Dark Mode Light Mode

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Το μεγάλο διπλωματικό και στρατιωτικό άλμα της χώρας μας

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας


Ιστορική μέρα για τη χώρα η 5η Οκτωβρίου του 2021. Με την ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας – είχα την τιμή και το βάρος να την εισηγηθώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας – με τη Γαλλία για την άμυνα και την ασφάλεια, η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο άλμα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, με φόντο τη νέα γεωπολιτική στρατηγική της Ευρώπης.

Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη διασφαλίζονται οι ελληνικές προτεραιότητες ασφαλείας και δικαιώνεται η επιμονή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επένδυση στη διπλωματία με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για μία ακόμα εθνική επιτυχία, που οφείλει να μας κάνει όλους περήφανους για πολλούς λόγους: Γιατί είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αμυντική συμφωνία, καθώς θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των ελληνικών συμφερόντων. Βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία, την ισχυρότερη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Είναι τελικά μια συμφωνία που συμβάλει στην αποκατάσταση εκ μέρους της χώρας μας του γεωπολιτικού της αποτυπώματος μεθοδικά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Κομβικό σημείο της συμφωνίας είναι η πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που παραπέμπει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πράξη, τις συμπληρώνει και τις ενισχύει, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργεί γόνιμο έδαφος για θετικές εξελίξεις, κυρίως στο πλαίσιο της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Με τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα αναβαθμίζεται από παρατηρητής σε ισχυρό αμυντικό και διπλωματικό παράγοντα. Κίνηση ματ που αφορά τους συσχετισμούς με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το θέατρο κρίσεων της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, του υπογαστρίου της Ρωσίας και της υποσαχάριας Αφρικής.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να αποκτήσουμε τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, τα καλύτερα πλοία (κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού) στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Καθόλου, εξάλλου, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι Ελλάδα και Γαλλία, με αυτή τη συμφωνία, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού κτίζονται οι βάσεις για μια πιο συστηματική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να συνδιαμορφώσει το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.

Σήμερα το πεδίο των διεθνών σχέσεων γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και οι αλλαγές στο τοπίο της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίες. Στο πλαίσιο αυτό, όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί κανείς, τόσο πιο ισχυρή και τόσο πιο προβεβλημένη θέση θα έχει την επόμενη ημέρα. Και η χώρα μας, με τη συγκεκριμένη συμφωνία με τη Γαλλία, το πετυχαίνει σε απόλυτο βαθμό.

Προηγούμενο άρθρο

Α2 Μπάσκετ: Ξεκίνημα στην Αθήνα για Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας και ΓΣΕ

Επόμενο άρθρο

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης ΠΕ Καβάλας ευχαριστεί