Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος γνωρίζει καλά το θέμα.
Το παρακολουθεί στενά. Για την πανώλη των αιγοπροβάτων μίλησε στην Πρωινή το πρωί της Δευτέρας (προχθές) κι ενώ κρούσματα τότε υπήρχαν σε μονάδες και της Δράμας και της Ροδόπης. Ενημέρωσε κι εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
Η συνέντευξη
Ερ: Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στην Α.Μ.Θ. με την πανώλη των αιγοπροβάτων; Τι γίνεται με τις δικές μας μονάδες; Τι γίνεται με τα δικά μας ζώα;
Απ: Καταρχάς πρέπει να τονίσουμε ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι ασθένεια η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Νιώθω χρέος μου να το πω.
Μπορεί να έχει αυτό το βαρύ όνομα, η πανώλη, αλλά δεν έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Εκείνο που έχει να κάνει είναι με την κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου το οποίο θέλουμε να είναι σε καλή κατάσταση και θέλουμε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την εγκατάσταση της. Όπου έχει εξαπλωθεί ο ιός της πανώλης εξολοθρεύεται όλο το κοπάδι. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην αφήσουμε την εγκατάσταση της. Ο ιός μεταδίδεται από τον συνωστισμό των ζώων, την επαφή, τα εκκρίματα τους αλλά μπορεί να μεταδοθεί και από τους ανθρώπους που συγκεντρώνουν το γάλα, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές μονάδες. Δεν είχαμε ποτέ πανώλη στην Ελλάδα. Ο ιός της πανώλης μπορεί να πάει και στα βοοειδή και στους χοίρους αλλά εκεί δεν έχει συμπτώματα. Απλά είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος της γιατί μπορεί να μεταδίδεται από τα μεγάλα ζώα στα μικρά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν τη Δευτέρα το πρωί (5/8) έχουμε κρούσματα στο Νομό Ροδόπης. Έχουμε κρούσματα στο Νομό Δράμας, σε μονάδα κοντά στα όρια με το Νομό Καβάλας.
Υπάρχει μια ζώνη επιτήρησης η οποία περιλαμβάνει και τους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι, τη Νικήσιανη, τις Κρηνίδες, τη Λυδία και τα υπόλοιπα χωριά στην περιοχή. Κάνουμε συνεχείς δειγματοληψίες. Ευχόμαστε αυτές να είναι αρνητικές προκειμένου να μην χρειαστεί να θανατώσουμε ζώα στο Νομό Καβάλας. Ευχόμαστε να περάσει αυτή η κρίση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία μας. Θυμηθείτε πόσες ζωικές ασθένειες έχουν περάσει. Πρέπει με κάθε τρόπο να το ξεπεράσουμε και αυτό.
Ερ: Τι λέει η εμπειρία σας; Θα το ξεπεράσουμε;
Απ: Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε. Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα και να θανατώσουμε ζώα, θα το κάνουμε. Πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί η εγκατάσταση αυτής της ασθένειας στην Ελλάδα. Στην Τουρκία υπάρχει διαρκώς, σε μας ήρθε από τη Ρουμανία. Δεν το περιμέναμε είναι η αλήθεια. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Πάντοτε οι κτηνίατροι μας ήταν πολύ λίγοι σε προσωπικό και τώρα λίγοι είναι και οι άνθρωποι που κάνουν μια υπερπροσπάθεια προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα . Όπως και να έχει αυτός ο μικρός αριθμός κτηνιάτρων θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.