαδή) είχαν μεταφερθεί και βρίσκονταν στα δημοτικά ιατρεία (Σφαγεία- Παναγία και Αγ. Λουκά). Πάντα υπήρχε τρόπος για να εξυπηρετηθούν διαδικασίες όπως η εγγραφή συνταγών. Όλοι ελπίζουν και εύχονται να μην ξανακλείσουν. Εύχονται επίσης να επανέλθουν σε μία πλήρη κανονικότητα.
Η δυσάρεστη πλευρά της επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ υπάρχει φυσικά και αφορά ηλικιωμένους καβαλιώτες που εν τω μεταξύ έχουν φύγει από τη ζωή. Δεν είναι λίγοι. Πέρασαν άλλωστε δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας, η οποία κατά προτεραιότητα «στόχευε» στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.