Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας συνέντευξη τύπου στα γραφεία του συλλόγου. Κυριότερος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Μουμτζάκης. Απάντησε στην κριτική που δέχθηκε ο κλάδος και γενικότερα η διοίκηση του καβαλιώτικου συλλόγου, όπως επίσης και στην κριτική που δέχθηκε ο ίδιος για την εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης προνηπίων και νηπίων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μουμτζάκης τόνισε:
«Δηλώνω πως νιώθω κι εγώ εξαπατημένος από τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας με εξαίρεση το δήμαρχο Θάσου. Οι δήμαρχοι επιδιώκουν με εξώδικα να χαράξουν την εκπαιδευτική πολιτική, ένα έργο που ανήκει στο υπουργείο παιδείας. Με την αλλαγή του νόμου για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου συγκροτήθηκε επιτροπή που συναντήθηκε με τους τέσσερις δημάρχους, όπου καταγράφηκαν συμπεράσματα και προβληματισμοί. Πρακτικό των συνεδριάσεων δεν κρατήθηκε και υπογραφές δεν υπήρχαν. Κανείς από τους τέσσερις δημάρχους δεν εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος.
Λίγο πριν τη σύνταξη και την αποστολή του εγγράφου προς το υπουργείο, ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μπαντίκος επικοινώνησε εκ νέου τηλεφωνικά με τους δημάρχους, ανέγνωσε το περιεχόμενο του εγγράφου και καμία αντίρρηση δε διατυπώθηκε. Τα χρήματα που θα χαθούν δεν είναι κριτήριο, αλλά είναι η παιδαγωγική διάσταση του θέματος.
Στους παιδικούς σταθμούς εξασφαλίζεται αγωγή και φροντίδα των παιδιών, αλλά στο δημόσιο νηπιαγωγείο προσφέρεται εκπαίδευση με τον κατάλληλο τρόπο. Το δημόσιο νηπιαγωγείο είναι ο φυσικός χώρος των παιδιών. Θυμίζω ότι με βάση τα στοιχεία των αρμοδίων, το προηγούμενο έτος έμειναν δέκα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, τα οποία θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από το Σεπτέμβριο λόγω της εφαρμογής του νέου νόμου για τα δημόσια νηπιαγωγεία.
Έτσι, όχι μόνο δε θα υπάρξουν απολύσεις από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν και προσλήψεις. Το ωράριο λειτουργίας των δημόσιων νηπιαγωγείων είναι παραπλήσιο με εκείνο των δημοτικών παιδικών σταθμών και ειδικότερα το ωράριο των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Εάν σημειωθούν κτηριακά προβλήματα τότε υπεύθυνοι να τα λύσουν είναι οι δήμοι.
Τέλος, διατυπώνουμε το παράπονο μας, διότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας κλήθηκαν οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όχι όμως και οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τον αριθμό των παιδιών τα οποία θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία του δήμου Καβάλας τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, εκ μέρους του ίδιους συλλόγου η Ειρήνη Ασβεστά υπολόγισε τον αριθμό περίπου σε 210, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά δεν μπορεί να είναι 279 όπως υπολογίζονται από το δήμο. Τα περισσότερα προνήπια, είπε η Ειρήνη Ασβεστά, φοιτούν ήδη στα δημόσια νηπιαγωγεία. Συνέχισε σημειώνοντας:
«Ο σύλλογος υπολόγισε είκοσι παιδιά ανά τμήμα, αντί των 25 που είναι το όριο. Με είκοσι παιδιά ανά τμήμα, τα υφιστάμενα νηπιαγωγεία επαρκούν για τη φιλοξενία των προνηπίων και νηπίων. Ταυτόχρονα καταθέσαμε πρόταση και είτε βρέθηκαν είτε μπορούν να βρεθούν επιπλέον αίθουσες».